Virusai darželiuose plinta ir dėl tėvų kaltės

Kai kurie tėveliai nori, kad ikimokyklinėse įstaigose vaikai būtų ne tik auklėjami, bet ir slaugomi

Vaikas, pradėjęs lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigą, dažnai sirgs. Tai tapo nerašyta taisykle, kurią įgalino pačių tėvų elgesys. Nenorėdami imti nedarbingumo pažymos ir neturėdami kur palikti apsirgusio vaiko, kai kurie tėvai toliau veda jį darželį. Jiems nerūpi, kad platina ligos užkratą ir pridaro problemų kitoms šeimoms.

Slaugą užkrauna auklėtojoms

„Kartais tėvai apsirgusį vaiką įstumia pro duris į grupę ir akimirksniu dingsta. Jie suinteresuoti dirbti, todėl stengiasi nepraleisti nė vienos darbo dienos. Mes vis tiek skambiname tėvams ir prašome pasiimti sergantįjį”, – pasakojo Kauno lopšelio-darželio „Želmenėlis” direktorė Romualda Žukauskienė. Jos žiniomis, su tokiomis problemomis susiduria ir kitos ikimokyklinės įstaigos.

Pasak R.Žukauskienės, pastaruoju metu ligos padažnėjo lopšelio grupėse, nes vaikų amžius pradėjo jaunėti. Anksčiau lopšelį vaikai pradėdavo lankyti nuo 2 metų, o dabar dažnai tėvai atveda 1,5 metų atžalas.

Pastebėjusios, kad darželinukas serga, kol atvyksta tėvai auklėtojos turi jį izoliuoti. „Želmenėlyje” nuo sovietmečio yra išlikęs vadinamasis izoliatorius. Tai vos kelių kvadratinių metrų ploto patalpa, kurioje stovi metalinė lovelė. Įstaigos vadovų teigimu, šis nejaukus, ankštas kambarėlis beveik nenaudojamas. Apsirgę vaikai dažniausiai laikomi grupėse, atokiau nuo kitų auklėtinių.

Taip elgiasi ir lopšelio-darželio „Gintarėlis” darbuotojos, izoliatoriaus čia visai nėra. Šios įstaigos direktorė Vilma Skrebytė taip pat neneigė susidurianti su tėvų spaudimu priimti negaluojančius vaikus.

„Prašome nevesti sergančio vaiko, bet tėvai teigia tiesiog neturį kur jį palikti. Būna, kad įduoda vaistų nuo slogos. Kai pastebime, kad pakilo temperatūra, kviečiame tėvus. Jeigu ligą sukėlė virusas, gali būti, kad nuo to vaiko užsikrečia ir kiti”, – dėstė V.Skrebytė.

Lopšelio-darželio „Varpelis” vadovė Tatjana Kaunienė sako, kad auklėtojos turi teisę nepriimti sergančio vaiko, bet tėvai ne visada pasako apie jo būklę.

Delsimas prailgina ligą

„Šventa tiesa: pradėję lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigą vaikai dažniau serga. Žmogaus imuninė sistema turi subręsti. Sakoma, kad reikia iki šimto kartų sureaguoti su įvairiais virusais, kad vaikas užsigrūdintų, įgytų imuninį atsparumą”, – pasakoja Kalniečių poliklinikos vaikų ligų gydytoja Virginija Lukšienė.

Jei mamos pabūtų su vaiku namuose vos tik jam suslogavus, pirmomis negalavimo dienomis, medikės įsitikinimu, vaikas daug greičiau pasveiktų ir neapkrėstų kitų vaikų. „Pas mus tėvai tempia vaiką į darželį, kol jis nekarščiuoja”, – liūdnai konstatuoja vaikų ligų gydytoja. Jai ne kartą teko girdėti, jog tėvai prašo darželio auklėtojų duoti vaistų, kartais netgi antibiotikų.

V.Lukšienės nuomone, ikimokyklinės įstaigos turėtų būti principingos ir nepriimti sergančių vaikų. Medikės teigimu, užtenka vieno nusikosėjimo, kad nuo sergančiojo užsikrėstų kitas darželinukas. Beje, ligos pradžioje tikimybė užkrėsti aplinkinius daug didesnė nei baigiant pasveikti.

Vakcinos per brangios

Vis tik darželinukams galima padėti. Kad vaikas išvengtų ligos komplikacijų, greičiau pasveiktų, prieš pradedant lankyti kolektyvą galima vartoti specialias vakcinas. Tai tarsi geriamas skiepas. Pavyzdžiui, Prancūzijoje tokie vaistai vaikams yra kompensuojami. Lietuvoje jie kainuoja apie 100 litų ir daugiau, todėl kai kurie tėvai net nesileidžia į kalbas apie jų vartojimą.

Taip pat patariama dar namuose pratinti vaiką prie darželio režimo, stiprinti jo imuninę sistemą. Neprošal ir grūdinimas, bet pradėti tai daryti reikia vasarą. Anksčiau, kaip prisimena V.Lukšienė, kūdikiai būdavo grūdinami specialiuose baseinuose, vaikai išties būdavo sveikesni.

Vis tik sergamumo situacija ikimokyklinėse įstaigose nesikeis, kol sveikata nebus pradėta laikyti vertybe. Baimindamiesi prarasti pajamas ar net darbą, tėvai vengia imti nedarbingumo pažymas ne tik dėl vaikų, bet ir savo pačių ligų. V.Lukšienė dažnai girdi mamų nusiskundimus apie neigiamą darbdavių požiūrį į darbuotojas, turinčias mažamečių vaikų. Dažnai tokių moterų apskritai nenorima priimti į darbą.

Nežinia, kaip drausminti

Visuomenės sveikatos centro specialistai pastebi, jog žiemos laikotarpiu padaugėja virusinių žarnyno infekcinių ligų, ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų. Tai pasireiškia viduriavimu, vėmimu, gerklės paraudimu, sloga, kosėjimu, pakilusia temperatūra.

„Vaikai sirgo, serga ir sirgs. Visiškai išvengti ligų darželiuose, ko gero, nepavyks. Pastaruoju metu į visuomenės sveikatos centrą pradėjo skambinti kauniečiai, skųsdamiesi, kad kiti tėvai atveda į darželį sergančius vaikus, netgi įduoda auklėtojoms vaistų”,- pasakojo Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad nėra įsakymo ar kito teisės akto, kuris uždraustų į ugdymo ar švietimo įstaigą vesti sergančius vaikus. Kaip sudrausminti tokius tėvus – nežinia. „Kodėl auklėtojos turi papildomai dirbti ir slaugių darbą?” – stebėjosi O.Ivanauskienė. Pasak jos, tėvai taip pat turėtų suvokti, kad ir jų pačių sergančiai atžalai yra geriau gydytis namuose.

Problemos nemato

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vyr. specialistė Vida Bliumbergienė aiškino, kad situacija yra valdoma. Pastebėjus, kad vaikas karščiuoja, skambinama jo tėvams. Jei šie negali iš karto pasiimti vaiko, jis yra izoliuojamas, su sesele būna atskiroje patalpoje.

Tačiau jei vaikui nedidelė sloga ir tėvai paprašo jam įlašinti vaistų, Savivaldybės atstovės įsitikinimu, už tokią vaiko priežiūrą auklėtojas reikia tik pagirti. Tėvai, kurie nepatenkinti kitų tėvų elgesiu, V.Bliumbergienės nuomone, pirmiausia turėtų kreiptis į įstaigos vadovus ir jiems išsakyti pastabas, o ne skųstis visuomenės sveikatos centrui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.