„Yazaki” pamažu traukiasi iš Lietuvos

Ilgą laiką vienu didžiausių regiono darbdavių tituluota bendrovė „Yazaki Wiring Technologies Lietuva” (YWTL) jau kurį laiką mažina gamybos apimtis – dėl tirpstančio darbuotojų skaičiaus jos įrenginiai perkeliami į kitas gamyklą valdančio koncerno įmones.

Kitą savaitę gamyklą paliks ir trylika metų jai vadovavęs Maksas Fuchsšvansas (Max Fuchsschwanz). Iki vasario 1-osios formaliai dar generalinio direktoriaus pareigas eisiantis vokietis pasinaudojo jo šalyje numatyta galimybe anksčiau laiko išeiti į pensiją.

Sprendė koncerno atstovybė

„Vieneri metai darbo Lietuvoje prilygsta dviem Vokietijoje. Todėl ir nusprendžiau išeiti į užtarnautą poilsį”, – šypsodamasis sakė M. Fuchsšvansas.

Anot jo, sprendimas dėl to, kas užims generalinio direktoriaus postą, buvo priimtas 100 proc. YWTL akcijų valdančio Japonijos koncerno „Yazaki” atstovybėje Kelne. YWTL vadovybė į šias pareigas siūlė technologijų skyriaus vadovę Romą Budrienę.

„Mūsų siūlymas sulaukė palaikymo, todėl gruodį ponia Roma buvo paskirta mano pavaduotoja. Nors išvykstu jau kitą savaitę, formaliai vadovo pareigas eisiu iki vasario 1-osios. Nuo tada Roma Budrienė ir taps gamyklos direktore”, – sakė M. Fuchsšvancas.

Tampa nekonkurencingi

Anot pokalbininko, YWTL šiuo metu gamina laidų rinkinius automobiliams „Renault Scenic”. Kontraktas dėl šios gamybos su „Renault” yra pasirašytas iki 2008 metų.

„Laidų 2009 metais pasirodysiančiam trečios kartos „Renault Megane” YWTL jau nebegamins. Nėra jokių galimybių laimėti konkursą, nes labai išaugo išlaidos ir darbo užmokesčiui, ir logistikai – laidus transportuojame į Ispaniją. Daug įtakos turi ir Lietuvos įstatymai, reglamentuojantys darbo laiką, viršvalandžių apmokėjimą. Lietuvoje už viršvalandžius reikalauja mokėti 100 procentų siekiančią priemoką, Slovakijoje – tik 30 procentų, o Vokietijoje mokama tiek pat, kaip ir įprastai”, – sakė generalinis direktorius.

Pasak M. Fuchsšvanco, gamykla ruošiasi persiorientuoti į specifinių automobilių laidų gamybą, kuri nebebus tokia masinė, kaip gaminant laidus „Renault” automobiliams. Konkrečių kontraktų dar nėra pasirašyta.

Anot pokalbininko, apie tai, kad YWTL praranda konkurencingumą, byloja duomenys iš analogiškų koncerno gamyklų Europoje. Pavyzdžiui, Slovakijoje, Ukrainoje per pastaruosius metus išlaidos personalui išaugo tik 3-4 proc., o Lietuvoje – 20 proc.

Išveža įrengimus

Anksčiau YWTL dirbdavo 3 500 žmonių. Šiuo metu įmonėje dirba 1 800, dar 450 darbuotojų yra motinystės atostogose. 80 proc. personalo sudaro moterys. Bendrovė taip pat duoda darbo subrangovams Mažeikiuose, Šilutėje ir Plungėje.

„Kandangi mažėja darbuotojų, pernai birželį dalį įrengimų išvežėme į Turkiją, planuojama dalį perkelti į Bulgariją, kur kitą savaitę atsidaro nauja „Yazaki” gamykla”, – sakė pokalbininkas.

Anot jo, šiuo metu pagrindinis atlyginimas gamyboje, neatskaičius mokesčių, siekia 1250 litų. Dar visada esą mokamos premijos, kurių dydis priklauso nuo viršvalandžių, produktyvumo, nesergamumo ir kitų veiksnių.

„Pagrindinis atlyginimas per praėjusius metus išaugo penktadaliu, o premijos – apie 10 procentų. Visgi tai nesulaiko darbuotojų nuo emigracijos”, – sako M. Fuchsšvancas, kurio duomenimis, per 13 metų YWTL yra dirbę apie 8 000 žmonių.

Pasak jo, pernai YWTL apyvarta siekė 110 mln. eurų, bendrovė patyrė nežymų nuostolį. Užpernai apyvarta siekė 150 mln. eurų. Suplanuota, kad šiemet pardavimai sieks 90 mln. eurų, o pelnas – apie 2 proc.

„Tačiau viskas priklausys nuo darbuotojų, ar jų nemažės”, – pabrėžia M. Fuchsšvancas.

Eis iki Strasbūro

YWTL turi problemų ne tik dėl darbuotojų trūkumo ir konkurencingumo mažėjimo, bet ir dėl bylų teismuose. „Vakarų ekspresas” jau rašė, kad Klaipėdos apygardos teismas pernai lapkritį profesine liga susirgusiai buvusiai YWTL darbuotojai priteisė 160 tūkst. litų moralinės žalos. Analogiška kitos buvusios darbuotojos inicijuota byla bus nagrinėjama šią savaitę.

Pasak M. Fuchsšvanco, pirmojoje byloje priimtą sprendimą yra apskundusi ir bendrovė, ir buvusi darbuotoja, nes ji nori didesnės kompensacijos.

„Tai precedento neturintis atvejis tarp visų „Yazaki” koncerno įmonių. Todėl jei nepavyks nieko pasiekti Lietuvoje, skųsimės Strasbūro teismui”, – sakė generalinis direktorius.

Jo žiniomis, iš viso dar yra 9 YWTL dirbusios moterys, kurioms yra pripažinta profesinė liga. Kiek iš jų žada bylinėtis, bendrovė dar nežino.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.