Gėrimas, tiesiogiai susijęs su žmonių laime ir džiaugsmu

Gėrimų pardavimo statistika byloja, kad ir visą sausio mėnesį šampanas perkamas ne mažiau nei prieš didžiąsias metų šventes. Taigi kaip sveikinimai su Naujausiais metais, taip ir šampano taurė už sėkmę visą sausį keliama dažnai.

Šampaną turbūt galima pavadinti simboliškiausiu gėrimu. Pastebima, kad šio gėrimo suvartojimas visais laikais tiesiogiai susijęs su žmonių laime ir džiaugsmu. Jis didėja, kai ekonominis gyvenimas klesti, žmonės ko nors siekia, laukia stebuklų ar naujų geresnių laikų.

Tikras šampanas – pavojingas gėrimas

Šampanas pradėtas gaminti 1718 m. Prancūzijoje, Šampanės provincijoje, kurioje XVIII a. vyko garsiosios vyno mugės, patraukdavusios viso pasaulio prekeivių dėmesį čia gaminamu puikios kokybės vynu. Šampano butelio kamščio šūvis ir linksmas burbuliukų žaismas XVIII a. užbūrė ir Didžiosios Britanijos industrinės revoliucijos turtuolius. Tai buvo brangus ir pavojingas gėrimas – pirmaisiais šampano gamybos dešimtmečiais iki 90 proc. butelių sprogdavo nuo per didelio spaudimo. Stiklo pramonė buvo silpna, kokybė nepatenkinama, be to, ir vyndariai nelabai susigaudė, kiek dėti cukraus, kad susidarytų dabar jau standartu tapęs 5-6 atmosferų slėgis butelyje. Dažnokai padaugindavo…

Gamyba

Šampano gamybos esmė – dvigubas rūgimo procesas. Rūgstant susidaro mažyčiai burbuliukai. Po pirmojo paprasto rūgimo vynas sumaišomas ir pridėjus mielių bei cukraus išpilstomas į butelius. Prasideda antrasis rūgimo etapas buteliuose. Tolesni procesai: sukratymas, nuosėdų šalinimas, brandinimas. Šampanu galima laikyti tik brandintą mažiausiai trejus metus, užkimštą kamščiamedžio kamščiu ir pagamintą Šampanės provincijoje putojantį vyną.

Tikro šampano gamybai tinkami vynuogynai auga daugiausia trijose provincijose: Marne, Aube ir Aisne. Gamybai naudojamos vynuogių rūšys – Chardonnay, Pinot Noir� ir Pinot Meunier – auginamos labai įvairiose dirvose, nes siekiama derinti klimatą, podirvį ir reljefą.

* Šampano gamybai vynuogės renkamos tik rankomis, o gabenamos nedideliuose krepšiuose, kad nebūtų pažeidžiamos. Atgabentos vynuogės nedelsiant pradedamos spausti. Pats kokybiškiausias spaudimo būdas, naudojamas geriausiam vynui gaminti, yra vadinamas cuvee. Išspaustos vynuogių sultys laikomos statinėse, kol nusėda drumzlės. Vėliau sultys pilamos į kitas statines, kur prasideda fermentavimosi procesas.

* Iškošus bei atskyrus nuosėdas gaunamas clair vynas (neputojantis). Toliau pats sudėtingiausias procesas – kelių vyno rūšių maišymas. Šio proceso tikslas – sukurti pačius geriausius derinius. Skirtingų vynuogių vynas šampanui suteikia skirtingą atspalvį. Kartais vyndariai maišo skirtingų metų derliaus vynus.

* Gauti mišiniai supilstomi į butelius, pridedama mielių ir cukraus, kad vyktų antroji fermentacija. Buteliai laikomi paversti ant šono mažiausiai devynis mėnesius. Šioje stadijoje vynas bręsta ir įgauna skonį bei tekstūrą. Užrašas „Reserva” ant butelio reiškia, kad vynas buvo brandintas bent 9 mėnesius, o „Gran Reserva” – mažiausiai 30 mėnesių. Pasibaigus brandai buteliai apverčiami kakliukais žemyn ir laikomi kiekvieną dieną pasukinėjant. Taip visos nuosėdos susikaupia butelio kakliuke. Vėliau butelių kakliukai yra užšaldomi, buteliai atkemšami ir iš jų ištraukiamos nuosėdos, o tuščia erdvė pripildoma vyno ir trupučio cukraus. Buteliai vėl uždaromi ir paliekami toliau bręsti. Pagaliau užklijuojamos etiketės, ir šampanas yra paruoštas parduoti.

Ką reiškia užrašai?

Brut nature – visiškai be cukraus.

Extra brut – iki 6 gramų cukraus litre.

Brut – iki 15 gramų cukraus litre.

Extra seco – 12-20 gramų cukraus litre.

Seco – 17-35 gramų cukraus litre.

Semi seco – 33-50 gramų cukraus litre.

Dulce – daugiau nei 50 gramų cukraus litre.

Kaip šampaną laikyti?

* Šampaną reikia suvartoti per metus, tačiau kai kurie geriausi cuvee šampanai kuo toliau bręsta, tuo gerėja.

* Butelius galima laikyti stačius, tačiau patalpą patartina aklinai užtamsinti, nes putojantys vynai itin jautrūs šviesai.

* Prieš geriant šampaną būtina atšaldyti iki +6 C temperatūros.

Jei šampaną vėsinote kibirėlyje su ledais, prieš atkimšdami porą kartų atsargiai apverskite butelį, leiskite šaltesniam gėrimui butelio apačioje susimaišyti su šiltesniu viršuje. Taip išvengsite putų pliūpsnio.

* Atkemšamas butelis turėtų išleisti atodūsį, o ne šūvį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.