Naujas automobilis – įkandama prekė

Bankai pirkėjams siūlo vis daugiau įvairiausių būdų įsigyti naują automobilį pernelyg nesusiveržiant diržo.

Paprastiems žmonėms kol kas nerealu svajoti apie mokestines lengvatas perkant naują komercinės paskirties automobilį kaip yra įmonėms. Jos susigrąžina sumokėtą PVM.

Finansų ministerijos specialistai mano, kad nauji automobiliai Lietuvoje vis dar yra prabangos, o ne būtinybės prekė.

Vienintelis būdas sutaupyti yra gerai išsinagrinėti paprastos išperkamosios nuomos, nuomos su likutine verte, veiklos nuomos, vartojimo kredito privalumus ir trūkumus ir pasirinkti geriausią variantą.

Populiariausi būdai

„Ir juridiniai, ir privatūs asmenys automobilius dažniausiai perka išperkamąja nuoma. Labai retai sumokama visa suma iš karto”, – sakė bendrovės „Armi servisas” technikos direktorius Gintaras Sendrius.

Iki šiol labiausiai paplitęs naujo automobilio pirkimo būdas yra standartinė išperkamoji nuoma, kai per visą laikotarpį klientas lygiais mokėjimais padengia visą automobilio vertę ir tampa jo savininku.

Tokia nuoma dažniausiai rekomenduojama naudotis, jeigu automobiliu planuojama važinėti ilgai – 5 ar 7 metus.

Jeigu privatus asmuo ketina automobilį keisti po 3 ar 5 metų, tuomet rekomenduojama pasirinkti išperkamąją nuomą su likutine verte.

Dalis automobilio vertės yra perkeliama į paskutinį mokėjimą. Ta dalis dažniausiai yra artima planuojamai rinkos kainai ir klientas pabaigoje gali nuspręsti, ką darys.

Jis gali sumokėti likutį ir tapti savininku arba pratęsti sutartį.

Klientas taip pat gali grąžinti automobilį pardavėjui, kuris ir sumokėtų bendrovei likutį, o klientas įsigytų naują automobilį.

„Išperkamoji nuoma su likutine verte yra finansinė išperkamoji nuoma, o tai reiškia, kad prievolė sumokėti už automobilį visais atvejais lieka klientui. Todėl jis turi sumokėti lizingo bendrovei likutinę vertę, o su įsigytu automobiliu tuomet gali daryti ką tinkamas”, – tikina SEB Vilniaus banko lizingo Verslo plėtros vadovė Neringa Masiliūnienė.

Padeda taupyti

Pagrindiniai privalumai yra tai, kad esant tam pačiam laikotarpiui, išperkamosios nuomos su likutine verte atveju kliento mėnesinės įmokos yra mažesnės nei išperkamosios nuomos.

Tokiu būdu klientas mokėdamas tas pačias mėnesines įmokas gali įsigyti brangesnį automobilį. „Toks sandoris padėtų vietoj naudoto automobilio įsigyti panašų naują automobilį neišleidžiant daugiau pinigų.

Esant mažesnėms mėnesio įmokoms, dalį pinigų galima investuoti į įvairius fondus, akcijas ar verslą ir tokiu būdu uždirbti papildomų pajamų, kurios ir galėtų būti nukreiptos nuomos įmokoms dengti”, – mano bendrovės „Hansa lizingas” Lengvųjų automobilių lizingo skyrius vadovas Andrius Čibiras.

Paprastos ir išperkamosios nuomos su likutine verte pradinis įnašas – nuo 5 iki 10 procentų. Išperkamosios nuomos su likutine verte mokėjimo laikotarpis yra iki 6 metų, o standartinės – iki 7 metų.

„Statistiškai išperkamąją nuomą su likutine verte renkasi arba pasiturintys klientai, planuojantys po keleto metų keisti automobilį, arba tie, kuriems ypač šiandien svarbu sumažinti mėnesio įmoką ir ateities perspektyvas vertinantys optimistiškai”, – sakė N.Masiliūnienė.

Tačiau klientas sumoka daugiau palūkanų, nes, lyginant su įprasta išperkamąja nuoma, palūkanas moka už didesnę automobilio vertės dalį.

Išperkamosios nuomos su likutine verte sąlygos nuo išperkamosios nuomos be likutinės vertės sandorio sąlygos nesiskiria.

Senienos neįsigysi

Veiklos nuoma taikoma išskirtinai juridiniams asmenims, tačiau savo esme išperkamoji nuoma su likutine verte beveik atitinka veiklos nuomą, nes mėnesiniai mokėjimai vienodi.

„Nuomos būdu geriausia yra įsigyti naujus bei naudotus automobilius, kurių amžius iki 9 metų ir jų vertė ne didesnė nei 20 tūkstančių litų.

Esant mažesnei kainai ir senesniam automobiliui – rekomenduojama pasinaudoti vartotojiška paskola.

Vartotojiška paskola bus priimtinesnė jeigu klientas nenori drausti turto. Tai naudinga įsigyjant nebrangų automobilį iki 20 tūkstančių litų”, – patarė A.Čibiras.

Taip pat reikia įvertinti, kad išperkamosios nuomos sutarties laikotarpio pabaigoje automobilis neturėtų būti senesnis nei 11 metų.

Palūkanas galima rinktis

Perkant išperkamąja nuoma naują ar naudotą automobilį yra nustatyti mokesčiai.

Vienkartinis sutarties administravimo mokestis yra apie 0,5-1 procentą automobilio vertės, bet ne mažiau kaip 300 litų.

Nuomos įmokos, kurios yra mokamos kas mėnesį, susideda iš automobilio vertės dengimo ir palūkanų.

Klientas gali pasirinkti kintamas arba fiksuotas palūkanas.

Fiksuota palūkanų norma nekinta visą nuomos laikotarpį. Palūkanų brangimo riziką prisiima automobilį nuomai parduodanti bendrovė.

„Kintamąją palūkanų normą sudaro fiksuotoji bendrovės palūkanų marža ir sutarto laikotarpio „Euribor” (tarpbankinė palūkanų norma) reikšmė. Palūkanų brangimo riziką prisiima klientas.

Šiuo metu kintamos metinės palūkanos („Euribor” ir numos bendrovės marža) naujų automobilių atveju sudaro apie 5-5,7 procento priklausomai nuo kliento įvertinimo.

Fiksuotos palūkanos didesnės apie 5,5-7 procentais, priklausomai nuo sutarties terminų ir kliento įvertinimo”, – teigė A.Čibiras.

Vartotojiškos paskolos palūkanos dažniausiai yra kiek didesnės nei išperkamosios nuomos ir taip pat priklauso nuo terminų, sumos, bei paties kliento finansinių galimybių įvertinimo.

Įsigyjant naują automobilį jį reikėtų papildomai apdrausti ir Kasko draudimu bei privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu.

Išperkamosios nuomos bendrovės bendradarbiauja su draudimo kompanijomis, todėl gali pasiūlyti palankesnes draudimo sąlygas.

Sutartis – per dieną

Privatus klientas siekdamas įsigyti automobilį išperkamosios nuomos būdu turi užpildytą paraišką ir dokumentus patvirtinančius jo pajamas.

Jeigu klientas užpildo sutikimą, kad išperkamosios nuomos bendrovė gali patikrinti jo pajamas „Sodros” duomenų bazėje, tokiu atveju užtektų tik paraiškos.

„Pirminis atsakymas dėl tokio pirkimo gali būti pateiktas per 15 minučių, o galutinis patvirtinimas pateikus dokumentus užtrunka iki valandos”, – tikino A.Čibiras.

„Važiuoti galima iškart, sumokėjus pradinę įmoką ir automobilį apdraudus”, – teigė N.Masiliūnienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.