Prieš Kalėdas skelbiama vaikus pametusių tėvų paieška

Uostamiesčio Vaikų teisių apsaugos tarnyba (VTAT) artėjant didžiausioms metų šventėms vėl viešina pavardes tų klaipėdiečių, kurie likimo valioje paliko savo mažamečius vaikus. Ieškomos ir kartu su mažamečiais vaikais dingusios motinos.

Vadinamajame gėdos sąraše šiuo metu 8 moterys, „užmiršusios” ir be globos palikusios 12 vaikų.

Teigiama, kad po to, kai spaudoje arba internete yra publikuojamos tokių tėvų pavardės ir šalia nurodoma, kokio amžiaus yra jų pamestieji vaikai, vaikų teisių gynėjai sulaukia informacijos apie paieškomus asmenis iš netikėtų šaltinių.

„Skambina jų kaimynai, giminaičiai, policijos pareigūnai arba medikai. Praktika parodė, kad viešumo jėga yra didelė. Padedant skambinantiesiems pavyko surasti ne vieną tėvą ir apriboti jų tėvystės teises”, – dienraščiui teigė VTAT viršininkė Gražina Aurylienė.

Sėkminga paieška, anot tarnybos viršininkės, būna ir tuomet, kada iš 10 skelbiamų asmenų pavyksta rasti nors vieną.

Jeigu nėra giminaičių, visi pamestieji mažamečiai apgyvendinami laikinosios paramos grupėje arba globos namuose. Dingusių gimdytojų sąrašai viešinami ne iškart, o palaukus keletą mėnesių.

„Vis dar laukiame, kol patys parsiras į namus, tačiau lūkesčiai dažniausiai būna tušti”, – pasakojo G. Aurylienė.

Į sąrašus patenka asocialūs asmenys. Visos šeimos VTAT specialistams yra gerai žinomos. Motinų ir tėvų dingimo iš namų istorijos klasikinės – išėjo pas kaimynus ir negrįžo, arba šventė draugų gimtadienį ir „užmiršo”, jog namuose jų liko laukti mažamečiai.

Ypatingai skaudu VTAT darbuotojoms esti tada, kuomet paliekami kūdikiai. Yra atvejų, kuomet abu tėvai, išėję girtauti, be priežiūros namuose palieka po 3 ar 4 nepilnamečius.

Be tokių asmenų parašų vaikų teisių gynėjai negali apriboti arba nutraukti tėvystės ar motinystės teisių. Kai kurių tenka ieškoti net keletą metų. Anot specialistų, surasti juos būtina, nes pamestus vaikus nori įsivaikinti kiti klaipėdiečiai.

Yra buvę, kad sužinoję apie paiešką, tėvai patys prisistatydavo Vaikų teisių apsaugos tarnybai.

G. Aurylienė sako, kad spaudoje galėtų būti viešinami ir už savo vaikų nepriežiūrą nubausti klaipėdiečiai bei tie tėvai, kurie nemoka vaikų išlaikymo mokesčių (alimentų).

Bedarbių tėvų, kurie slapstosi nuo mokesčių, o jų atžalas prižiūri valstybė, yra nuolat. Praėjus kuriam laikui jie įsidarbina, tačiau tai bando nuslėpti. Todėl tarnybos viršininkė mano, jog paskelbus pavardes, pavyktų atskleisti ne vieną piktnaudžiavimo atvejį.

G. Aurylienės teigimu, tokių garbę ir orumą praradusių gimdytojų pavardžių viešinimu galėtų užsiimti antstolių kontoros, kurių darbuotojams ir tenka išieškoti vaikų išlaikymo mokestį.

VTAT ir Vaiko krizių centras ieško:

1. Lilia Gladkina (gim. 1969 m.), motinos ir sūnaus gyvenamoji vieta nežinoma, vaikas nelanko mokyklos.
2. Anastasija Michejeva (gim. 1984 m.), paliko 5 metų sūnų.
3. Ovidija Ciparytė (gim. 1981 m.), dingo kartu su sūnumi (gim. 2005 m.). Du jos sūnus apgyvendinti Palangos miesto vaikų globos grupėje.
4. Inga Čepkauskaitė (gim. 1978 m.), turi 6 vaikus, pakeitė gyvenamąją vietą, pati augina tik 2 vaikus, likę 4 gyvena globos namuose.
5. Laima Dobrovolceva (gim. 1959 m.), paliko 5 metų sūnų, gyvenamoji vieta nežinoma.
6. Irina Škrobot (gim. 1973 m.), paliko 14 metų sūnų
7. Brigita Pakalniškytė (gim. 1981 m.), paliko 2 vaikus.
8. Janina Gudelytė (gim. 1980 m.), paliko 11 metų dukrą, vaiką augina tėvas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.