Kalėdų link – per tėvų sustatytas kliūtis

Tėvų religiniai įsitikinimai ar finansinės problemos vaiką gali palikti be linksmybių ir susitikimo su Kalėdų Seneliu. Tiesa, ne visi gimdytojai tokie griežti. Kai kurie savo atžalas prie suaugusiųjų linksmybių pratina nuo mažens, atsivesdami juos net į striptizo šokėjų pasirodymą.

Remiantis statistika, katalikų tikėjimą išpažįstančių šeimų Lietuvoje daugiausia, tad artėjant Kalėdoms darželiuose ir mokyklose prasideda visuotinis pasiruošimas šventėms.

Tačiau šis šurmulys įtraukia ne visus vaikus. Vieniems bendraamžių linksmybes tenka stebėti iš šalies arba salėje repetuojančių draugų laukti darželio grupėje, kiti per darželio šventinį vakarą suserga, nors jau kitą dieną pasirodo lyg niekur nieko.

Dažnai tai būna socialiai remtinų ar išpažįstančių kitokį tikėjimą šeimų atžalos. Kai kurie tėvai iš anksto įspėja, kad jų vaiko prieškalėdinėje šventėje nebus, nes išpažįstama religija draudžia linksmintis.

Draudžia net į salę

Uostamiesčio darželių pedagogų praktika byloja, kad stačiatikių ir kitų tikėjimų šeimų vaikams kartu su lietuviais linksmintis prieškalėdinėse šventėse religija netrukdo. Tačiau jei nors vienas iš tėvų išpažįsta Jehovos liudytojų tikėjimą, vaikui draudžiama ne tik dalyvauti šventėje su Kalėdų Seneliu, bet ir įeiti salę.

Štai lopšelyje-darželyje „Aušrinė” pasitaikė atvejų, kai tėvai vaikams neleido dalyvauti šventiniuose renginiuose. Pasak direktorės pavaduotojos ugdymui Žibutės Archipovos, auklėtojoms tėvai paaiškino, kad tai daryti draudžia išpažįstamas Jehovos tikėjimas. Daugiau ta tema tėvai atsisakydavę bendrauti.

Pasitaikęs atvejis, kai šešiametės motina pageidavo, kad dukra su kitais vaikais nelankytų muzikos užsiėmimų ir neitų į salę. Anot Ž. Archipovos, iš mergaitės buvo atimta galimybė pasireikšti, nors ji buvo muzikali. Šešiametės elgesys išduodavo, kad mamos draudimas ją liūdino.

Pasak darželio direktorės Marijos Gaviečienės, mažųjų tikėjimas Kalėdų Seneliu daro stebuklus – prieškalėdiniuose pasirodymuose net tylūs ir ramūs vaikai atsiskleidžia, norėdami parodyti, ko išmokę per metus.

Nuo 14 metų vaikas pats gali rinktis tikėjimą, tačiau kol jis sulaukia tokio amžiaus, šeimoje dėl jo auklėjimo kyla ne vienas konfliktas.

Klaipėdos vaikų teisių apsaugos tarnyba (VTAT) yra sulaukusi skundų dėl tėvų nesutarimų, kaip auklėti vaiką, kai vienas iš tėvų priklauso Jehovos liudytojų tikėjimui.

Pasak VTAT vedėjos Gražinos Aurylienės, skundai apie konfliktus kitas religijas išpažįstančiose šeimose dėl vaikų auklėjimo nepasiekia.

Religijos netrukdo

M. Gaviečienė prisiminė, jog prieš 15 metų pasitaikydavę, kad lietuviai šaipydavosi iš stačiatikių šeimų atžalų. Tačiau dabar nei tėvai, nei vaikai nekelia problemos dėl skirtingu laiku švenčiamų Kalėdų.

Lopšelį-darželį „Traukinukas” daugiau lanko rusakalbių šeimų vaikai, nors esama ir lietuvių, tad šventiniai renginiai vyksta prieš Naujuosius ir po jų, kai Kalėdas švenčia stačiatikiai.

Pasak direktorės pavaduotojos ugdymui Larisos Belovos, darželyje tokia tradicija prigijo norint neskriausti abiejų tikėjimų vaikų. Lietuviai ir rusai atskirai rengia savo pasirodymus, tačiau vėliau švenčiantiems vaikams paaiškinama, kad ateis laikas ir jų šventei.

Kad nesusipratimų nekyla tarp skirtingų tikėjimų ir skirtingu laiku švenčiamų Kalėdų, tikino ir kitų ikimokyklinių įstaigų vadovai.

Darželio „Drugelis” direktorė Veronika Brazdauskienė teigė, kad kitų tautybių ir tikėjimų tėvai pageidauja, kad vaikas kartu su grupės draugais galėtų linksmintis kartu. Pastarieji vaikų šventėse kartais būna aktyvesni nei lietuviai.

„Mama liepė pasakyti, kad sirgau”

Vaikų liga – populiarus pasiteisinimas tarp mažiau pajamų gaunančių šeimų. Nors darželiai stengiasi nepalikti daugiavaikių ar skurdžiau gyvenančių šeimų vaikų be dovanos, ne retai tėvai nusprendžia neatvesti vaiko į šventę.

Darželį „Žuvėdra” ne pirmi metai lanko daugiavaikės šeimos vaikai, kurių dovanėlėms tradiciškai pinigų sudeda kitų vaikų tėvai. „Mama apie tai žino, tačiau nesuka dėl to galvos. Ji įpratusi viską gauti”, – sakė darželio direktorė Aleksandra Rumšienė.

Nepaisant to, bendraamžių šventėje daugiavaikės šeimos atžalos pasirodo ne visada. Kitądien auklėtojoms iš vaikų tenka išgirsti paaiškinimų, kad jie sirgę arba mama tiesiog pramiegojusi.

Nors Kalėdų Senelio dovana vaikams kitądien atiduodama, tačiau direktorės nuomone, šventėje nedalyvavę vaikai nepatiria džiugių emocijų. O tėvai, neatvedantys atžalų į šventę, labiau galvoja ne apie vaiko, bet savo interesus.

Draudimas – žalingas

Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos psichologas Mindaugas Radušis sako, kad draudimas būti su bendraamžiais šventėje yra blogas. Jis patarė pedagogams pasistengti, kad tėvai atsižvelgtų ne į savo, o vaikų poreikius.

Anot M. Radušio, bendrumo su grupe, klase ar šeima poreikis yra vienas svarbiausių vaiko gyvenime, vien privalomoji programa negali jo patenkinti. O jeigu tarp šeimos ir visuomenės vertybių vyksta konfliktas, vaikui tai atsiliepia neigiamai.

Jei aplinkybės neleidžia dalyvauti su kitais, vaikas jaučiasi blogai, be to, tai nepraslysta ir pro bendraamžių akis.

Šokėjas sutriko

VTAT vedėjai G. Aurylienei yra tekę sulaukti skambučio iš baro darbuotojų, pasipiktinusių, kad tarp jų klientų vidurnaktyje buvo ir du mažamečiai – 3 ir 5 metų – vaikai. Tiksliau, juos čia atsivedė mama, nepanorusi vidurnaktį praleisti striptizo šokėjo pasirodymo.

Į aplinkinių aiškinimus, kad mažamečiams tokiu laiku čia ne vieta, motina neragavusi. Tik striptizo šokėjui atsisakius pasirodyti ir pagrasinus policija motina paliko barą.

„Taip, matyt, tėvai moko tėvus švęsti”, – ironizavo VTAT vedėja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.