Lietuva lengvėja

Lietuviai – žinomi ir nelabai – masiškai kratosi kilogramų. Vieni tai daro valios pastangomis, atsisakydami malonumo valgyti, kiti tiesiog atsisako dalies skrandžio.

Šalyje populiarėjant skrandžio mažinimo operacijoms, neseniai net įsteigtas virtualus klubas „Nutukimo operacijos Lietuvoje” (NOLT), kuriame jau yra prisiregistravę per pusšimtį žmonių.

Klubo steigėja klaipėdietė Edita Bružinskienė – viena iš daugelio tiesiog akyse „nykstančių” uostamiesčio gyventojų: svorio kratosi ir šou verslo atstovai, ir politikai.

Vieno cepelino – per daug

„Stora buvau nuo mažens. Taip mane ir mokykloje vadino. Buvau storiausia ir didžiausia klasėje”, – pasakojo Klaipėdos socialinės paramos centro Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Edita Bružinskienė.

Ji neslėpė, kad sutikusi savo būsimą vyrą negalėjo patikėti, kad jai nusišypsojo tokia laimė, nes manė esanti „bjaurusis ančiukas”. Gerokai svorio pridėjo du gimdymai.

„Galiausiai svėriau 117 kilogramų. Kiekvienas išėjimas į mūsų užgaulią ir pagiežingą visuomenę man buvo išbandymas, o mano širdžiai ir sąnariams – kančia. Labai žeidė aplinkinių replikos „Kaip toks gražus vyras gali gyventi su tokia stora?”, – neslėpė moteris.

Dabar E. Bružinskienės neįmanoma atpažinti. Per metus ji atsikratė per 50 kilogramų. Pernai rugsėjį moteris ryžosi skrandžio sumažinimo operacijai.

„Sunkiausios buvo pirmos valandos po operacijos, kai buvęs sveikas žmogus atsibundi supjaustytas ir „neįgalus”. Nebuvo lengva ir pirmąjį mėnesį po operacijos – niekas neskaudėjo, bet viduje vyko įvairūs procesai: kartais sudurdavo, burbuliuodavo, atrodydavo, kad žarnos vartosi. Bet greitai viskas susitvarkė ir pradėjo tirpti kilogramai”, – prisiminė E. Bružinskienė.

Ji tikina, kad po operacijos jos mitybos įpročiai keitėsi labai nežymiai. Ir dabar valgo cepelinus, tiesiog vietoje 5-6 beįstengia suvalgyti vieną, ir tai mėsą iškrapšto.

„Dabar pats organizmas diktuoja, ko nevalgyti. Jei riebu – nesinori to maisto. Anksčiau labai mėgau beliašus, dabar net negaliu į juos žiūrėti. O, pavyzdžiui, ledus – kaip mėgau, taip ir tebemėgstu. Ši operacija tikrai neatėmė iš manęs valgymo malonumo”, – kalbėjo 34 metų moteris.

„Neturėjau ko prarasti”

„Ko aš tik neišbandžiau. Visų dietų neišvardinčiau. Bet vienas endokrinologas sakė, kad dieta yra iš principo neefektyvus dalykas, nes jos besilaikantis žmogus tik ir laukia, kada ji baigsis, ir jis galės pavalgyti”, – sakė tokią pat operaciją prieš pusantrų metų pasidariusi klaipėdietė Seimo narė Irina Rozova.

Moteris svarstė, kad pakeisti mitybos ir gyvenimo įpročius iš esmės reiškia pakeisti savo gyvenimą, todėl ne visiems tai atrodo įveikiama užduotis.

„Supratau, kad neturiu ko prarasti. Rizikuoti nebijojau, juolab kad kur kas didesnė rizika turėti antsvorį nei darytis operaciją. Kai kurie artimieji bandė atkalbėti, bet aš iki šiol nesigailiu, kad tam ryžausi”, – pasakojo jau 60 kilogramų netekusi I. Rozova.

Ji pastebėjo, kad pajutus akivaizdžius pokyčius, savaime pasikeitė požiūris į gyvenimą. Pasikeitė ne tik mitybos įpročiai – dabar norisi valgyti tik lengvą maistą, – bet ir greitai krintantis svoris privertė sportuoti.

Atsiranda emocinė spraga?

Tiesa, psichologai labai nesidžiaugia vis didėjančiu skrandžio mažinimo operacijų populiarumu. Jie sako pastebintys, kad po šių operacijų daugeliui žmonių pasireiškia polinkis į vadinamąjį įpročio perkėlimą, kai vienas įkyrus veiksmas, kaip persivalgymas, pakeičiamas kitu, užpildančiu atsiradusią emocinę spragą, – pavyzdžiui, rūkymu, alkoholiu, liguistu potraukiu pirkiniams…

„Visus, pasiryžusius tokiai operacijai, perspėju, kad gali apimti depresija. Vieniems ji trunka trumpai, tik po operacijos, kitiems, kuriems vienas iš gyvenimo malonumų buvo valgymas, gali užsitęsti ir visą mėnesį”, – pastebėjo ir E. Bružinskienė.

Ji priminė, kad tokias operacijas pasidarę žmonės turi labiau rūpintis savo sveikata. Reikia nuolat gerti vitaminus ir mineralus, tikrintis sveikatą.

Tiesa, I. Rozova sakė nepatyrusi jokios depresijos ar tuštumos jausmo, nes niekada nedariusi iš maisto kulto. Sunkiausia jai buvę pakelti perdėtą ir ne visada nuoširdų aplinkinių dėmesį, kai akivaizdžiai pradėjo kristi svoris.

„Bet rezultatas to vertas. Kai kiekvieną mėnesį gali pirkti vienu numeriu mažesnius drabužius, apima tokia euforija”, – džiaugėsi parlamentarė.

Negaili tūkstančių

Skrandžio atidalijimo operaciją Lietuvoje jau yra pasidarę per 200 žmonių. Dar keliasdešimčiai uždėtas skrandžio žiedas. Skrandžio dalijimo operacija kainuoja per 4 tūkst., o žiedo uždėjimas – per 6 tūkst. litų.

Skrandžio mažinimo operacijos atliekamos ir uostamiestyje. Klaipėdos apskrities ligoninės Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriaus vedėjas Nerijus Kaselis sako, kad pasaulyje yra daug technologijų, pagal kurias mažinamas skrandis. Tačiau pažangiausi yra šie du metodai: pirmuoju būdu, kuris buvo taikytas ir E. Bružinskienei bei I. Rozovai, skrandis mažinamas prie jo prijungiant plonosios žarnos kilpą. Kitas, mažiau sudėtingas operacijos metodas, kai skrandis sumažinamas apjuosiant jį specialiu žiedu.

Per pusmetį – 24 kilogramai

Per gerą pusmetį 24 kilogramų neteko ir klaipėdietis parlamentaras Vytautas Grubliauskas. Vyriškis neslepia, kad pastaruoju metu jį pamatę seniai matyti žmonės sunerimsta, ar jis tik neserga.

„Senokai galvojau apie tai, kad nešioju per daug svorio. Imtis kokių nors veiksmų vertė prastėjanti sveikata. Kadangi groju, sunku buvo efektyviai kvėpuoti. Apsispręsti padėjo žmona Inga. Ji surado internete ir pasiūlė išbandyti pagal kiekvieno žmogaus kraujo cheminę analizę sudarytą dietą”, – pasakojo V. Grubliauskas.

Šis malonumas vienoje Vilniaus klinikoje kainavo apie 800 litų ir parlamentaras gavo sąrašą produktų grupių, kurių jam nerekomenduojama valgyti.

„Ko nebegaliu valgyti? Duonos, mėsos, pieno produktų…” – pradėjo vardyti V. Grubliauskas, bet iškart prisipažino, kad labai griežtai nurodytos dietos nesilaiko.

„Man ši dieta buvo tik kaip kelrodė žvaigždė. Tam, kad galėtum laikytis jos maksimaliai, reikia gyventi idealiomis sąlygomis, o aš taip negyvenu. Sunkiausia man buvo atsisakyti mėsos produktų, įvairių vyniotinių. Būna ir dabar, kai kur nors išvažiuoju ir nėra ko valgyti, tenka griebti „uždrausto vaisiaus”, bet organizmas iš karto duoda ženklą, kad pasielgiau neteisingai – išpila karštis, pasidaro silpna”, – pasakojo V. Grubliauskas.

Jis neslėpė iš pradžių taip pat svarstęs apie skrandžio mažinimo operaciją, tačiau pasikonsultavęs su gydytojais apsisprendė ugdyti valią ir pakeisti gyvenimo būdą bei mitybos įpročius.

„Žinoma, yra ir minusų. Dabar turiu keisti visą garderobą. Dar vaikštau su keletu senų kostiumų, kelnes susiveržęs, bet ir jaučiuosi lyg su tėvo drabužiais”, – juokėsi V. Grubliauskas ir patikino visai nenorintis tapti labai lieknu. – Norėčiau, kad mano svoris neviršytų triženklio skaičiaus”, – programą maksimum nurodė dabar 108 kilogramus sveriantis parlamentaras.

Problemų turi kone kas antras

Akyse „nyksta” ir kur kas daugiau visuomenėje žinomų žmonių: Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius, per 10 mėnesių numetęs net 91 kilogramą ir dabar įkalbinėjantis dainininką Obuolį žengti jo pėdomis bei pasidaryti skrandžio mažinimo operaciją. Tokią neseniai pasidarė ir Birutė Dambrauskaitė. Kilogramų kratosi Vitalija Katunskytė, Irena Starošaitė, Gytis Paškevičius… Lieknėja ir klaipėdietis Seimo narys Eligijus Masiulis, kaip ir kolega V. Grubliauskas, pasirinkęs sunkesnį būdą – ugdo valią ir valgo ne tai, ko norėtųsi ir ne tiek, kiek norėtųsi…

Tyrimai rodo, kad Lietuvos gyventojų mityba nėra pakankamai sveika – viršsvorį turi 41 proc. vyrų ir 27 proc. moterų, nutukę yra 14 proc. vyrų ir 17 proc. moterų. Per paskutinius du dešimtmečius nutukimo atvejų visoje Europoje padaugėjo net 3 kartus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

6 atsiliepimai į "Lietuva lengvėja"

  1. irena

    kaip butu ymanoma susisiekti nors su vienu zmogum klaipedeciu kuris pasidare skrandzio mazinimo operacija?as taip pat noriu daryti,bet noriu ir pasikonsultuoti su asmeniu kuris tai dare.Lauksiu nekantriai…

  2. irena

    tai ar atsilieps kasnors?? 🙄

  3. anzelika

    kur galiu susimazint skrandi man 19 o sveriu 112 kg kuno mases indeksas 42

    padekit

  4. ausra

    noreciau pasikonsultuoti su zmogum kuris jau yra dares skrandzio mazinimo operacija. prasau parasyt i pasta.

  5. ausrine

    Apie skrandzio mazinimo operacija, jos budus, pasekmes, pasiruosima, chirurgu kontaktus galima rasti
    http://www.nolt.idomu.net

  6. laima

    ar po skrandzio mazinimo operacijos skrandis vel negali issitampyti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.