Ko prireiks pirtelėje

Susiruošus mėgautis pirtimi svarbiausia gerai nusiteikti ir stengtis palikti už durų visas negandas ar vargus.

Tačiau derėtų nepamiršti, kad norint patirti visus pirties pranašumus neužtenka gerai įrengtos pirties ir puikios nuotaikos. Tam reikia dar kai ko, ką žmonės naudoja jau šimtmečius.

Pirtyje prireiks ne tik vantos, rankšluosčio, pirties kepurės, muilo ar kitų higienos priemonių, čia pravers ir maitinamieji kremai, medus, druska, taip pat kvapieji aliejai, užpilai. Pirties mėgėjai nepamirš ir pirštinių, saugančių plaštakas nuo karšto garo ir neleidžiančių vantoms sutrinti pūslių.

Pirtis neįsivaizduojama ir be kubilėlių, samčių, rankšluosčių kabyklos ir kitų smulkių reikmenų, kurios gali tapti ir stilingomis pirties interjero detalėmis.

Kvapų magija

Eteriniai aliejai – aktyvios medžiagos, teigiamai veikiančios organizmą. Tai labai svarbus pirties procedūros priedas. Eteriniai aliejai netirpsta vandenyje, užtat tirpsta maistiniame aliejuje ir spirite, jais galima aromatinti druską, naudojamą trintis pirtyje. Yra specialių kvapiųjų lempų aliejams garinti. Jei pirtyje yra krosnelė su garo generatoriumi, arba naudojatės turkiška pirtimi, patariama užlašinti eterinio aliejaus ant servetėlės. Nereikėtų jo pilti ant akmenų, nes paprasčiausiai sudegs. Tokių aliejų nederėtų naudoti didesniais kiekiais, negu nurodyta aprašymuose, nes gali sukelti galvos svaigimą, pykinimą, vėmimą.

Kvapai pirtims – tai eterinių aliejų, etilo alkoholio ir vandens mišinys. Geros kokybės kvapai maišosi su vandeniu ir pilant ant akmenų su garu pasklinda po pirtį.

Kvapai turkiškoms pirtims – tai emulsija su eteriniais aliejais, ji skirta automatiškai skleidžiamiems kvapams pirtyje. Emulsija labai gerai maišosi su vandeniu, net ir po ilgo laiko tirpalas nesisluoksniuoja.

Kvapų mišiniams ir eteriniams aliejams laikyti gali būti naudojami prie pirties interjero priderinti stilingi indeliai, dėžutės, kvapų lempos. Tik jų neturėtų būti per daug, kad netrukdytų laisvai judėti pirtyje ir neapkrautų interjero.

Beveik visose senose kaimo pirtyse oras būna kvapus, čia nebūtina naudoti specialių aliejų. Nėra ko stebėtis: kaimo pirtys medinės, o medis, kaip žinome, „kvėpuoja”. Viešosiose pirtyse natūralus gaivus oras – retenybė. Taip yra ne dėl to, kad jose maudosi daug žmonių ir dažnai nesilaikoma higienos reikalavimų.

Kubiliukai ir samčiai

Medinis kubiliukas vandeniui – dar vienas pirties reikmuo. Mediniai kubiliukai gražesni, bet juos reikia prižiūrėti. Todėl dažnai siūloma rinktis varinį, cinkuoto metalo ar skardinį. Mediniuose kubiliukuose patariama nepalikti vandens, bet negalima ir jiems leisti perdžiūti. Kubiliukai gaminami ir su plastikiniais įdėklais – tai palengvina kubiliuko priežiūrą ir kartu leidžia išlaikyti vientisą medinės pirties stilių.

Kubiliukai reikalingi vantoms mirkyti, šutinti, kojoms įmerkti, kad jos greičiau sušiltų, vandeniui atnešti. Jų būna įvairaus dydžio, tad nesunku išsirinkti tinkamiausią pagal norimą paskirtį.

Prie kubiliuko būtinas ir samtis vandeniui semti bei pilti ant akmenų. Samčiai taip pat gaminami tiek iš medžio, tiek ir iš metalo. Samtis turi būti optimalaus dydžio, kad nereikėtų keliskart lenktis pilant vandenį ant įkaitusių akmenų. Pageidautina, jog samtis turėtų gana ilgą rankeną, kad karšti garai nenuplikytų rankų. Samtį galima derinti prie kubiliuko. Ypač gražiai atrodo iš medienos pagaminti įrankiai medinės pirties aplinkoje. Taip pat galima rinktis varinius samčius su medžio rankena.

Vantos

Be vantų neįsivaizduojama jokia pirtis. Geriausia visada buvo laikoma beržinė vanta. Tokia vanta padeda skaudant raumenims, ypač norint juos atpalaiduoti po fizinių pratimų. Gerai valo odą, greitina žaizdų, nubrozdinimų gijimą, gerina nuotaiką, ramina. Ąžuolo vantos jau daugelį amžių naudojamos ir pertis, ir gydytis. Ąžuolo skleidžiamas kvapas ne tik gerina nuotaiką, bet ir padeda nuo uždegimų. Liepų vanta, kaip ir liepžiedžių arbata, yra nepamainoma, jei jaučiatės truputį peršalę ar manote, kad tuoj pasigausite gripą. Ji puikiai šalina galvos skausmą, „mankština” kepenis, skatina prakaitavimą, valo odą. Vantas gaminti taip pat galima iš ievų, lazdyno, uosio, šermukšnio, juodųjų serbentų, jazmino, drebulės šakelių. Tikri pirčių mėgėjai labai mėgsta mišrias vantas.

Paruoštas vantas reikėtų tvarkingai sudėti. Geriausia būtų jas sukabinti ant sienos, kad pirtis atrodytų tvarkinga. Ne visi pasiryžę į pirties sieną kalti vinis, todėl geriau būtų pasigaminti ar įsigyti kabyklėlę vantoms.

Kiti aksesuarai

Aksesuarais gali tapti visos pirtyje naudojamos priemonės. Stilingi rankšluosčiai, sukabinti ant specialiai įrengtos kabyklos, įdomios muilinės, žvakės ar smėlio laikrodžiai. Mediniai pogalviai ir pasėstai taip pat puošia pirtį. Jų yra įvairiausių, tereikia priderinti ir naudotis. Pirtyje sunku išsiversti be termometro. Spiritiniai termometrai temperatūrą rodo gana tiksliai, bet jie dūžta nukritę, sušalę, perkaitę. Be to, dažnai sunku įžiūrėti temperatūrą.

Mechaniniai termometrai atsparesni pažeidimams, geriau matoma jų skalė, bet skirtingo mechanizmo skirtingi ir rodmenys. Galima naudotis ir hidrometrais, kurių konstrukcija tokia pati kaip termometrų.

Termometrų ir hidrometrų rodmenys labai priklauso nuo to, kur jie pakabinti. Karščiausia pirties vieta – tolimiausiame nuo krosnies kampe, jeigu juos pakabinsite ties ten sėdinčio žmogaus veidu, prietaisai rodys tiksliausią temperatūrą ir drėgmę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.