Paminklausogininkė kenkė Kaunui

Du mėnesius Kultūros paveldo departamento Kauno padalinio vadovės veiklą tyrę kolegos įvertino kaip akivaizdžiai žalingą miestui. Šios išvados valdininkei gali kainuoti postą.

Kultūros paveldo departamento (KPD) sudaryta komisija, kuriai vadovavo pats KPD direktorius Albinas Kuncevičius, paskelbė išvadas dėl departamento Kauno teritorinio padalinio ir jo vadovės Irenos Vaškelienės veiklos.

Paminklosaugininkės padarytus pažeidimus du mėnesius dirbusi komisija įvertino kaip akivaizdžiai žalingus Kaunui. Nustatyta, kad Vaškelienė net 5 kartus iš 6 tirtų atvejų neteisėtai pasirašė leidimus rengti detaliuosius planus arba kultūros paveldui priskiriamų objektų techninius projektus. Pažeidimų padarė ir jos pavaldiniai.

Vienas skandalingiausių valdininkės sprendimų, susilaukęs ne tik Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) dėmesio, bet ir kolegų komisijos tyrimo – leidimas statyti automobilių remonto centrą IX forto memorialinio muziejaus teritorijoje. Įstatymai įpareigoja tokias vietas saugoti nuo fizinio poveikio.

Komisija, kuriai vadovavo Kuncevičius, neigiamai įvertino ir miesto centre, I.Kanto gatvėje, šalia Malūnininkų bokštelio statomo 9 aukštų gyvenamojo namo Vaškelienės išduotas technines sąlygas. Dar vienas nustatytas pažeidimas – leidimas verslininkams Aušros tako ir Putvinskio gatvių sankirtoje statyti daugiaaukščius pastatus, nors tai prieštarauja paveldosaugos reikalavimams. Kėsintasi ir į Kauno geležinkelio stoties rūmus bei sklypą Palangos gatvėje.

Manoma, kad tokių pažeidimų pakaktų, jog Vaškelienė būtų atleista iš pareigų. Dėl nuobaudų skyrimo turi spręsti kita KPD sudaryta komisija, kuriai vadovauja departamento Kontrolės skyriaus vedėjas Rimantas Kraujelis. Tačiau kol kas ji to padaryti negali, nes prokurorų nuo darbo nušalinta Vaškelienė negali pateikti komisijai jokių paaiškinimų.

Penktadienio popietę Kauno apylinkės teismas valdininkei dar trims mėnesiams pratęsė kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Nuo pareigų Vaškelienė buvo nušalinta rugsėjo pabaigoje po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų surengto reido. Tuomet pareigūnai jos kabinete rado 200 litų.

Laikinai vadovauti Kauno paveldosaugininkams iš Alytaus komandiruotas Vytautas Kolesnikovas. Manoma, kad tik tokiu būdu galima išgelbėti beviltiškai įstrigusius darbus KPD Kauno padalinyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.