Kebabinei – inspektorių antausis

Kauno miesto centre šimtus praeivių pamaitinantis kebabų kioskas gavo šansą pasitaisyti, antraip jam gresia nedarbas

S.Daukanto ir Kęstučio gatvių sankryžoje įsikūręs kebabų kioskas suvilioja ne vieną alkaną kaunietį. Atidžiau į jų gamybos procesą įsižiūrintys rytietiškų patiekalų mėgėjai prie kiosko daugiau nebesugrįžta.

Pažeidimai matomi plika akimi

Kebabus parduodanti darbuotoja mėsą ir daržoves į lavašą, dar vadinamą turkiška arba armėniška duona, vynioja plikomis rankomis, kuriomis ką tik paėmė iš kliento pinigus. Perbraukusi prekystalį įtartino švarumo medžiagine pašluoste, mergina ant jo pradeda vykdyti kito kliento užsakymą. Kebabų mėgėjai neturėtų nustebti juose radę apetito nežadinančių ingredientų – šiuos patiekalus gaminusi mergina dirbo palaidais plaukais, be jokio galvos apdangalo ir prijuostės. Tokius antisanitarinius pažeidimus galėjo pastebėti klientai, dar aibę jų nustatė užvakar šiame kioske apsilankiusios Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorės.

Nedideliame kioskelyje dvi moterys vos pajėgė išsitekti – čia paprastai dirba tik vienas žmogus. Patikrinimo metu paaiškėjo, kad kioske yra smulkinamos daržovės, maišomi padažai. Pastariesiems naudojamas iš parduotuvės nupirktas majonezas, pomidorų padažas ir prieskoniai, o turėtų būti naudojamas jau pagamintas padažas.

Įmonėje, kurioje nėra įrengtas vandentiekis, pasak maisto ir veterinarijos specialistų, maisto gamyba draudžiama, nes nėra galimybių tinkamai nuplauti inventorių ir pan. Čia leidžiama tik formuoti gaminį iš jau paruoštų sudedamųjų dalių.

Inspektorėms pro akis nepraslydo indas su pripjaustytais apkepintos mėsos gabaliukais, paruoštais dėti į kebabą. Tai dar vienas pažeidimų, nes šiltoje patalpoje laikoma mėsa genda. Tikrintojas labiausiai nustebino tai, jog kioske nebuvo būtinų dezinfekcijos priemonių švarai palaikyti.

Rytietiškas dėkingumas

Kioską nuomojančios įmonės „Tišin” savininkas, 37 metų Mahmoud Tigh Navard maisto produktų inspektores priėmė neįtikimai maloniai. Tamsaus gymio verslininkas dėkojo, kad jis pagaliau žinos, kokių taisyklių reikia paisyti kebabų versle. Persų tautybės atstovu save pristatantis M.Tigh Navard guodėsi, kad jis Lietuvoje gyvena vos pusketvirtų metų ir jam sunkiai sekasi išsiaiškinti visus viešojo maitinimo įstaigai keliamus reikalavimus, juolab kad jis nemoka lietuviškai rašyti. Kebabinės šeimininkas tvirtino mielai ištaisysiąs visus pažeidimus.

Įvertinusi situaciją, Kauno miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skyrė 260 litų baudą ir rimtai svarstė apie šios įstaigos uždarymą. Tačiau vakar jos savininkui suteikta dar viena galimybė ištaisyti trūkumus, po kurio laiko čia vėl apsilankys tikrintojos.

Netikri kebabai

Praėjusią vasarą kebabus pradėjęs pardavinėti M.Tigh Navard „Kauno dienai” prisipažino, jog pirmaisiais mėnesiais verslas ėjo į minusą, bet vėliau reikalai pasitaisė, dabar jis jau gali išlaikyti dvi darbuotojas ir pats prasimaitinti bei parnešti pinigų šeimai. Verslininko teigimu, jo kioske kasdien parduodama per 100 kebabų, ypač sėkmingomis dienomis šis skaičius gali siekti net 200.

Tiesa, M.Tigh Navard patikslino, jog tai, ką perka lietuviai, nėra tikrieji turkiškieji kebabai, nes jų gamyboje naudojama vištiena arba kiauliena. Pasak jo, į kebabo sudėtį turėtų įeiti veršiena arba jautiena. „Bet tuomet jis kainuotų daug brangiau, lietuviai tikrai jo nebepirktų”, – aiškino M.Tigh Navard. Kebabo kokybė ir skonis, pasak jo, taip pat nukenčia dėl to, kad kiosko sąlygomis jis gali būti tik „surenkamas”. „Jei pats marinuočiau mėsą ir gaminčiau padažus, jie būtų visai kitokie”, – tvirtino M.Tigh Navard.

Maisto gamybos subtilybių šis vyras išmoko iš savo tėvo, turinčio nuosavą restoraną. Bet sūnus iš pradžių nenorėjo sekti tėvo pėdomis. Karatė sportavęs M.Tigh Navard kurį laiką gyveno Japonijoje, čia jis ir susipažino su savo dabartine žmona lietuvaite. Atvykęs gyventi į Kauną, jis mėgino ragauti trenerio duonos, bet koją kišo menkos lietuvių kalbos žinios. Kiek vėliau jis su savo tautiečiu partneriu Vilniuje, netoli Seimo rūmų, įkūrė rytietiškų patiekalų restoraną. Dėl aukštos patalpų nuomos kainos jie neišsilaikė. Dabar M.Tigh Navard ketina panašią maitinimo įstaigą atidaryti Kaune.

Neišvengia priekaištų

Šiuo metu Kaune veikia per 50 mobilių ir stacionarių įmonėlių, kuriose parduodami kebabai. Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjas Petras Tarvydas teigia, kad jiems tenka tikrinti apie 2 tūkst. viešojo maitinimo įstaigų, todėl jie negali pastatyti po kontrolierių kiekviename kioske. Bet jos visos anksčiau ar vėliau sulaukia neprašytų svečių – inspektorių. Įstaigos, kuriose nustatomi pažeidimai, netrukus vėl aplankomos.

Užvakar antrą kartą šiais metais buvo patikrinta bendrovei „Lavašas” priklausanti kebabinė, esanti Šv. Gertrūdos ir Vilniaus gatvių sankryžoje. Šiai įmonei teks sumokėti 100 litų baudą, nes kebabus gaminusi mergina inspektorių apsilankymo metu nemūvėjo vienkartinių pirštinių, o į mažesnius talpius indus išpilstyti padažai nebuvo įdėti į šaldytuvą. Be to, čia, kaip ir prieš tai patikrintame kioske, buvo pripjaustyta mėsos ruošinių.

„Lavašo” savininkė Anuš Nikogosian teisinosi, kad pietų metu ateina daug žmonių, todėl padažas ir mėsa esą buvo paruošti greitai gamybai. Armėnų tautybės moteris pasakojo, kad dienos metu jie parduoda iki 50 kebabų, o mėsos likučius sėkmingai pavyksta sunaudoti nakties metu, nes jos įmonė veikia ištisą parą. Beje, šį verslą ji perėmė maždaug prieš metus, iš turkų tautybės savininkų.

Maisto gamyba be vienkartinių pirštinių, netinkamos produktų laikymo sąlygos, darbuotojų asmens higienos pažeidimai – tai tradiciniai nusižengimai kebabinėse, pastebi Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai.

Po tikrintojų vizito šiemet Kaune buvo uždarytos dvi tokio pobūdžio įstaigos. Tarnyba sulaukė ir keturių skundų: du gyventojai neištvėrė nepranešę apie blogas higienines sąlygas, vienas kaunietis buvo pasipiktinęs, kad darbuotojas plikomis rankomis ima pinigus ir gamina kebabą. Dar vienas žmogus pasiskundė dėl kebabo kokybės. Inspektoriai išsiaiškino, kad jo gamybai naudotas pasenęs lavašas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kebabinei – inspektorių antausis"

  1. ji

    visos kebabinies dirba be vienkartiniu pirstiniu, jos kaba, bet net nepraimtas pokas ne karta esu pasakiusi kad noriu kito padaryto su pirstinemis, padetis daugumose kebabiniu tokia kritiska, be to kai pamatai dar sloguojancia ar kosejancia pardaveja tai isvis atsisakai pirkti, Tokia jau lietuva oanasiai kaip egipte higienos jokios, o rankas reikia plauti ir mums daugybe kartu per diena

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.