Kaip naudotis spalvų palete?

Apipavidalinant namus svarbu atminti, kad įvairūs spalvų deriniai gali ne tik pakeisti jūsų kambarį, bet ir sugadinti sumanymus. Spalvas reikia rinktis itin rūpestingai, o šiuo atveju galite apsieiti ir be brangios dizainerio konsultacijos. Puiki išeitis – patyrinėti spalvų paletę.

Ją sudaro 7 vaivorykštės spalvos: raudona, oranžinė, geltona, žalia, žydra, mėlyna ir violetinė. Spalvų paletėje šios spalvos išsidėsčiusios ratu, todėl raudona susitinka su violetine, nes kai kurios spalvų savybės labai panašios. Maišydami skirtingas spalvas galite gauti įvairių atspalvių ir juos įdomiai panaudoti.

Paprastai spalvos skirstomos į 3 pagrindinius tipus: pirmines, antrines ir tretines.

Pirminės spalvos

Pirminės spalvos pačios įvairiausios – tai žydra, raudona ir geltona. Jas maišant išgaunamos papildomos spalvos. O paletėje pirminės spalvos išdėstytos vienodu atstumu viena nuo kitos ir jos sudaro tarsi trikampį.

Antrinės spalvos

Šiam spalvų tipui priklauso žalia, oranžinė ir violetinė, jos išsidėsčiusios tarp pirminių. Minėtas spalvas galima išgauti lygiomis dalimis sumaišius dvi pirmines spalvas. Pavyzdžiui, violetinė – tai raudonos ir žydros mišinys, žalia – žydros ir geltonos, oranžinė – geltonos ir raudonos.

Tretinės spalvos

Jos užbaigia spalvinę gamą ir yra išsidėsčiusios tarp pirminių ir antrinių. Tretinės spalvos išgaunamos sumaišius dvi pastarąsias. Jų pavadinimai kinta, bet šias atpažinti lengva, kai jos užbaigia visą ratą: turkio – pereinanti iš žydros į žalią, citrininė – pereinanti iš žalios į geltoną, abrikosinė – iš geltonos į oranžinę, koralų – iš oranžinės į raudoną, ryški fuksija – iš raudonos į violetinę ir tamsiai mėlyną.

Tretinių spalvų gamą galima labai praplėsti maišant skirtingą pirminių ir antrinių spalvų kiekį (pavyzdžiui, daug žydros ir šiek tiek žalios sukurs melsvą turkio spalvą, o pridėję šiek tiek raudonos į didelį kiekį violetinės gausite tamsiai rožinę).

Spalvų derinimas

Dažniausiai paletėje greta išsidėsčiusios spalvos dera tarpusavyje ir sukuria harmonijos pojūtį, o spalvos iš priešingų paletės pusių sukuria kontrastą. Tačiau prieš pradėdami kurti spalvų kombinacijas turite suprasti, kokį jos turės efektą.

Šilti tonai prieš šaltus

Paletės spalvas galima suskirstyti į šiltas ir šaltas, o jas naudojant iš esmės keisti patalpos nuotaiką. Kadangi žydra spalva yra pati šalčiausia, o oranžinė, atvirkščiai – pati šilčiausia, spalvos šiltėja pereidamos nuo mėlynų tonų per gelsvai žalius į oranžinius ir tampa šiltos diapazone nuo raudonų iki ryškiai rožinių, o paskui vėl atvėsta pereidamos per violetinius ir tamsiai mėlynus tonus į žydrą spalvą.

Paletėje nėra ribos, kurioje spalvos griežtai pereitų iš šiltų į šaltas arba atvirkščiai, tas perėjimas vos apčiuopiamas. Efektas, kurį sukuria vienos arba kitos spalvos, iš esmės priklauso nuo kambario, pavyzdžiui, nuo to, kiek į jį patenka šviesos, be to, nuo pagrindinę spalvą pabrėžiančių atspalvių.

Yra kelios pagrindinės taisyklės: mėlyni, melsvo žalumo ir mėlyno atspalvio violetiniai tonai paprastai būna šalti ir gaivūs; oranžiniai, gelsvi ir oranžinio raudonumo tonai – šilti ir ryškūs; žalia ir violetinė – pereinamoji sritis, kurioje gelsvi žalios ir rausvi violetinės atspalviai tampa šiltesni. Tačiau viskas sąlygiška, pavyzdžiui, ledinė mėlyna greta krištolinio purpurinio atspalvio dėl kontrasto tampa ne tokia mėlyna ir virsta jūros bangos spalva.

Jūsų panaudotos spalvos keisis priklausomai nuo kambario apšvietimo, todėl svarbu išmėginti kelis dažų ir medžiagų variantus ir įsitikinti, kaip jie mainosi esant skirtingam apšvietimui. Kambarys su mažu langeliu yra mažiau apšviestas negu tas, kuriame yra didelis langas ar net keli jų, todėl jam labiau tiks šilti tonai, kompensuojantys saulės šviesos stygių. Kambaryje, žvelgiančiame į pietus, šviesa šiltesnė ir ryškesnė negu žvelgiančiame į šiaurę, todėl jame labiau tiks vėsios spalvos, o šiaurinį kambarį jos padarytų tik niūresnį. Į kambarius, kurių langai šiauriniai, patenka šaltesnė ir natūralesnė šviesa. Skirtingai veikia ir elektros šviesa, nes ji lyg filtras užkloja jūsų paletę dar vienu spalvos sluoksniu ir net gali ją kardinaliai pakeisti.

Atkreipkite dėmesį ir į tai, kokiu paros metu kambaryje daugiausia būsite, ir paeksperimentuokite su atspalviais būtent tuo laiku. Kiekvienos konkrečios spalvos poveikis priklauso nuo tonų, kurie prie jos derinami.

Jei norite atviroje erdvėje sukurti šilumos ir jaukumo atmosferą, geriau pasitelkite intensyvias spalvas.

Arti ir toli

Spalvos gali sukurti ne tik šiltą ir šaltą atmosferą, bet ir suartinti sienas arba jas atitolinti. Kuo šaltesnė spalva, tuo stipresnis nuotolio efektas. Ir atvirkščiai, kuo spalva šiltesnė, tuo labiau ji mažina erdvę. Šis įspūdis gali būti stipresnis arba silpnesnis, nelygu spalvos ryškumas ir sodrumas: šviesesni tonai atitolina sienas, sodresnės spalvos jas priartina. Jei kambaryje siekiate sukurti jaukumo ir saugumo pojūtį, geriau naudokite sodrias šiltas spalvas, o norint padidinti erdvę tiks lengvos šaltos spalvos.

Be to, renkantis spalvas vertėtų prisiminti, kad prie bet kokios spalvos pridėjus baltą sukuriamas šviesesnis atspalvis, o didesnis dažų kiekis suteikia sodrumo.

Klausimai pačiam sau

Prieš pradėdami kambariui rinkti spalvas ir atspalvius atsakykite sau į keletą klausimų – įsitikinkite, ar jūsų pasirinktos spalvos padės pasiekti geidžiamą rezultatą.

Taigi klausimai būtų tokie:

kurioje pusėje yra kambarys?

ar kambaryje dideli langai ir ar gerai jis apšviestas?

kokiu paros metu jame dažniausiai būnate?

ar patalpa skirta darbui, ar poilsiui?

ar norite, kad kambarys būtų jaukus ir kompaktiškas, ar erdvus ir atviras?

Pasidarykite spalvų paletę

Jei nusprendėte įsirengti arba atnaujinti jau įrengtus namus, užsienio interjero dizaineriai pataria pasidaryti spalvų paletę. Ja naudojantis bus paprasčiau suprasti, kaip veikia spalvų spektras ir kaip juo galima pasinaudoti apipavidalinant interjerą monotoniška, harmoninga ir kontrastinga gamomis.

Monotoniška gama sukuriama naudojant vieno segmento spalvas, harmoninga – derinant vieno segmento spalvas su dviejų gretimų segmentų spalvomis, o kontrastinga – naudojant spalvas iš priešingų segmentų.

O dabar – prie darbo, kurkime spalvų paletę kartu.

– Iškirpkite spalvų ratą ir skritulį su instrukcijomis, o paskui – jame esančius segmentus.

– Uždėkite skritulį su iškirptais segmentais ant spalvų rato ir per vidurį sutvirtinkite smeigtuku.

– Kad paletė būtų patvaresnė, užklijuokite ją ant tvirto kartono arba popieriaus.

– Instrukcijos ant viršutinio skritulio jums padės pasirinkti reikiamą gamą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.