Miegas darbo vietoje gali padidinti darbingumą

Jeigu darbo vietoje užmigote, o jus užtiko viršininkas, nesutrikite. Paaiškinkite, kad taip atgaivinate savo protines jėgas ir didinate darbingumą. Nepamirškite pridurti, jog turite svarių įrodymų.

O įrodymų pateikė mokslininkai, pirmą kartą nustatę, kad trumpas miegas dieną stiprina atmintį ir padeda geriau įsiminti svarbius faktus.

Šis tyrimas atliktas JAV, kur daugelyje korporacijų išpopuliarėjo trumpas popietės poilsis darbo metu. Bet ne visi viršininkai džiaugiasi, kad darbuotojai darbo metu miegos.

Tyrinėtojų komandai vadovavęs dr. Metju Takeris pripažino, kad ši mintis neretai sulaukia pasipriešinimo. „Trumpam miegui atiduotas laikas vertinamas kaip kontrproduktyvus, kai tuo metu reikia aštraus proto ir įtemptos atminties”, – sakė jis.

M. Takeris bei jo kolegos iš Niujorko universiteto miego laboratorijos nusprendė įrodyti, jog taip nėra. Jie ištyrė, kaip neilgas miegas veikia faktų prisiminimo procesą. Tyrime dalyvavo studentai.

Eksperimento savanorių paprašė išmokti žodžių poras, pavyzdžiui, „laikrodis – rankos”. Taip pat buvo tikrinamas studentų sugebėjimas įsiminti veiksmus – jų paprašė tiksliai atsekti sudėtingos schemos veidrodinį vaizdą.

Vėliau pusę grupės uždarė garsų nepraleidžiančiame kambaryje. Nors jiems buvo leista maždaug pusvalandį pamiegoti, jie miegojo vidutiniškai 47 minutes.

Kol jie snaudė, kita grupė atsipalaidavo, skaitydama žurnalus ir žiūrėdama filmus. Praėjus 6 valandoms nuo eksperimento pradžios, abi savanorių grupės vėl buvo testuojamos. Nors veidrodinio atvaizdo testo rezultatai abiejų grupių buvo geri, tačiau miegojusieji atminties testus sprendė geriau nei tie, kurie visą dieną būdravo.

Snustelėjusieji prisiminė 15 proc. daugiau žodžių porų.

Tyrinėtojai mano, kad pirmoji miego fazė (ne greitasis miegas), periodas, kai dar nesapnuojame, nuo užmigimo trunka pusantros ar dvi valandas. Jis gali būti lemtingas faktų įsiminimo procesui.

Tuo metu ir susidaro ta būsena, kuri verčia faktus sudėlioti taip, kad vėliau būtų nesunku juos ištraukti iš atminties. Bet jeigu miegate ilgiau ir perei-nate į greitojo miego stadiją, kai imate sapnuoti, tai gali sunaikinti ankstesnės stadijos efektą.

Vis dėlto mokslininkai įspėja, kad nors trumpas popietės poilsis ir gali padėti prisiminti faktus per visą dieną, dar neaišku, ar ilgalaikė atmintis ilgai išsaugos šį efektą.

Tarp garsių popietės poilsio mėgėjų – seras Vinstonas Čerčilis, kuris po pietų reguliariai pamiegodavo, o po to maudydavosi vonioje. Net ir per Antrąjį pasaulinį karo jis laikėsi šio ritualo.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Margaret Tečer kassavaitiniam susitikimui su parlamentarais ruošdavosi 20 minučių pamiegodama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Miegas darbo vietoje gali padidinti darbingumą"

  1. juokas

    ir darbinguma didinti pasiulys namuose ir dar pridurs, norinciu i sia vieta eile laukia :)))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.