Užkoduota diagnozė saugo privatumą

Siekiant apsaugoti asmens duomenis, žmonių gyvenimai tapo užšifruoti.

Ir vaiko sveikatos patikrinimo pažymoje, ir nedarbingumo pažymėjime, ir mirties liudijime įrašoma ne diagnozė ar mirties priežastis, o tik keli skaičiai – ligos kodas.

Išvengs nemalonumų

Neseniai įsigaliojo naujos Civilinės metrikacijos taisyklės.

Jose įteisintas reikalavimas, jog išrašant mirties liudijimą negalima nurodyti mirties priežasties. Kitaip tariant, užregistruojant mirtį, velionio mirties pažymėjime yra įrašomas tik mirties priežasties kodas.

Diagnozė įrašoma tik medicininės mirties liudijime, kurį suteikia medicinos įstaiga ar gydytojas, užfiksavęs velionio mirtį.

Medicininės mirties pažymėjimai kiekvieno mėnesio pabaigoje yra išsiunčiami į Vilniuje esantį Statistikos departamentą.

„Tačiau velionio artimieji, jei nori turėti raštišką įrodymą dėl mirties diagnozės, prieš atnešdami medicininės mirties pažymėjimą į Civilinės metrikacijos skyrių gali pasidaryti jo kopijų”, – sakė Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė.

Jos teigimu, klaipėdiečiai yra patenkinti naująja tvarka. Tam didžiausią įtaką turi moraliniai aspektai.

„Kai kurie gyventojai buvo ypač nepatenkinti, kad žmogaus mirties liudijime nurodoma diagnozė. Pavyzdžiui, vieno iš tėvų netekęs vaikas nori pradėti lankyti mokykla. Ugdymo įstaigoje reikalaujama pateikti gimdytojo mirties liudijimą.

Manau, jog nė vienam vaikui nebūtų smagu, jei tėvo mirties liudijime akivaizdžiai įrašyta, kad jis, pavyzdžiui, pasikorė. Kodai padės išvengti tokių nemalonumų”, – teigė G.Misevičienė.

Tačiau ji pripažino, jog naujoji tvarka gali turėti ir savų minusų.

Pavyzdžiui, jei žmogus žuvo darbe, gali būti naudinga, jei mirties liudijime būtų nurodyta tikroji priežastis.

„Tačiau pareigūnai, kurie tiria tokius įvykius, gali reikalingą informacija sužinoti iš medicinos įstaigų”, – įsitikinusi vedėja.

Piktinasi darbdaviai

Vaiko sveikatos patikrinimo pažymoje bei nedarbingumo pažymėjime diagnozės neberašomos jau keleri metai.

Pagrindinė tokio sprendimo priežastis – siekis apsaugoti pacientų teisę į privatumą.

Diagnozė, o ne kodas sveikatos pažymėjime gali būti įrašytas tik tada, jei pacientas savo sutikimą patvirtina raštiškai.

Klaipėdos miesto pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė pripažino, jog užkoduoti žmonių gyvenimai sukelia nepatogumų.

„Tokia kodų tvarka piktinasi darbdaviai. Nežinantis tikslios savo pavaldinio ligos diagnozės, dėl kurios jam buvo suteiktas nedarbingumo pažymėjimas, darbdavys negali nuspręsti, ar darbuotojas ir toliau yra tinkamas dirbti jam priklausantį darbą. O Sveikatos apsaugos įstatyme nurodyta, kad jei kyla abejonių, darbdavys gali įpareigoti darbuotoją išsitirti nuodugniau. Galiojant kodams, darbdaviui sunku nustatyti, ar darbuotojui reikalingi išsamesni tyrimai”, – keblumus įvardijo L.Jankauskienė.

Kodai – internete

Be to, L.Jankauskienės teigimu, kodų sistema gydytojus privertė kur kas labiau diferencijuoti ligas, juos savotiškai „įstatė į rėmus”.

Pavyzdžiui, anksčiau dėl panašaus susirgimo žmogų buvo galima siųsti į reabilitacijos įstaigą.

Įsigaliojus kodų tvarkai, pacientui reabilitacija gali ir nepriklausyti net ir tada, jei liga ir yra labai panaši, tačiau jai galioja šiek tiek kitoks kodas

Paklausta, ar ligos kodai yra skelbiami viešai, gydytoja teigė, kad darbe vadovaujasi specialia TLK-10 knyga. Tai yra tarptautinės ligų ir sveikatos problemų klasifikacijos dešimtoji redakcija.

„Tikrai niekada nemėginau kodų ieškoti internete, todėl nežinau, ar jie yra skelbiami”, – sakė L.Jankauskienė.

Tarptautinę ligų ir sveikatos problemų klasifikaciją (TLK), kurios pagrindas yra triženklis kodas, skelbia Lietuvos sveikatos informacijos centras.

Informaciją galima rasti internete adresu www.lsic.lt.

Šioje svetainėje, kurioje veikia TLK-10 duomenų bazė, pagal triženklį kodą arba esminio žodžio (ligos) kamieną galima išsiaiškinti rūpimą diagnozę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.