Metrologai bejėgiai prieš sukčiaujančius barmenus

Šiandien, kaip ir įprasta penktadienio vakarą, šimtai klaipėdiečių plūstels į barus, kavines ar kitas pasilinksminimo vietas, alaus bokalu ar taurele stipresnio gėrimo norėdami nuplauti darbų savaitės prakaitą. Tiesa, ne visiems jų nesąžiningi barmenai įpils tiek, kiek reikia.

Nenustebkite ir jūs, jei užsakę alaus ar 100 gramų degtinės sulauksite keliomis dešimtimis gramų mažiau. Mokėti, žinoma, teks už šimtą.

Savaitgaliais barų klientai nuolat burnoja barmenus, jog šie įpila per mažai alkoholio. Drąsesni tuoj pat prašo prie jų akių išmatuoti, kiti tyliai sau pažada daugiau į šį barą kojos nekelti.

Situaciją pakeisti sunku – „Vakarų ekspresas” išsiaiškino, kad viešojo maitinimo įstaigas tikrinančių Lietuvos metrologijos inspekcijos darbuotojų veiklą turintys reglamentuoti aktai nenumato jokių prekių kiekio nuokrypio normų. Tai reiškia, kad nustatyti barmenų pažeidimų beveik neįmanoma.

Trūko kantrybė

Savo pavardės nepanoręs sakyti Anatolijus su kompanija vakarą leido viename nedideliame bare Laukininkų gatvėje. Užsakant kelias taureles po 100 gramų degtinės draugai pastebėjo, kad padavėja kaskart vis mažiau gėrimo.

„Trūko kantrybė – paprašėm pamatuoti. Barmenas degtinę supylė į matavimui skirtą indelį ir jo akivaizdoje pamatėm, kad taurelėje buvo tik 80 gramų”, – pasakojo Anatolijus.

Anot jo, nustebino barmeno reakcija – jis nepasakė savo vardo, nepanoro leisti nusivylusiems klientams susisiekti su savininku ir, nors įpylė mažiau degtinės nei priklauso, pareikalavo sumokėti visą kainą.

Teisinosi nuovargiu

Klaipėdietis Tomas viename senamiesčio bare užsisakė 100 gramų brendžio, tačiau kai pats barmenas atnešė taurę, buvo akivaizdžiai matyti, kad gėrimo įpilta per mažai.

„Paprašiau barmeno pamatuoti gėrimo tūrį, tačiau šis nesutiko. Tik pagrasinus, kad paskambinsiu baro savininkui, kurį pažinojau, barmenas suskubo ieškoti menzūros”, – pasakojo Tomas.

Patikrinus paaiškėjo, kad brendžio buvo įpilta tik 80 gramų. Barmenas teisinosi esąs išsiblaškęs, nes dirbęs naktį, atsiprašinėjo ir kompensacijai pasiūlė šampano.

Įpylė per daug

„Kaltinimų, kad įpyliau per mažai, nesu sulaukęs, girdėjau tik užuominas. tačiau pasitaikydavo kitokių kaltinimų”, – sako keliuose uostamiesčio baruose 8 metus barmenu dirbęs Andrejus Ispodnikovas.

Anot jo, kartą bare sėdėjusi vyriškių kompanija išgėrė kone po litrą degtinės, o ryte, kamuojami pagirių, Andrejų apkaltino pardavus netikrą degtinę.

Buvęs barmenas taip pat pasakojo apie anksčiau barus lankydavusius kokybės inspekcijos darbuotojus.

„Ant jų kabliuko neužkibau, nors tikrino dukart. Vieną kartą įpyliau lygiai, o kitą – 8 mililitrais daugiau šampano”, – pasakojo barmenas.

Barmenai neretai kaltinami ir nepagrįstai.

„Kai sulaukiu priekaištų, jog įpyliau per mažai, tenka klientams įrodyti, kad jie klysta – prie jų akių pilu gėrimą į menzūrą ir rodau, kad jo yra tiek, kiek reikia. Kiti kaltina, kad įpyliau jiems ne to gėrimo”, – pasakoja taip pat 8 metus prie baro dirbanti Jurgita Pačkauskytė.

Vos neįkliuvo

Anksčiau barmenu dirbęs Jonas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas. Aut. past.), „Vakarų ekspresui” pripažino, kad ne visuomet dirbdavo taip, kaip priklauso.

„Pildavau iš akies, ir tiek. Alaus irgi ne visada įpildavau kiek reikia, tad klientai burnodavo”, – sakė jis, pripažinęs, jog kartą tik per plauką neįkliuvęs.

„Pagyvenusių žmonių pora užsakė vyno. Neįpyliau reikiamo kiekio, tai jie iš pradžių padavėją užsipuolė. Aš jiems sakau – jeigu reikia, galiu tuoj pat pamatuoti, nors žinojau, kad esu neteisus. Tačiau senjorai nepanoro, tai man lyg širdis nuo akmens nuriedėjo”, – pasakojo jau prieš kelerius metus barmeno darbą metęs vyriškis.

Neįmanoma nustatyti pažeidimo

Anksčiau reidus į barus rengdavo iki 2000-ųjų gyvavusios Valstybinės kokybės inspekcijos pareigūnai. Apsimetę klientais, jie užsakydavo gėrimo ir, vos sulaukę taurės, prie barmeno akių savomis menzūromis matuodavo jo kiekį. Nustačius pažeidimą, baro savininkams buvo skiriamos piniginės baudos.

Dabar kontrolę perėmė Lietuvos metrologijos inspekcija, tačiau jos atstovai tikina, kad vaikščioti po barus yra netikslinga.

„Nėra nustatyti tikslūs dozuojamo gėrimo nuokrypiai, todėl mes nežinome, kada barmenas padarė pažeidimą. Viešojo maitinimo įstaigose dozuojamiems gėrimams nėra prekių kiekio nuokrypių reikšmes nustatančių teisės aktų ar dokumentų”, – sakė inspekcijos Klaipėdos apskrities viršininkė Liudmila Vaitkuvienė.

Anot jos, įstaiga siekia, kad būtų patvirtinti vadinamieji normatyviniai techniniai dokumentai, reglamentuojantys šiuos nuokrypius, kurie anksčiau būdavo nurodyti prekybos taisyklėse.

Nepaisant teisės aktų stygiaus, ji pasakojo kartais su darbuotojais pasivaikštanti po barus ir kavines bei patikrinanti barmenų sąžiningumą. Pasak L. Vaitkuvienės, gėrimo tiek, kiek užsakai, nepripila labai dažnai.

Taigi šįvakar būkit atidesni. O tuo, kad nepadaugintumėte, pasirūpins patys barmenai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.