Iš ligoninių į gatvę mesti žmonių medikai nežada

Neilgai trukus naktį į ligonines blogai besijaučiantys pacientai galės vykti daug ramiau, nebijodami, kad medikai, neradę ligos, išleis juos į gatvę, o grįžti namo jie neturės kuo.

Pasak Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktoriaus Alfrido Bumblio, prie ligoninių priėmimo skyrių bus steigiami observaciniai (diagnostiniai) skyriai, kuriuose visą parą bus galima stebėti „neaiškius” ligonius. Per tą laiką paaiškėsią, ar ligonį tikslinga guldyti į ligoninę, ar galima išleisti gydytis namie.

Šitokių skyrių įkūrimas ir vienos dienos įkainio įvedimas padės išvengti ne tik konfliktų su ligoniais, bet ir racionaliau naudoti lėšas – kol kas tokie ligoniai dažnai be jokios būtinybės guldomi į ligonines, kur gydymo įkainis daug didesnis.

„Tai ypač aktualu rajonų ligoninėms, kur neaišku, ar ligonį galima palikti gydyti toje pačioje ligoninėje, ar reikia vežti į Klaipėdą arba net Vilnių, Kauną. Per parą, ištyrus ligonį, tai turi paaiškėti”, – sakė A. Bumblys.

Kol kas į ligonines atvežti, tačiau nepaguldyti ir į gatvę paleisti pacientai susiduria su nemažomis problemomis, ypač naktį.

Kaip pasielgti su tokiais ligoniais, iki šiol kiekviena ligoninė sprendžia savaip.

Šie pacientai, – patikino Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis, – į gatvę neišmetami, nors grįžimas namo esanti jų pačių problema.

Tie, kurie neturi pinigų ir galimybių grįžti naktį namo, paguldomi į Priėmimo skyriuje esančią keturių vietų stebėjimo palatą. Dažnai joje naktį esą praleidžia benamiai ar girti asmenys.

Turintiesiems pinigų nepaguldytiems į ligoninę pacientams arba paguldytųjų artimiesiems pasiūlomos ligoninės patalpose veikiančio viešbučio paslaugos. Tačiau, pasak V. Janušonio, šios paslaugos nėra populiarios – retas kuris ryžtasi už parą mokėti 60 litų.

Apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas sakė, jog prieš išleisdami nestacionarizuotą pacientą namo Priėmimo skyriaus darbuotojai pasisiūlo jam iškviesti taksi, o jei pacientas neturi pinigų – informuoja jo artimuosius. Dėl žiemą Priėmimo skyrių užplūstančių benamių palaikomas ryšys su Nakvynės namais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.