Bulgaro akibrokštas Europos Parlamentui

Įprastą Europos Parlamento (EP) darbotvarkę ketvirtadienį (rugsėjo 28 d.) sujaukė Bulgarijos stebėtojo EP Dimitaro Stojanovo įžūlus akibrokštas. Visi eiliniai EP darbai praktiškai buvo mesti į šalį ir elektroniniu paštu pasipylė EP narių, jų asistentų ir kitų EP darbuotojų komentarai apie D. Stojanovo visiems europarlamentarams ir jų asistentams trečiadienį išplatintą nekorektišką atsiliepimą apie Vengrijai atstovaujančią EP narę Lviją Jaroką (Lvija Jaroka), taip pat įžeidžiantį romų visuomenę.

Bulgaro poelgiu pasipiktinantys EP narių laiškai ėmė plaukti ir EP pirmininkui Josep Borrell (Žozepui Borrelliui). Jau rengiamas oficialus laiškas EP pirmininkui dėl rasistines nuotaikas kurstančio ir moters orumą įžeidžiančio fakto vienoje iš aukščiausių Europos institucijų.

„Įžūliai skandalingas Bulgarijos stebėtojo poelgis pablogino Bulgarijos įvaizdį Europos Bendrijoje. Tai daugiau nei šaukštas deguto”,- teigia Lietuvos europarlamentaras Šarūnas Birutis. Jo nuomone, panašių nuotaikų toleruoti negalima, juolab Europos Parlamente ir kartu su savo kolegomis kviečia EP vadovą užkirsti tam kelią.

Europos Parlamente vyksta kasmetiniai EP žurnalo „Europos politika” apdovanojimai. Šiemet EP narių apdovanojimai numatyti spalio 10 dieną.

Viena iš kandidačių apdovanojimui – romų tautybės Lvija Jaroka, Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) ir Europos demokratų

frakcijos narė. Per EP plenarinę sesiją buvo kviečiama palaikyti L. Jarokos kandidatūrą.

L. Jaroka apdovanojimui pristatyta Teisingumo ir žmogaus teisių reikalų kategorijoje. Ji atstovauja pačią didžiausią romų bendruomenę Europoje, kuriai priklauso apie 12 mln. žmonių. Romų bendruomenės interesams Vengrijos europarlamentarė atstovauja nuo 1999 m. EP ji dirba Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komitete bei Moterų teisių ir lyčių lygybės komitete.

Bulgarijos EP stebėtojas, 23 metų D. Stojanovas elektroniniame laiške sarkastiškai samprotauja, kad „Bulgarijoje galima surasti tūkstančius daug gražesnių ir vertesnių už minėtą kandidatę merginų. …taip pat galima nusipirkti 12- 13 metų čigonaitę už 5000 eurų.” Aišku, tai yra baudžiama pagal įstatymus, tačiau romų bendruomenė yra linkusi veikti kaip jai yra pelningiau.

Minėtas laiškas pasirodė vos po dienos, kai EP pareiškė paramą Bulgarijai tapti Europos Sąjungos nare nuo 2007 m. sausio 1 d. Svarstymuose ne kartą yra pažymėta, kad Bulgarijai ypač svarbu imtis visų priemonių prekybai žmonėmis panaikinti ir iš esmės labiau įtraukti į visuomenę romų bendruomenes, ypač sprendžiant jų būsto, sveikatos priežiūros, švietimo ir užimtumo problemas.

D. Stojanovas atstovauja 14 proc. Bulgarijos piliečių palaikomai partijai Ataka, kuri garsėja kaip rasistų, ksenofobų, holokausto nepripažįstančių asmenų grupė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.