Dviem vertėjoms – Šv. Jeronimo premijos

Lietuvos vertėjų sąjungos premija už užsienio literatūros vertimus į lietuvių kalbą skirta Irenai Balčiūnienei

Šv. Jeronimo premija skiriama grožinės ir humanitarinės literatūros vertėjui už pastarųjų trejų metų profesionaliausiai, meniškiausiai į lietuvių kalbą išverstus kūrinius, taip pat atsižvelgiant į nuopelnus vertėjo profesijai, meniniam vertimui, meninio vertimo teorijai ir kritikai, vertėjų ugdymui. Komisija, susipažinusi su 9 kandidatų išverstais kūriniais ir nuopelnais, premiją Irenai Balčiūnienei nutarė skirti už XX a. anglų ir amerikiečių literatūros klasikos vertimus ir geriausių lietuvių vertimo teorijos bei kritikos tradicijų tąsą.

Irena Balčiūnienė gimė 1943 m. balandžio 25 d. Skačiūnuose, Ukmergės raj. Ji studijavo anglų kalbą ir literatūrą Vilniaus universitete, dirbo anglų kalbos mokytoja, redaktore leidykloje. Nuo 1972 m. – laisvai samdoma vertėja, iš anglų kalbos išvertė 12 romanų, 5 pjeses, straipsnių ir kt. Lietuvos kultūrą praturtino tokie puikūs Balčiūnienės vertimai kaip Jacko Kerouaco „Kelyje”, Thomo Wolfe’o „Žvelk, angele, į savo būstą”, Johno Galsworthy „Forsaitų saga”, Aldouso Huxley „Geltonasis Kroumas”, Hermano Melville’io „Mobi Dikas, arba Banginis”, Williamo Styrono „Ir padegė šiuos namus”, Virginia Woolf „Orlandas”, Tennessio Williamso „Geismų tramvajus” ir kt.

Šiemet Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos paraginta LR kultūros ministerija įsteigė Šv. Jeronimo premiją grožinės ir humanitarinės lietuvių literatūros vertėjui už profesionaliai, meniškai į užsienio kalbą išverstus kūrinius, už lietuvių literatūros populiarinimą užsienyje. Premiją nutarta skirti vertėjai į kroatų kalbą Mirjanai Bračko už lietuvių literatūros vertimus ir nuolatinį rūpinimąsi jos sklaida. Į kroatų kalbą nuo 2000 metų Bračko išvertė ir knygomis publikavo Vytauto Bubnio romaną „Balandžio plastėjime”, Vytautės Žilinskaitės humoreskų rinkinį „Kas atsitiko?”, lietuvių smulkiosios prozos antologiją „Via Baltica”.

Abi premijos bus teikiamos rugsėjo 30-ąją, minint Tarptautinę vertėjų – šv. Jeronimo – dieną, Taikomosios dailės muziejuje. Laureatėms bus įteikti diplomai ir piniginės premijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.