Postų dalybos – su absurdo gaidomis

Kad prislopintų opozicijos atstovų balsus, valdančioji mažuma siūlo oponentus apdovanoti postais

Nors buvusi valdančioji keturių partijų koalicija Seime iširo dar balandį, tautos išrinktiesiems nepavyksta sustyguoti darbo parlamente. Kad būtų patenkintas ir valdančiųjų, ir opozicijos apetitas, keičiamas net Seimo Statutas.

Šiandien per plenarinį posėdį toliau bus svarstomi Statuto pakeitimai, jau sukėlę kai kurių tautos išrinktųjų nepasitenkinimą.

Prireikė pagalbos

Dar praėjusią savaitę Seimas po pateikimo pritarė pirmojo parlamento vicepirmininko socialdemokrato Česlovo Juršėno pateiktoms Statuto pataisos.

Daugiausia diskusijų tuomet sukėlė sumanymas vietoj galimų penkių Seimo pirmininko pavaduotojų postų įtvirtinti šeši, 2-3 iš jų būtų skirti opozicijai. Nors Statutas leido ir anksčiau turėti 5, iki šiol Seimo vadovas teturi 4 pavaduotojus. Tačiau parlamente persiskirsčius politinėms jėgoms ir opozicijai turint daugumą vietų, penkių vicepirmininko kėdžių nebeužtenka. Mat į šias pareigas pretenduoja iki šiol savo atstovo neturėję liberalcentristai. Valdančiosios koalicijos dalimi tapę šios partijos atstovai į Seimo vicepirmininko kėdę nori pasodinti savo seniūną Algį Čapliką. Tokiomis pat pareigomis norima pamaloninti ir Tėvynės sąjungos lyderį Andrių Kubilių. Mat be konservatorių paramos parlamente mažumos Vyriausybei būtų sunku dirbti.

Padėtį sunkina tai, kad, galima sakyti, nėra Seimo vicepirmininkų atstatydinimo mechanizmo. Todėl kėdes greičiausiai išsaugos ir Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius bei „darbietis” Vydas Gedvilas.

Juršėnas vakar LŽ neigė, kad didinti aukštų Seimo pareigūnų skaičių norima dėl to, kad būtų pamaloninti ir koalicijos partneriai, ir opozicijos atstovai. Jis tikino, kad jau seniau pastebėta, jog reikia sustiprinti Seimo vadovybės pajėgas, perskirstyti darbo krūvį ant daugiau pečių. „Aš pats ir kiti sulaukdavome kritikos, kad visko nesužiūrime. Norint optimizuoti darbą, reikia daugiau rankų. Ir taškas”, – sakė politikas.

Reiktų papildomų lėšų

Seimo teisininkai atkreipė dėmesį, kad naujiems vicepirmininkams išlaikyti reikės papildomų lėšų.

Valstybės politikų, teisėjų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymas numato, kad Seimo pirmininko pavaduotojams mokamas didesnis darbo užmokestis, skiriamos lėšos reprezentacinėms išlaidoms bei didesnė suma telefoniniams pokalbiams apmokėti.

Juršėnas savo ruožtu ramino, kad pinigų sutaupyta, nes visą laiką nebuvo penktojo vicepirmininko. Jis leido suprasti, kad svarstant kitų metų Seimo biudžetą greičiausiai nebeliks opozicijos lyderio pareigybės, todėl smarkiai kišenių tuštinti nereikės.

Siūlo padėjėjus

Juršėno parengtos Statuto pataisos sukėlė audringą kitų parlamentarų reakciją.

Konservatoriai Liudvikas Sabutis ir Vidmantas Žiemelis bei liberaldemokratas Julius Veselka užregistravo savo siūlymą, iš esmės keičiantį Seimo vadovybės darbą. Jie pasiūlė vietoj gausybės pavaduotojų iš parlamentarų išrinkti keletą Seimo pirmininko padėjėjų. Iki šiol tokios pareigybės nebuvo.

Veselka mano, kad pakaktų dviejų pavaduotojų ir keturių padėjėjų. Konservatoriai kiek nuosaikesni – jie mano, kad greta pirmojo pavaduotojo reikia antrojo vicepirmininko, kad kuruotų su Europos Sąjunga susijusius reikalus, o trečiasis atstovautų opozicijai. Tiek pat parlamento vadovas turėtų turėti ir padėjėjų.

Sabutis LŽ sakė, kad tai būtų ir būdas taupyti pinigus. „Padėjėjui mokėti nereikia, būti juo – garbės reikalas. Jais galėtų būti frakcijų seniūnai, kurie ir taip gauna padidintą atlygį, – mano jis. – Būtų sveika tapti kuklesniems, o ne, kaip įpratome, „veisti pareigūnus” Seime, Prezidentūroje, Vyriausybėje ir ministerijose”.

Pavertė absurdu

Tuo metu opozicinei Liberalų demokratų frakcijai priklausantis Egidijus Klumbys, pasipiktinęs tokiomis postų dalybomis, užregistravo akivaizdžiai nerealias, iš Juršėno pataisų besityčiojančias idėjas.

Politikas siūlo nesismulkinti – įteisinti ne mažiau kaip 20 vicepirmininkų, o iš jų ne mažiau kaip 11 parinkti iš opozicijos gretų. Be to, Klumbys ironizuodamas ragina Seimo Statute numatyti partijoms garantuotas vietas – Europos reikalų komiteto vairą paskirti konservatoriams, o Etikos ir procedūrų komisijos – socialdemokratams.

„Jei jau didinti, tai iš esmės – kad nereikėtų keisti Statuto kiekvieną kartą, kai koks nors kitas Steponavičius ar Gedvilas ims spardytis – neužleis savo kėdės, arba kai dar kas nors iš opozicijos pereis į poziciją, arba kas nors suskils. Kelias, kuriuo einama – absurdiškas. Vyksta akivaizdus papirkinėjimas, taikomi artėjimo prie valdžios „bliūdo” principai”, – kalbėjo Klumbys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.