Cukraus fabrikas Marijampolėje išliks

Suvalkijos cukrinių runkelių augintojai bei Marijampolės cukraus fabriko savininkai sutarė, kad fabrikas mieste veiks dar bent septynerius metus, o verslo riziką abi šalys dalysis kartu

Dar visai neseniai Marijampolės cukraus fabriką valdančios bendrovės „Arvi” vadovai tvirtino, kad šis ruduo bus paskutinis, kai ūkininkai užaugintas saldžiąsias šakneles galės parduoti Marijampolės fabrikui. Buvo tvirtinta, kad fabrikas bus uždarytas, o šalia jo iškils bioetanolio gamykla.

„Marijampolės cukraus fabrikas dirbs bent iki 2014 metų. Dėl to preliminariai mes jau susitarėme su įmonės vadovais”, – prieš kelias dienas Marijampolės žemdirbių susirinkime teigė žemės ūkio kooperatyvo „Suvalkijos cukriniai runkeliai” pirmininkas Mangirdas Krunkaitis.

Kainos svyruos

Daugiau kaip pusę tūkstančio cukrinius runkelius auginančių žemdirbių vienijančio kooperatyvo vadovas sakė, kad preliminarus susitarimas su „Arvi” pasiektas po šią savaitę pasibaigusių derybų. Buvo sutarta pasirašyti susitarimą, kuriame būtų matyti tiek žemdirbių, tiek cukraus fabriko savininkų siekiai bei tarpusavio nuolaidos.

„Mes preliminariai susitarėme, jog sutartyje bus numatytos galimybės, žiūrint, kokios bus cukraus kainos rinkoje, leisiančios keisti runkelių supirkimo kainą, – iki 9 litų daugiau arba iki 9 litų mažiau nei nustatyta. Ji priklausys nuo situacijos cukraus rinkoje. Kai cukrus brangs, daugiau gaus ne tik jo gamintojai, bet ir mes. Kai cukraus kaina kris – tai „per kišenę” atsilieps ne tik Marijampolės cukraus fabrikui, bet ir mums. Tačiau pastaruoju metu kokių nors poslinkių į blogąją pusę nematyti. Cukrus pasaulinėje rinkoje kaip tik brangsta. Jau dabar cukraus tona 40 eurų brangesnė”, – aiškino Krunkaitis.

Fabriko neuždarys

Pasirašius šį verslo rizikos pasidalijimo susitarimą tarp cukrinių runkelių augintojų bei runkelius Marijampolėje perdirbančios bendrovės turėtų baigtis batalijos dėl Marijampolės cukraus fabriko ateities. Mat fabrike šeimininkaujančios bendrovės „Arvi ir Ko” valdybos pirmininkas Vidmantas Kučinskas dar metų pradžioje pranešė, kad įmonėje gali būti nutraukta cukraus gamyba. Taip elgtis esą verčia pasikeitusios cukraus rinkos sąlygos, ypač tik šiemet priimtas ES cukraus režimo reglamentas. Jį vykdančiai bendrovei toliau supirkti cukrinius runkelius bei gaminti cukrų tuometinėmis sąlygomis būtų buvę nuostolinga.

Nepaisant to, jog cukraus gamyba Marijampolės cukraus fabrike nebus nutraukta, „Arvi” neatsisako planų artimiausiu metu šalia kultūros paveldo objektu tapusių 1931 metais statytų cukraus fabriko pastatų įkurti dar vieną įmonę – bioetanolio gamyklą. Ji pastaruoju metu šiuos vis populiarėjančius degalus gamins iš javų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.