„Stebuklingosios” sultys – su apgavystės prieskoniu

Pastaruoju metu tarp uostamiesčio neįgaliųjų aktyviai platinamos keletą šimtų litų kainuojančios sultys. Jau esama ir tokių, kurie po „pasigydymo” jomis ne tik nesulaukė pagerėjimo, bet pasijuto blogiau.

Nemažus pinigus uždirbantys sulčių platintojai sako, kad pablogėjimas gali būti tik laikinas arba ne nuo šio produkto.

Interneto tinklapiuose skelbiama, kad „Tahitian Noni” sultys daugiau nei 15 tūkst. vartotojų padėjo įveikti mažiausiai 25 skirtingus negalavimus, pradedant vėžiu bei širdies ligomis ir baigiant rūkymu ar depresija.

Nuo sulčių pasijuto blogiau

51 metų klaipėdietis Bronius, išgėręs tris butelius „Tahitian Noni” sulčių, nebepakyla iš lovos. Išsėtine skleroze sergantis vyriškis anksčiau sėdėdavo vežimėlyje, prireikus sugebėdavo paeiti įsikibdamas į sieną.

„Nepykstu ant platintojų – jie nieko nežadėjo. Tiesa, sakė, kad sultys pagerins mano imuninę sistemą. Tačiau aš nesitikėjau, kad nuo šio užsienietiško gėrimo man gali taip pablogėti. Guliu lovoje ir neturiu jėgų ne tik atsisėsti, bet ir apsiversti ant šono”, – sakė vyriškis.

Anot žmogaus, jo namuose net lankėsi su sulčių platintojais dirbanti gydytoja. Iš pradžių pagal jos rekomendacijas buvo sumažintas geriamų sulčių kiekis, tačiau vyriškio būklė ir toliau blogėjo.

„Po paskutiniojo mano skambučio išsigandusi gydytoja patarė naudoti vaistus, skirtus medikų. Nusprendžiau nebeeksperimentuoti ir neberizikuoti savo sveikata. Tos sultys ne tik kvailystė, bet ir pinigų išmetimas į balą.

Į šias sultis investavau pasitaręs su šeimos nariais, sumokėjau ne vieną šimtą litų už tariamą panacėją, diržus turėjo susiveržti visi mano artimieji. Jei būčiau žinojęs, kad po šio gydymo metodo nusilpsiu – ir veltui šių sulčių nebūčiau ėmęs”, – sako Bronius.

Sulčių nebegėrė

Jau dešimtį metų dėl išsėtinės sklerozės invalido vežimėlyje sėdinti klaipėdietė Loreta taip pat tikėjo, jog „Noni” sultys galėtų padėti jai sustiprėti. Suvartojus kone 5 butelius „stebuklingųjų” sulčių moters sveikata tik blogėjo – ji jautėsi vis silpniau, prasidėjo šlapimo nelaikymas.

Nepadėjo ir konsultacijos su gydytoja, žinančia apie gydymą minėtomis sultimis. Paklausiusi rekomendacijos jas gerti dar didesniais kiekiais, moteris pasijuto blogiau. Išsigandusi dėl sveikatos, Loreta sulčių nebegėrė.

„Gal aš tiesiog nepatekau į laimingųjų, kuriems šios sultys padėjo, tarpą. Panašia liga serganti draugė padedant joms atsistojo”, – svarstė 41 metų moteris.

Tik maisto papildas

Gydytoja-neurologė Dalija Butnorienė, su kuria minėti klaipėdiečiai konsultavosi gerdami sultis, mano, kad jiems pritrūko kantrybės – produktą reikėjo vartoti ilgiau.

„Šios sultys – ne vaistai. Jos gali tik sumažinti įsisenėjusių ligų simptomus. Aš iš anksto prognozavau, jog stebuklų nebus, tačiau žmonės į tai neįsiklausė. Šias sultis reikėtų gerti iš anksto, nenorint susirgti tokia sunkia liga kaip išsėtinė sklerozė”, – sako D. Butnorienė.

Privačių medicinos įstaigų asociacijos prezidentas, gydytojas-kardiologas Vadimas Grebinskis irgi sako, kad „Tahitian Noni” sultys – ne vaistas, o maisto papildas. Kaip ir apelsinų sultis, jas gali gerti visi pageidaujantieji. Jos neišgydo nuo tokių ligų kaip vėžys, tačiau gali pagerinti sergančiųjų savijautą.

„Geriant šias sultis organizmas valosi, tad galimi laikini ligų paūmėjimai. Baisiausia, kas gali nutikti – odos išbėrimas, paraudimas, Būtent kaip „naujas maistas”, o ne vaistas, jos ir įteisintos Europos Sąjungoje”, – tikino V. Grebinskis.

Minėtų sulčių pagrindu tapo Taityje augantis Noni vaisius. Netrukus pasaulyje atsirado apie 200 pavadinimų produktų susijusių su šiuo vaisiumi.

„Pripažinto vaisiaus vardu dangstomi įvairūs produktai, ne tik licencijuoti. Lietuvoje, mano žiniomis, galima įsigyti ne tik ES sertifikatą turinčių „Tahitian Noni” sulčių, bet ir tokio sertifikato neturinčių, tačiau „Noni” sultimis vadinamų produktų”, – sakė gydytojas.

Sulčių kaina, anot pašnekovo, tokia aukšta dėl to, kad produktą galima vartoti tik dvejus metus – ilgiau jo neįmanoma išlaikyti. Vieno butelio kaina – apie 200 litų, tad jomis negalima prekiauti vaistinėse – esą perpardavinėtojai dar labiau jas pabrangintų.

„Kita vertus, toks platinimo būdas – iš rankų į rankas – ir buvo sumanytas sulčių gamintojo. Tai nėra ydinga – sukuriamos naujos darbo vietos”, – įsitikinęs V. Grebinskis.

Klaipėdietė Aldona Marija Gedvilienė, užsiimanti „Tahitian Noni” produktų platinimu, tikina, jog sultys nepadeda vos 1 procentui pacientų, o jei žmogus pajunta pablogėjimą, tai tesą laikina.

„Visas pasaulis vartoja šias sultis. Negi jų pardavimai per septynerius metus būtų išaugę net 74 procentais, jei tai blogas produktas?”, – klausia ji.

Baimė ir grasinimai

Garsus gydytojas-žolinininkas „Vakarų ekspresui” sakė, kad savo pacientams „Tahitian Noni” sulčių nesiūlo ne tik dėl milžiniškos kainos. Nepanoręs būti įvardytas medikas sako, kad negali žmonėms siūlyti tokio produkto, kurio gydomosiomis galiomis nėra įsitikinęs.

„Vienas tų sulčių platintojas man tvirtino, kad jos padeda sergant vėžiu, tačiau paprašius atnešti tai patvirtinančius duomenis apie atliktus tyrimus, jie nebepasirodė”, – sakė jis.

Uostamiesčio bendrosios praktikos gydytoja, išgirdusi pokalbio temą, duoti viešą komentarą atsisakė.

„Lietuvoje priviso pernelyg daug platintojų, žmonėms siūlančių nežinia kur pagamintus produktus. Tai išaugo į visą nelegalaus verslo industriją, kurios geriau neliesti.

Prieš keletą metų viešai pasakiau, ką manau apie tokius šarlataniškus vaistus, ir sulaukiau skambučių, grasinančių susidorojimu. Įtariu, jog šie platintojai valstybei nemoka mokesčių, o atsakingų institucijų atstovai į juos pro pirštus žiūri ne už ačiū”, – tepasakė medikė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.