Pragėriau sveikatą ir galvą man skauda…

Vakar pergėrėte ir dabar sėdite kvadratine galva, apsikabinę rūgštelės butelį? Gerai darote. Agurkų sūrymas – geriausia priemonė druskų bei vandens netekusiam organizmui reanimuoti. Tačiau istorija žino ir subtilesnių receptų.
Senovės Romos istorikas Plinijus vyresnysis, iš visko sprendžiant, irgi mėgo išgerti. O rytą po gėrynių rekomenduodavo išgerti du žalius kiaušinius.

Senovės graikai apskritai buvo naivūs idealistai: geriausia priemone nuo pagirių laikė petražolių ar salierų vainiką. Jį reikėdavo užsidėti iki prasidedant puotai.

Taityje pagiringieji būdavo reanimuojami žuvų salotomis. Smulkiai supjaustytas žalias tunas, pomidorai ir agurkas būdavo pagardinami česnako skiltele, keturių citrinų sultimis ir gvazdikėliais, kelias valandas palaikoma šaltai ir tiekiama.

Rusijoje nuo caro Petro laikų liaudis žinojo puikias gėrimo „vzvar” savybes. Dabar jį gali pakeisti džiovintų vaisių kompotas. XVIII-XIX amžiais graibstyte graibstytas agurkų sūrymas su degtinėle – buvo ir toks rauginimo receptas.

Yra specialus patiekalas, pavadintas „Pagirios”. Tai smulkiai pjaustyti, gali būti net tarkuoti, agurkai su virta šalta aviena, užpilta agurkų sūrymu, pagardinta actu bei pipirais.

Gurmanams

Rytą reikia paruošti tikrą kokteilį – tam būtina būti išties gurmanu. Ko gera, senovėje tokių žmonių buvo nemažai, antraip iš kur gi tiek receptų…

„Rasputinas”. Sumaišyti 5 šaukštus degtinės, pusę stiklinės austrių sunkos, įdėti alyvuogę, įdarytą ančiuviais. Receptas rodo, kad Rasputinas gal ir buvo beprotis, bet ne kvailys: moliuskuose ir alyvuogėse gausybė organizmui būtinų vitaminų ir mikroelementų.

„Kenčiantis išsigimėlis”. Sumaišyti po du šaukštus brendžio, džino, citrinų sulčių ir karčiosios trauktinės, supilti į aukštą taurę su ledukais, pripilti limonado, įdėti kelis šviežios mėtos lapelius. Toks kokteilis XX amžiaus pradžioje buvo tiekiamas Kairo viešbutyje „Šeperdas”. Anot gandų, jį tiesiog dievino ten apsistodavę E.Hemingvėjus, Dž.Ficdžeraldas bei S.Moemas.

„Ryto šnypštalas”. Trys šaukštai rugių viskio, 6 šaukštai pipirų, šaukštelis cukraus, pusės citrinos sultys.

„Prarasto apelsino beieškant”. Stiklinė tamsaus romo, 2 šaukštai citrinos sulčių, 4 šaukštai apelsinų likerio, šaukštas kartaus apelsinų džemo, stiklinė baltojo vermuto, neluptas gabaliukais pjaustytas apelsinas, penki lašai karčios apelsinų trauktinės, šeši gabaliukai ledo. Maišyti 20 sekundžių, perkošti ir patiekti ąsotyje. Receptas apskaičiuotas keturiems žmonėms. Kažkodėl kyla įtarimas, kad ąsočio dugne jie ras ne prarastą apelsiną, o apgirtimą.

„Paršelio praplovimas”. Žinomame prancūzų recepte rašoma: „Į stiklinę supilkite nedaug citrinų sirupo, pripilkite iki pusės baltojo vyno ir atskieskite gazuotu vandeniu”.

„Vatinukas”. Pusė stiklinės šalto mėsos sultinio su druska ir pipirais, vienos citrinos sultys, nedaug degtinės ir krienų. Tą kokteilį labai mėgo Elizabeta Teilor.

Interneto gudručiai

Šiais laikais atsiradus pažangesnėms informavimo priemonėms nelaimės draugai mielai dalijasi karčios patirties vaisiais. Kai kurie receptai nekelia pasitikėjimo, kiti atvirkščiai – sulaukia išbandžiusiųjų susižavėjimo.

Ekstra atveju: užplikyti stiprios kavos, tačiau vietoj vandens pilti degtinės. Prablaivėjimo efektas nepakartojamas.

200 g apelsinų sulčių, smulkiai su žievele pjaustyta citrina ir 100 g medaus plakama maždaug 5 minutes ir išgeriama. Norint galima pridėti kiaušinio baltymą.

Plačią taurelę praskalauti keliais lašais aliejaus taip, kad ant sienelių liktų plonytė plėvelė. Įmušti kiaušinio trynį, pridėti šaukštą džino ir pabarstyti juodaisiais bei raudonaisiais maltais pipirais. Galimi variantai: vietoj džino naudoti pipirinę ar paprastą degtinę, pagardinti aštriu pomidorų padažu ir keliais lašais citrinos sulčių. Išgerti vienu mauku.

Šis receptas tik drąsiems, kurie net pagiringi nori saldaus. 25 g želatinos valandą mirkyti šiltame virintame vandenyje. Atskiesti litrą uogienės arba sirupo, ant lėtos ugnies užvirti želatiną ir supilti į sirupą. Gerti šiltą arba atšaldytą.

Tik moterims

Senovės indėnų varau genties receptas. Radus vyrą negeros būklės, suvynioti į hamaką kaip mumiją ir palikti kabėti, kol atsipeikės. Sako, laiko patikrinta…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.