Išleistuvių vaišės gali sugesti ant stalo

Higienistai įspėja pirkėjus būti atidžius: pavojus nusipirkti sugedusio maisto dabar itin didelis. Neteisingai laikomi produktai net ir nepasibaigus realizavimo terminui gali sugesti per kelias valandas.

Šiomis dienomis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto priežiūros skyrius gauna vis daugiau sugedusių maisto produktų įsigijusių panevėžiečių skundų. Tarnybos vyriausioji gydytoja higienistė, maisto produktų inspektorė Birutė Šukienė teigia, kad daugelis jų pasitvirtina.

Bendrovės „Alika” parduotuvėje Nepriklausomybės aikštėje įsigijęs virtų dešrelių, kurių pasibaigęs realizavimo terminas, pirkėjas apie tai informavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto priežiūros skyrių. Tarnyba parduotuvėje rado ir daugiau pažeidimų.

„Patikrinus šią parduotuvę, teko uždrausti prekybą ne tik dešrelėmis, bet ir kitais maisto produktais, – sakė PB B.Šukienė. – Vitrinoje, kur buvo laikomi produktai, temperatūra siekė net 18 laipsnių. Ji vitrinose turi būti ne aukštesnė negu 6 laipsniai”.

Ne šaldytuve buvo laikomi kiaušiniai Nemuno gatvėje esančioje parduotuvėje „Norfa”, – apie tai irgi pranešė pirkėjai. Pasak gydytojos higienistės, kiaušiniai turi būti laikomi ne aukštesnėje nei 18 laipsnių temperatūroje, o parduotuvėje, žinoma, buvo gerokai šilčiau.

Pirkėjai pranešė ir apie prekybos centre „Leader Price” Vilniaus gatvėje pardavinėjamas nekokybiškas suvytusias daržoves – agurkus, morkas. Skundas taip pat pasitvirtino.

Saugiausia – didžiuosiuose prekybos centruose

„Žmonės patys turėtų atsirinkti, ką pirkti esant tokiems karštiems orams, – įsitikinusi gydytoja higienistė B.Šukienė. – Labai pavojinga pirkti mišraines, kulinarijos, konditerijos gaminius. Net jeigu jie neseniai pagaminti, realizavimo laikas nesibaigęs, produktai gali būti sugedę, jeigu buvo pažeista šalčio grandinė. Reikalinga žema temperatūra turi būti produktą gaminant, jį vežant, laikant ir prekiaujant. Nusipirkus taip pat būtina maistą greitai dėti į šaldytuvą”.

Higienistai primena, kad šokoladai, šokoladiniai saldainiai gali būti laikomi ne aukštesnėje kaip 20 laipsnių temperatūroje.

„Dabar daugelio parduotuvių aplinkoje tikrai šilčiau, temperatūra siekia 30 laipsnių”, – sako B.Šukienė.

Saugiausia, pasak higienistų, pirkti didžiuosiuose prekybos centruose, kur įrengti kondicionieriai. Kai kondicionierių nėra, šaldymo įranga neatlaiko aukštos temperatūros, genda.

Pataria žiūrėti, kas dedama į burną

Kavinių ir restoranų lankytojai kol kas nepranešė higienistams apie siūlytus sugedusius ar įtartinus maisto produktus.

Tačiau B.Šukienė PB prisipažino, kad higienistams didelį nerimą kelia ir artėjančios abiturientų išleistuvės.

„Esant tokiems karščiams galima apsinuodyti maistu, todėl patariama rinktis saugesnius, ne taip greit gendančius produktus. Juos perkant, o ir rengiant vaišes reikia būti labai atidiems, dėmesingiems. Valgant taip pat reikėtų žiūrėti, kas dedama į burną”, – sakė gydytoja higienistė.

„Noriu priminti, kad pirkti pieną, kitus produktus, pardavinėjamus kiemuose, turgaus prieigose niekada nesaugu. O esant tokiam karštam orui patariame to itin vengti”, – priminė B.Šukienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.