Kauniečių kelionės į Vakarus ir Rytus

Senovinės pirklių sąjungos šventėje Kaunui bus atstovaujama turistiniais bukletais, tautine muzika, alumi ir kepta duona, o kultūros festivalyje – teatru, fotografija, poezija, šokiu ir choriniu dainavimu

Į Hanzos dienas Vokietijoje Kaunas veža brošiūras, liaudišką muziką, alų ir keptą duoną, o į pirmąjį tarptautinį Baltijos miestų festivalį Sankt Peterburge – teatro ir šokio spektaklius, poeziją, fotografiją, chorinę muziką ir tautinius šokius.

Lietuvai atstovaus vienintelis Kaunas

Ketvirtadienį Osnabriuke (Vokietija) prasidėsiančios ir iki sekmadienio truksiančios Hanzos dienos rengiamos 26-ąjį kartą. Jose laukiama svečių ir turistų iš Europos miestų, priklausančių Naujajai Hanzos miestų draugijai. Lietuvai atstovaus vienintelis miestas – Kaunas, kuris aktyvioje draugijos veikloje su pertraukomis dalyvauja nuo 1992 m.

Naujosios Hanzos miestų draugija buvo įkurta 1980 m. Jai priklauso 163 Šiaurės Europos ir Baltijos jūros regiono miestai iš 15 Europos valstybių, praeityje buvę susieti prekybiniais ir ekonominiais ryšiais. Dabar tai – savanoriška miestų draugija, siekianti ekonominės, kultūrinės ir socialinės Europos vienybės.

Hanzos dienų šventė kasmet rengiama vis kitame Naujosios Hanzos miestų draugijai priklausiančiame mieste. Šiais metais Osnabriuke vyksianti šventė pavadinta „Europa Osnabriuke”. Šventės metu bus minimas 650 metų, kai buvo įkurtas pirmasis Hanzos miestas, jubiliejus. Organizatoriai žada, kad miesto senamiestis taps didžiule scena, kurioje pasirodys menininkai, muzikantai, prekeiviai. Osnabriuke vyks tradicinė Hanzos mugė, kurioje miestai ne tik pristatys save, bet ir prekiaus tradiciniais patiekalais, gėrimais, suvenyrais. Taip pat vyks įvairūs seminarai, kur kiekvienas miestas galės pristatyti savo istoriją, čia koncertuos miestų liaudies muzikantai.

Kaups patirtį Kaune vyksiančiai šventei

Kauno savivaldybės Užsienio ryšių poskyrio vyriausiosios specialistės Linos Duobaitės žodžiais, dalyvauti Hanzos dienų šventėje – prestižas, liudijantis turtingą miesto istoriją ir svarbius prekybinius, ekonominius ryšius senovės Europoje. Be to, tai ir patirties kaupimas 2011 m. Kaune suplanuotoms Hanza dienoms.

Osnabriuke mūsų miestas prisistatys reklaminiais bukletais, filmu, liaudiška „Ainių” muzikos ansamblio muzika, alumi „Horn” ir Kaune pakepinta duona. „Esame išsinuomoję šešių kvadratinių metrų namelį, į kurį užėjusiems šventės dalyviams nemokamai dalysime leidinius apie Kauną, ženklelius, vėliavėles, rodysime Arvydo Baryso sukurtą filmą. Kavinės „Crazy House” atstovai prekiaus Kaune išvirtu alumi ir kepta duona”, – aiškino L.Duobaitė. Ji sakė, kad daugiau nebuvo norinčiųjų vaišinti vokiečius lietuviškais patiekalais. Tačiau kukliai Hanzos dienų publiką, L.Duobaitės žiniomis, vaišins ir kitos šalys: net patys vokiečiai siūlys tik keptų dešrelių ir alaus.

Kaune nebuvo svarstyta ir galimybė į Vokietiją vežtis tautodailininkų, kurie surengtų parodomąsias amatų dirbtuves ir prekiautų žiūrovų akyse sumeistrautais dirbiniais. Anot L.Duobaitės, šiai idėjai įgyvendinti reikėtų nuomotis didesnius nepigiai kainuojančius plotus. Prie Kaunui skirto namelio gintaru prekiaus tautodailininkė iš Klaipėdos, dar pernai pati susiradusi į Hanza dienas vykstančius kauniečius.

Pirmiausia ryšius užmezgė teatralai

Penktadienį Sankt Peterburge prasidės pirmasis tarptautinis Baltijos miestų festivalis, išaugęs iš teatrų festivalio „Baltijos namai”. Į jį pakviesti Turku (Suomija), Tartu (Estija) ir Kauno atstovai. Kauno kamerinis teatras ne sykį dalyvavo ir pelnė apdovanojimus „Baltijos namuose”, todėl pirmojo tarptautinio Baltijos miestų festivalio rengėjų pasirinkimas neturėtų stebinti.

Į Sankt Peterburgą šiandien išvyksta 125 Kauno menininkų ir valdžios atstovų būrys. Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotojos Vidos Jasaitytės žodžiais, tai didžiausia į užsienį išsirengusi miesto delegacija per visus atkurtosios Nepriklausomybės metus. Į miestą prie Nevos Kauno kamerinis teatras veža spektaklį „Pikų dama”, šokio teatras „Aura” – spektaklius „Aseptinė zona, arba lietuviškos sutartinės” ir „Extremum mobile”. Kauno poetai, vadovaujami Rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininko Petro Palilionio, surengs lietuvių poezijos vakarą, o Kauno technikos kolegijos tautinių šokių kolektyvas „Pušynėlis” – koncertus ne tik scenoje parke prie „Baltijos namų” teatro, bet ir kitose miesto vietose.

„Baltijos teatro” fojė bus surengta nuotraukų paroda „Kauno menininkai”, kurios autoriai – kauniečiai fotografai. Berniukų ir jaunuolių choras „Varpelis” ne tik pasirodys baigiamajame festivalio koncerte, kuriame dalyvaus bendrame su „Auros” šokėjais projekte pagal lietuvių kompozitorių bei R.Štrauso muziką, bet ir koncertuos Sankt Peterburgo cerkvėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.