Žiobrinės 2006

Pradžioje išsiaiškinkime kas yra tas žiobris?

-tai – pusiau praeivė, karpinė žuvis

-sveria nuo vieno iki trijų kilogramų, ilgis – iki 50 cm.

-žiobris kaulėtas ir ašakotas, riebus, labai skanus, ypač rūkytas

Apie „Žiobrinių” tradiciją

Praeitį atgaivinti iš naujo pasiryžo Panemunių regioninio parko specialistai ir Kriūkų seniūnas Viktoras Jakštys su savo šauniąja seniūnijos komanda. Taigi, jau keletas metų iš eilės gegužės mėnesį švenčiama Žiobrinių šventė, Kriūkuose, panemunėje.
Tradicija kepti žiobrius, pamovus ant medinių iešmukų atėjo nuo Nemuno žemupio. Tai būdavo ne tik Nemuno žvejų bet ir visų prie Nemuno gyvenančių žmonių šventė. Žiobrius Panemunių gyventojai laikė populiariausia žuvimi, simbolizuojančią vasaros pabaigą.
Šventės ruoštos vaizdinguose Nemuno slėniuose: Pašvenčio ir Kalkėnų kaimų miškuose, Gelgaudiškyje, Smalininkuose, Plokščiuose ir Viešvilėje, prie Rambyno piliakalnio. Į žiobrių gegužines atplaukdavo daug svečių iš Kauno. XX a. šeštą dešimtmetį žiobrius kepė ir valgė Kuršių Nerijos žvejai Grobšto kalno papėdėje. Žiobrinės švenčiamos du sezonus: pirmasis būna pavasarį iki gegužės 1 d., antrasis vasarinis – prasideda liepos 1 d. ir tęsiasi iki rugsėjo vidurio. Rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjį sugaunami žiobriai būna jau atsiganę, turi daug ikrų.

Įspūdingai žiobrinės būdavo švenčiamos ir Jurbarke – ten vykdavo žiobrių šventės karnavalas, kuriame dalyvaudavo ne tik miestelėnai, milžiniško dydžio žuvų figūros, bet ir „Žiobrių Karalienės”. Beje, minėtosios „Žiobrių karalienės” šį vardą gaudavo už tai, kad labai skaniai kepdavo žiobrius. Kalnėnų Žiobrių karalienė” 1936 metais keptais žiobriais vaišino ir Lietuvos prezidentą A. Smetoną, kuris važiuodamas iš Palangos į Kauną, buvo sustojęs Kalnėnuose.

Žiobrių kepimo gegužinės atgaivintos ir šiandien. Vienintelė tokia šalyje rengiama šventė, su smagiomis atrakcijomis ir 12 valandų trunkančiais „gyvos” muzikos koncertais poilsiavietėje prie Nemuno, Kriūkų miestelyje sukviečia ne tik Šakių regiono gyventojus, bet ir gausų būrį svečių iš visos Lietuvos. 2005 metais vykusioje šventėje apsilankė virš 15 000 žmonių.

Koks žiobrio kepimo ritualas?

Žiobris pasirinktas neatsitiktinai – mat kepant ant iešmo žiobrio mėsa nesusmunka. Žiobrinių šventės „vinis” – gurmaniskas žuvies kepimo ritualas, palydimas svečių bruzdesio, muzikos ir dainų skambesio, šokių, žaidimų, burtų ir mįslių..
Pradžioje žuvys specialiu būdų išskrodžiamos: prapjovus pagerklį pro priekį išimami viduriai, vėliau žuvys per žiotis perveriamos iki pat uodegos 40-50 cm ilgio karkliniais iešmais. Ant viršaus barstomi prieskoniai ir druska, žuvų šonuose kas 1-2 cm skersai padaromi įpjovimai – „zebro dryžiai”.
Tokie iešmai susmeigiami į žemę 1 m atstumu aplink paruoštą laužą. Laužas ruošiamas tik iš lapuočių medžių malkų. Žiobrių kepimas trunka 3-4 valandas. Vienai žuvies pusei iškepus, apsukama kita, iešmai palaipsniui artinami prie laužo, kol galutinai apskrunda. Tinkamai iškepus žiobrį, pro skersinius plyšius nesiveržia skystis, jo oda sausa. Žalio žiobrio paviršius yra sidabro spalvos, o iškepus jis tampa vaškinis.
Jei pamažu ėmė tįsti seilės… kviečiame į

Vienintelę šalyje tokią rengiamą šventę, su smagiomis atrakcijomis ir 12 valandų trunkančiais „gyvos” muzikos koncertais poilsiavietėje prie Nemuno, Kriūkų miestelyje, Šakių rajone, š.m. gegužės 27 d. nuo 15.00 val. į kurią susirenka gausus būrys svečių iš visos Lietuvos.
2005 metais vykusioje šventėje apsilankė virš 10 000 žmonių. Šiemet tikimasi, kad šventėje apsilankys virš 15000 žmonių.

Šventės ŽIOBRINĖ 2006 programoje vyks:

•Žiobrių kepimas ir rūkymas pagal visas lietuvių senovės receptus ir tradicijas- žarijose

•Žuvienės virimas

•Žvejų varžytuvės

•Parasparnių programasu svečių paskraidinimu

•Oro balionų programa su svečių paskraidinimu

•Šventinė prekyba

•Lietuvos etnografinių ansamblių ir kapelijų varžytuvės

•Atrakcionais visai šeimai

•Vakarinis šou – koncertas su Lietuvos scenos žvaigždėmis

2006 m. „Žiobrinių” šventės

PROGRAMA

15.00 Šventės atidarymas
15.20 Gerdžiūnų Petro Dumčiaus pagrindinės mokyklos saviveiklininkai
15.50 Komandų prisistatymas
16.00 Šakių laisvalaikio ir pramogų centro etnografinis ansamblis „Šakvija”
16.30 Kriūkų laisvalaikio centro saviveiklininkai
17.15 Kriūkų vidurinės mokyklos saviveiklininkai
17.45 Varžytuvių dalyvių apdovanojimas
18.00 Patašinės kaimo kapela
18.30 Šakių laisvalaikio ir pramogų centro jumoro grupė „Šakės”
19.00 Koncertuoja Vitalija Katunskytė su dukra Monika
19.45 Varžytuvių dalyvių apdovanojimas
20.00 Grupės „Sfinx” pasirodymas
20.30 Koncertuoja Vitalija Katunskytė su dukra Monika
22.00 Koncertuoja Vudis
23.00 Grupės „Sfinx”, „Be stabdžių” .
Ir diskoteka ryto…

Renginio data: 2006 m. Gegužės mėn. 27 d.

Renginio vieta: Poilsiavietė prie Nemuno, Kriūkų miestelis, Šakių rajonas

Renginio pradžia: 15.00 val., pabaiga – 03.00 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.