Beržas – gydytojas nuo daugybės ligų

Mokslo ir technologijų gudrybes išmėginę žmonės vis dažniau atsigrįžta į gamtą.

Motina gamta paliko didžius turtus. Tik reikia sugebėti juos pasiimti ir tinkamai panaudoti.

Puikus įvairių ligų gydytojas yra poetų ir liaudies dainių apdainuotas beržas.

Beržas gydo visomis savo dalimis.

Iš tošies daroma derva, naudojama vaistų gamyboje.

Vaistams gaminti itin tinka ir beržo pumpurai bei lapai.

Net sudegęs beržas lieka naudingas – jo medienos anglys naudojamos liaudies medicinoje, o iš pelenų šimtmečius buvo daromas pelenų šarmas skalbiniams skalbti.

Itin vaistingas yra ir ant brandaus beržo kamieno augantis grybas.

Valo organizmą

Kaip tik artėja metas, kai iš beržų galima „paprašyti” labai naudingo vaisto ir maisto – sulos. Sula varvinama pavasarį, kai iš žemės pradeda išeiti pašalas.

Beržo sulai varvinti reikia maždaug 70 cm aukštyje išgręžti iki 5 cm gylio skylutę, geriau trikampę, į ją įstatyti medžio latakėlį ar švarios drobės juostelę ir nuvesti į indą. Šviežia sula laikosi neilgai, greitai ima rūgti.

Baigus sultekiui, skylutę reikia užkalti medžio kaišteliu ir nupjauti palei pat kamieną. Taip medis apsaugomas nuo ligų, nuo puvimo. Blogiausiu atveju skylutę tinka užkimšti ūkišku muilu, tik jokiu būdu negalima palikti atviros.

Sula iš organizmo šalina balastines medžiagas, gerina medžiagų apykaitą, gydo druskų nuosėdas (osteochondrozę), inkstų akmenligę, žymiai pagerina sergančių tuberkulioze, reumatu, podagra savijautą.

Sula labai naudinga visiems, nes pavasarį jau nebe tokios vitaminingos iš rudens sukauptos daržovės, žmonėms ima trūkti vitaminų ir kitų medžiagų, kurių sula yra labai turtinga.

Specialistai tvirtina, kad sula padeda atsinaujinti raumenų ir kaulų audiniams. Tris kartus per dieną išgerti po stiklinę sulos – pakankamas kiekis.

Sula liaudies nuo seno naudojama plaukų ir odos priežiūrai. Ja prausdavo veidą, kad būtų skaistesnis.

Iš beržo sulos virdavo (nugarinimo būdu) sirupą, darydavo net putojantį vyną (šampaną).

Pumpurai jaunina

Beržo pumpuruose yra daug eterinio aliejaus.

Žinovai tvirtina, kad pumpurų arbata ar spiritinis antpilas valo organizmą: varo tulžį, šlapimą, skatina prakaitavimą, naikina bakterijas, taip pat lengvina atsikosėjimą, slopina uždegimus, aterosklerozę, plaučių tuberkuliozę, širdies nepakankamumą ir odos ligas.

Rinkti pumpurus reikia skynimuose, kurių pastaruoju metu pagausėjo, nes daug miškų plotų iškirsta. Kaip tik dabar pats metas pumpurus rinkti.

Vertingiausi yra pumpurai, kurių viršūnėlės vos vos ima žalsti. Kai prasikala lapeliai, jie nebetinka.

Skalauti galvą beržo pumpurų nuoviru naudinga ir galvai, ir plaukams. Jei plaukai ilgesni, perplauti pumpurų arbata jie kelias dienas skleis malonų aromatą.

Lapai – vitaminai

Naudinga namuose turėti beržo lapų. Jie gydo avitaminozę, stiprina ir valo organizmą, gerina virškinimą.

Beržo lapai dedami į daugelį vaistažolių mišinių. Be vitamino C, lapuose yra dervos, mikrobus naikinančių medžiagų. Jaunus žalius lapelius Skandinavijos šalių gyventojai deda į salotas.

Lapai renkami gegužę, kol yra švieži, lipnūs ir kvapūs.

Beržo lapų „terapiją” puikiai žino garinės pirties lankytojai. Kvapi beržinė vanta, surišta jau lapams visiškai subrendus – po Devintinių, puikiai šalina stresą, nuovargį, gerina kraujo apytaką, atšviežina odą geriau už bet kokias kitas kosmetikos priemones ir procedūras.

Grybas gydo gastritą

Beržo grybai arba juodgrybiai auga ant senų beržų kamienų. Jie renkami ištisus metus.

Susmulkintą ir išdžiovintą beržo grybą tinka naudoti pusę metų. Jis gydo gastritą, kepenų ligas, opaligę, naudojamas kaip priešvėžinis preparatas.

Geriant beržo grybo arbatą, būtina pusiau vegetariška mityba, negalima valgyti mėsos ir gyvulinių riebalų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.