Šlapinimasis į lovytę. Kaip elgtis jums?

Nors kalbama, kad vaikai turėtų baigti šlapintis į lovytę tuo metu, kai pradeda eiti į mokyklą, daugeliui pradinukų kartas nuo karto vis dar pasitaiko „nelaimingų atsitikimų”.Netgi tarp dešimtmečių, vienas iš dešimties prisišlapina į lovytę. O tai reiškia, kad greičiausiai jūsų vaikas nėra vienintelis savo klasėje ar tarp draugų, kuriam tai nutinka.

Kodėl jis prisišlapina naktį?

Šlapinimasis yra niekieno kaltė. Tai tikrai nereiškia jokio apsileidimo ar tingumo. Šlapimo nelaikymas – tai tik tai, ko vaikas negali kontroliuoti.

·Kartais šlapinimasis yra todėl, kad pūslės raumenys sustiprėja vėlai.

·Taip kaip vieni vaikai auga greičiau nei kiti, taip ir šie raumenys vystosi vieniems greičiau, kitiems lėčiau.

·Priklausomai nuo hormonų kiekio vaiko organizme, pas vienus šlapimo naktį susidaro daugiau nei pas kitus.

·Taip pat galimas atvejis, kad pūslės raumenys neišgali išlaikyti pagaminamo šlapimo kiekio.

·Vaikai, kurie prisišlapina, dažnai miega daug „kiečiau” ir juos yra sunkiau pažadinti.

·Galite pastebėti, kad miegant kitoje vietoje, vaikas niekada neprisišlapina. Tai yra todėl, kad jis jaudinasi dėl to, kad miega svetimoje vietoje. Mažylio miegas nebūna toks „kietas” ir jis jaučia, kai nori šlapintis. Tačiau grįžus namo, vaikas vėl atsipalaiduoja ir vėl atsibunda šlapioje lovytėje.

·Taip pat šlapimo nelaikymas gali būti ir stresinių situacijų ar nuolatinių išgyvenimų pasekmė.

Kaip jūs galite padėti?

·Vaikui atsigerti reikia šešis ar septynis kartus per dieną. Gaivieji gėrimai, kuriuose yra kofeino vaikams netinka, kadangi tai padidina susidarančio šlapimo kiekį ir padidėja šlapinimosi dažnumas.

·Patikinkite vaiką, kad prisišlapinimas naktį yra normalus dalykas ir tai nėra nieko gėdinga, kad jam augant, tai praeis ir viskas susitvarkys.

·Bandykite paaiškinti priežastis jam pačiam. Pavyzdžiui, „Tavo raumenukai, sulaikantys šlapimą dar nėra kaip reikiant susiformavę, todėl kartais taip ir nutinka. Bet kai tu užaugsi, taip nebedarysi.”

·Jeigu pastebite, kad šis reiškinys vyksta todėl, kad vaikas jaučiasi neramiai, dėl kažko išgyvena, stenkitės elgtis taip, kad jis jaustųsi geriau.

·Kai kurie tėvai, užmigus vaikui, po dviejų ar trijų valandų jį pakelia, kad nueitų nusišlapinti. Tačiau tai padeda ne visiems.

Ko niekada nedaryti?

·Niekada nebauskite, nekritikuokite savo vaiko ir neleiskite to daryti kitiems, kadangi vaikas gali tapti tik sukaustytas baimės ir sunerimęs bei visuomet jaudintis, kad taip neįvyktų. Prisiminkite, vaikai šios funkcijos naktį yra nepajėgūs kontroliuoti.

·Taip pat niekada neliepkite vaikui prišlapintos lovytės tvarkyti pačiam. Mažyliui tai gali atrodyti kaip bausmė už tai, kad jis kažką padarė blogai. Tai tikrai nesustabdys jo šlapintis naktį. Visa tai gali sukelti tik didelį nusiminimą ir nuolatinį jaudulį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.