Karantiną paskelbę valdininkai nepaiso savo pačių rekomendacijų

Šiandien prasidėjo trečia savaitė, kai Klaipėda yra apimta gripo epidemijos. Nors mieste visą tą laiką įvestas karantinas, sergamumas peršalimo ligomis išlieka didelis.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė vasario 27-ąją išleido įsakymą „Dėl priemonių gripo susirgimams mažinti”.

Vienas iš būdų užkirsti kelią žaibiškam virusų plitimui – įsakymo punktas, rekomenduojantis riboti masinius renginius mieste bei prašymas nerengti susibūrimų įstaigose, ypač ligoninėse.

Viruso kelias – susibūrimai

Panašu, kad pastarojo punkto nepaiso ne tik kai kurių ligoninių vyriausieji gydytojai, gripo epidemijos metu organizuojantys konferencijas bei šventinius renginius, bet ir pati miesto valdžia.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės įsakyme yra grafa dėl renginių vaikams apribojimo, tačiau Kovo 11-ąją vyko originaliausios moksleivių sukurtos trispalvės konkursas. Vaikai masiškai dalyvavo ir teatralizuotose eitynėse.

Visa tai yra daroma po visuomenės sveikatos specialistų perspėjimų, kad būtent masiniuose renginiuose yra didžiulė rizika užsikrėsti viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu.

„Kai susiburia daug žmonių, jiems kosint, čiaudint į orą patenka virusai, sukeliantys infekcines ligas”, – aiškina gydytoja epidemiologė Rūta Ščerbavičienė ir prideda, kad virusams ypač neatsparūs vaikai.

Nors Savivaldybės įsakymu ligoninių vadovai įpareigoti imtis priemonių, apribojančių pacientų lankymą, epidemijai įveikti jie pasirinko lengviausią kelią – ligoninėse iškabino karantiną skelbiančius raštus, kuriuose prašoma ligonius lankyti tik tuomet, kai tai neišvengiama.

Kadangi pacientai į stacionarą patenka esant tik rimtiems sveikatos sutrikimams, natūralu, kad artimieji nenustoja jų lankyti, juolab kad ir nesutrumpintos lankymo valandos.

Epidemija užsitęs

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) kasdien renkami duomenys apie moksleivių sergamumą gripu ir katarais – vienas iš nedaugelio vykdomų įsakymo punktų.

Ugdymo įstaigose, kur bendras moksleivių sergamumas pasieks 20 proc., visuomenės sveikatos specialistai siūlys nutraukti pamokas.

VSC gydytoja epidemiologė R. Ščerbavičienė „Vakarų ekspresą” informavo, kad didžiausias sergamumas peršalimo ligomis fiksuojamas Simono Dacho (19,8 proc.) ir „Saulėtekio” bendrojo lavinimo mokyklose (19 proc.).

„Nemanau, kad mokyklose dirbantys medikai pateikia netikslius duomenis – tam nėra jokio pagrindo, – tikino R. Ščerbavičienė. – Rekomendaciją nutraukti užsiėmimus teiktume tik tuo atveju, jeigu 20 proc. sergamumas išsilaikytų dvi ar tris dienas.”

VSC duomenimis, per keturias praėjusios savaitės dienas gripas diagnozuotas daugiau nei 700 klaipėdiečių, iš kurių daugiau nei pusė – vaikai. Viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis susirgo gerokai per tūkstantį miesto gyventojų.

„Sergamumas peršalimo ligomis išlieka didelis, tad gripo epidemija gali užsitęsti visą kovą”, – situaciją komentavo gydytoja epidemiologė.

Valdininkės pozicija

Tačiau prieš Kovo 11-osios šventes kalbinta miesto Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vyr. specialistė Nina Gendvilienė, kuriai pavesta kontroliuoti, kaip vykdomas minėtas įsakymas, buvo kitos nuomonės.

Anot jos, epidemija bus atšaukta jau šią savaitę.

Vyr. specialistė dienraštį tikino, kad mieste, ir juo labiau ligoninėse, masiniai renginiai nevyksta.

„Įsakymas yra vykdomas, – aiškino N. Gendvilienė. – Kol negavau signalo, nėra pagrindo kontroliuoti objektų. Kai gausiu pranešimą, jog ligoninėse gripo epidemijos metu organizuojami renginiai, tuomet ir vyksiu tikrinti.

Kita vertus, įvedę karantiną gi neuždarėme kino teatrų, kavinių, kitų viešųjų įstaigų. Gripo epidemija daugiau skelbiama tam, kad visuomenė žinotų, kaip elgtis, t.y. daugiau dėmesio skirtų asmens higienai ir panašiems dalykams.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.