Pagyrimas avižoms

Pagrindinė avižinių kruopų, miltų, dribsnių ir sėlenų maisto medžiaga – angliavandeniai. Yra ir labai vertingų žmogaus organizmui baltymų, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų.

Ypač vertingos yra avižų sėlenos. Teigiama, kad reikia per dieną suvalgyti bent 13 g avižų sėlenų. Mat sėlenose sukaupta didžioji dalis grūdo mineralinių medžiagų ir maistinių skaidulų. Pastarosios ypač naudingos žarnyno veiklai, slopina cholesterolio sintezę, mažina riebalų įsisavinimą bei cukraus kiekį kraujyje, slopina apetitą.

Avižinės kruopos yra maistingos. Jų energetinė vertė didesnė nei grikių, žirnių, ryžių, kvietinių bei miežinių kruopų. Tiek dribsniai, tiek kruopos gerai suverda, lengvai virškinami.

Pagardai košėms

(Produktų santykį ir prieskonius šeimininkės pasirenka pačios)

1. Supjaustytus svogūnus apkepti aliejuje, sudėti rupiai tarkuotų morkų, supjaustytą papriką, įpilti truputį vandens, paskaninti mėgstamais prieskoniais, patroškinti. Kai daržovės suminkštės, įpilti aliejaus ir sudėti kubeliais supjaustytą obuolį. Troškinti, kol suminkštės. Tuomet įdėti pomidorų padažo, grietinės ar natūralaus jogurto.

2. Svogūnus apkepti, sudėti apvirtų ir šiaudeliais supjaustytų morkų, žalių nuluptų obuolių ir dalį cukinijos. Tuomet viską paskaninti cukrumi ir druska, įpilti truputį mėsos sultinio, troškinti, kol suminkštės cukinija. Tuomet įdėti juostelėmis supjaustytų džiovintų mirkytų slyvų. Troškinti dar 3 min. Galima įdėti grietinės ar majonezo.

Avižinių dribsnių sriuba su vaisiais

8 šaukštus avižinių dribsnių ir 2 šaukštus razinų virti vandens ir pieno mišinyje (po pusę litro kiekvieno) 6-8 minutes. Nukėlus nuo ugnies, sudėti du nedidelius rupiai tarkuotus obuolius, paskaninti prieskoniais, druska. Jei patinka, galima pridėti ir cukraus.

Apkepas su grybais

100 g avižinių dribsnių su šaukštu sviesto (aliejaus) išvirti pasūdytame vandenyje. Supjaustyti griežinėliais 200 g pievagrybių ir apkepinti svieste, paskaninti kmynais, mairūnu, su druska sutrinta česnako skiltele. Supjaustyti svogūną ir paskrudinti svieste. Viską sumaišyti, sukrėsti į apkepui skirtą indą ir apkepti orkaitėje.

Sveikos salotos

5-6 šaukštus mėgstamo jogurto sumaišyti su šaukštu jūros kopūstų ir palikti pastovėti, kad išbrinktų. 100 g juostelėmis supjaustytų kinų kopūstų paskaninti cukrumi ir druska, lengvai pagrūsti, paspaudyti ranka. Rupiai sutarkuoti 100 g daikono ir nuluptą obuolį. Viską sumaišyti, suberti 2 šaukštus avižinių sėlenų, supilti jogurtą su jūros kopūstais. Sumaišyti.

Galima paskaninti maltais pipirais, pomidorų padažu ar salotoms skirtais prieskoniais.

Parengė V.S.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.