Žiemą rajoniniams keliams ketinama skirti daugiau dėmesio negu pernai

Artėjanti žiema palepino Alytaus ir kai kurių mūsų apskrities rajonų vairuotojus – kiek daugiau pasnigo pirmadienio vakarą, ir pirmą kartą šiemet magistraliniai ir krašto keliai druska, druskos ir smėlio mišiniu buvo barstomi tik ankstų antradienio rytą.

Turi būti išvažiuojami visą parą

Kaip vakar „Alytaus naujienoms” sakė valstybės įmonės „Alytaus regiono keliai” direktoriaus pavaduotojas kelių ir tiltų priežiūrai Bronius Vaičiulionis, įmonės padaliniai prižiūri 95 kilometrų ilgio magistralinio kelio Vilnius-Varėna-Gardinas ruožą. Žiemą šiame kelyje specialios transporto priemonės budi, valo sniegą, barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 4 iki 22 val. Važiavimas šiame vienintelio apskrities magistralinio kelio ruože turi būti užtikrinamas visą parą.
Pavaduotojo teigimu, šalies keliai žiemą prižiūrimi vadovaujantis įvairių valstybės institucijų patvirtintais norminiais aktais, susisiekimo ministro įsakymais. Nustatyta, kad pirmos kategorijos magistraliniais keliais Vilnius-Kaunas-Klaipėda ir „VIA Baltica” (Ryga-Panevėžys-Kėdainiai-Sitkūnai-Kaunas-Marijampolė-Suvalkai), o jų ilgis apie 600 kilometrų, rūpinamasi pagal pirmąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi visą parą: sningant valo, o esant lijundrai – barsto juos 24 valandas. Važiavimas šiais keliais turi būti užtikrinamas visą parą. Kelią privalu nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 2 val. nuo to laiko, kai nustoja snigti. Magistraliniai keliai nuo 22 val. iki 4 val. ryto druska arba smėlio ir druskos mišiniu barstomi tik ypatingomis oro sąlygomis – esant itin stipriai lijundrai ar krintant gausiam sniegui. Tokiu oru eismas magistraliniuose keliuose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 2 val.

Gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 valandoms

Krašto keliai ir eismo intensyvumu, svarba jiems prilyginti rajoniniai, o jų šalyje per 6 tūkst. kilometrų, prižiūrimi pagal antrąjį krašto kelių priežiūros lygį. Įmonė „Alytaus regiono keliai” Alytaus, Lazdijų ir Varėnos rajonuose prižiūri apie 390 kilometrų krašto kelių.
Kaip sakė B.Vaičiulionis, šie privalo būti valomi ir barstomi slidumą mažinančiomis medžiagomis nuo 6 iki 19 val. Kaip ir magistraliniai, turi būti išvažiuojami visą parą, o eismas šiuose keliuose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 valandoms. Esant slidžiai kelio dangai krašto keliai pirmą kartą pabarstomi iki 8 val. ryto.
Pietų Lietuvoje išsiraizgęs gana platus rajoninių kelių tinklas. Jų ilgis – beveik 1 tūkst., o šalyje – daugiau kaip 13 tūkst. kilometrų. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Rajoniniai keliai valomi tik baigus valyti magistralinius ir krašto kelius. Pažymėtina, kad druska arba smėlio ir druskos mišiniu barstomos tik pavojingiausios rajoninių kelių vietos – staigūs posūkiai, įkalnės ir nuokalnės. Siaučiant galingoms pūgoms ar esant smarkiai lijundrai eismas rajoniniuose keliuose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 valandoms.
B.Vaičiulionis sakė, kad šiemet daugiau dėmesio negu pernai ketinama skirti tiems rajoniniams keliams, kuriais rieda maršrutiniai autobusai, į mokyklą ir iš jos vaikus veža geltonieji autobusiukai. Šie keliai bus dažniau valomi ir šiurkštinami, siekiama, kad ant jų nesusidarytų gilios provėžos ir eismas būtų saugesnis. Atsižvelgus į gyventojų ir vairuotojų pastabas bei pageidavimus asfaltuotas rajoninis kelias Alytus-Ūdrija-Krokialaukis, kur eismas palyginti intensyvus, šiemet prilygintas krašto keliui ir turi būti išvažiuojamas visą parą.

Įsigijo naujų „Mercedes”

B.Vaičiulionio teigimu, šiemet įmonėje ir jos padaliniuose po stogu saugoma apie 4 tūkstančius tonų druskos ir maždaug tiek pat smėlio ir druskos mišinio keliams barstyti.
Įmonė kasmet rūpinasi sniego valymo ir barstymo technika, perka naujos. Štai ir šiemet „Alytaus regiono keliai” įsigijo tris naujas „Mercedes” sniego valymo mašinas su šoniniais peiliais – dviejose įrengti druskos barstytuvai.
Kartais į „A.N.” redakciją skambina vairuotojai ir priekaištauja kelininkams, esą važiuodami į darbą kelyje nematė sniego valymo technikos, keliai nebarstyti. Pasak pavaduotojo, sniegą valančios mašinos ir greideriai, druskos barstytuvai pradeda dirbti dar prieš 4 val. ryto, ir apie 7-8 val. magistraliniai, krašto keliai jau būna nuvalyti, o balta druska ant automobilių ratų suplūkto sniego nelabai matyti.

Lietuviškos žiemos ypatumai

Meteorologai lietuviškas žiemas dažnai vadina įnoringomis. Spręskite patys. Apskaičiuota, kad žiemą Lietuvoje 18 kartų siaučia pūgos, kurių vidutinė trukmė – 7 val. Plikledis pasitaiko 15-25, o lijundra kelius padengia 8-20 sykių. Oro temperatūra iš teigiamos į neigiamą pereina apie 70-80 kartų per metus.
Itin sniegingą žiemą maksimalus sniego dangos storis gali siekti iki 80 centimetrų. Per metus dienų, kai esama sniego dangos, daugiausia būna Šiaurės ir Rytų Lietuvoje bei Žemaičių aukštumoje – vidutiniškai 95-105 dienos. Mažiausiai – iki 70 dienų – sniego danga laikosi pajūryje. Lietuvoje žiemos sezono metu kelius būtina barstyti vidutiniškai 120 dienų.
Gediminas Vaitekūnas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.