Neįgalaus sportininko krūtinę sušildė medaliai

Pasvalio rajono Lavėnų pensiono globotinis 51 metų Kazys Jokubauskas atkakliai siekia sporto aukštumų. Ir tai jam puikiai sekasi.

Stalo tenisininkas savo sportinius sugebėjimus lapkričio 16-20 dienomis demonstravo Čekijoje, Dvur Kralovo mieste, vykusioje Europos specialiojoje olimpiadoje.

Iš olimpiados lavėniškis namo sugrįžo ne tuščiomis. Stalo teniso dvejeto varžybose jis laimėjo aukso, o asmeninėje įskaitoje – sidabro medalį.

Varžyboms K.Jokubauską ruošė ir kelionėje lydėjo Lavėnų pensiono kineziterapeutė masažistė 27 metų Daiva Arbatavičiūtė.

K.Jokubauskas – pirmasis Lavėnų pensiono gyventojas, patekęs į europinio lygio žaidynes atstovauti Lietuvai.

Nuskynė sidabrą ir auksą

Specialiojoje olimpiadoje dalyvavo 131 stalo tenisininkas iš įvairių Europos šalių.

Kitą dieną po atidarymo pagal europietiškus standartus įrengtoje salėje vyko kvalifikacinės varžybos.

D.Arbatavičiūtės teigimu, jų metu buvo vertinama sportininkų žaidimo technika.

K.Jokubauskas varžėsi su Liuksemburgo, Monako ir Lenkijos atstovais. Visus juos nugalėjęs Lavėnų pensiono gyventojas pateko į aukščiausią varžybų lygį.

Lapkričio 18 dieną prasidėjo stalo tenisininkų kovos dėl medalių. Tądien jam teko išbandyti jėgas su 6 varžovais: 3 čekais, 2 ispanais ir vokiečiu. Penkias kovas lietuvis laimėjo ir tik vienintelę pralošė olimpiados šeimininkui – Čekijos atstovui.

Tačiau atsipalaiduoti sidabro medalį pelniusiam K.Jokubauskui dar buvo anksti.

„Kitą dieną vyko dvejetų varžybos. Šįkart Kaziui nusišypsojo dar didesnė sėkmė. Jis su savo porininku Česlovu Paškevičiumi iš Joniškio rajono Jurdaičių pensiono varžovus nugalėjo sausu rezultatu – 3:0”, – pasakojo D.Arbatavičiūtė.

Lietuviai savo pranašumą įrodė prieš du čekų, du ispanų bei vieną vokiečių dvejetą. Už tai buvo pelnytas aukso medalis.

Puikių rezultatų pasiekęs K.Jokubauskas buvo pakviestas į priėmimą pas Dvur Kralovo miesto merą.

Lavėnų pensiono gyventojas su malonumu prisiminė, kaip meras spaudė jam ranką, vaišino skanėstais. Jis tik apgailestavo, kad nesuprato, ką jam užsienietis sakė.

Sužavėjo dangoraižiai

Olimpiadoje laurus nuskynęs K.Jokubauskas į Lavėnus sugrįžo apimtas euforijos. Labiausiai jis džiaugėsi pabuvojęs užsienyje bei gavęs dovanų „Domino”.

Nuo vaikystės negalią turintis vyras mūsų dienraščiui prisipažino mielu noru būtų likęs gyventi užsienyje, jei tik kas nors būtų leidęs.

„Negaliu pamiršti Varšuvos dangoraižių, kai važiavome pro šalį. Buvo naktis, todėl šviesų apšviestas miestas mane ypač pakerėjo. Grįžau į Lietuvą, bet ilgiuosi užsienio”, – kalbėjo K.Jokubauskas.

Vietoj stikliuko įdavė raketę

Artimųjų neturintis K.Jokubauskas į Lavėnų pensioną prieš 19 metų atvyko iš Kauno.

Statybininko betonuotojo specialybę jam pavyko įgyti vienoje Vilniaus profesinėje technikos mokykloje. Ten jis pateko Šiaulių pagalbinėje mokykloje baigęs 8 klases.

Pasak K.Jokubausko, stalo tenisą jis su malonumu žaisdavo dar šalies sostinėje. Sako, kad ši sporto šaka jam pati mieliausia. Todėl labai nusiminė, kai atvykęs į Lavėnus sužinojo, kad čia nėra nei teniso stalo, nei rakečių.

Tačiau viskas pasikeitė, kai prieš 5 metus Lavėnų pensionui ėmė vadovauti panevėžietis Edmundas Kriščiūnas.

Supratęs, kad futbolo aikštynų įstaigos teritorijoje įrengti nepavyks, naujasis direktorius atrado lėšų bent stalo teniso reikmenims.

Šiai sporto šakai buvo neabejingas ne tik naujasis pensiono vadovas, bet ir du gyventojai – K.Jokubauskas bei Danielius Špalovas.

„Supratau, kad jiedviem energija liejasi per kraštus, todėl nusprendžiau, kad, užuot kilnoję stikliuką, geriau tegul žaidžia stalo tenisą”, – prisiminė E.Kriščiūnas.

Pateko į rinktinę

Pensiono direktorius neapsiriko. Vakarus prie teniso stalo praleisdavęs K.Jokubauskas pamažu pradėjo įrodinėti, ko esąs vertas.

Pernai Ukmergės rajono Jasiuliškių pensione vykusio Lietuvos čempionato metu komandinėse varžybose su žaidimo partneriu D.Špalovu laimėjo pirmąją vietą.

Šiemet ten pat vyko žaidėjų atranka į Lietuvos rinktinę dalyvauti olimpiadoje Čekijoje.

Pasak D.Arbatavičiūtės, iš 15 šalies pensionų treneriai į rinktinę siūlė po 2-3 žmones. Iš gausaus būrio sportininkų teko išrinkti tik 5 geriausius. Tarp jų buvo ir lavėniškis K.Jokubauskas.

Maldos padėjo

Pasak pensiono vadovo E.Kriščiūno, nuoširdus, geraširdis įstaigos gyventojas K.Jokubauskas turi polinkį į taurelę, tačiau prieš atsakingas varžybas nė lašo alkoholio į burną neėmė bent dvi savaites.

Prieš kelionę į Čekiją pensiono direktorius juokais prigrasė negrįžti namo bent jau be sidabro medalio. Todėl stalo tenisininkas prieš varžybas karštai meldė Dievą, kad šis padėtų jam neužimti bent jau paskutinės vietos.

Iš Lavėnų į tolimą kelionę išlydimas nebe pirmos jaunystės neįgalus sportininkas, pasak pensiono direktoriaus E.Kriščiūno, buvo nusiteikęs ypatingai.

Globotinis iš pasitenkinimo nenustygo vietoje ir dėl jam nupirktos naujos sportinės aprangos, kostiumo. Be to, jis buvo lepinamas kitų pensiono gyventojų ir darbuotojų dėmesiu.

Audronė Filimanavičienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.