Politinės figūros aplipusios pravardėmis

Didžiojoje šalies politikoje egzistuoja nematomas pasaulis, kuriame gyvena įvairiausiomis pravardėmis apdalinti garsūs veikėjai.

„Vakarų ekspresas” pasiklausė užustalės kalbų ir išsiaiškino, kad Seime dirba daktarai, Klasikas, Pulkininkas, Stiopka, Demokratijos tėvas, Vesiolka, Paula, Kongas, o Klaipėdos miesto taryboje – politikas, kurį kolegos vadina Ugrium reka – Rūsčiąja upe.

Dažnai vieni politikai net nežino, kaip juos kolegos pravardžiuoja, o kiti didžiuojasi savo neformaliaisiais vardais.

Kongui – 27 metai

Kone vienintelis iš naujai išrinktųjų Seimo narių, kuris į didžiąją politiką atėjo labiau žinomas ne savo tikruoju vardu, o pravarde, yra klaipėdietis džiazo muzikantas Vytautas Grubliauskas-Kongas.

Šia pravarde politikas naudojasi ne tik scenoje. Jam būnant Klaipėdos miesto tarybos nariu, oficialiai buvo nurodytas jo elektroninio pašto adresas – kongas@takas.lt.

Ir dabar artimi kolegos Seime V. Grubliauską vadina Kongu, tačiau gali net neįtarti, kad parlamentaras pravardę gavo dar 1978 metais.

„Aš tuo metu mokiausi trečiajame kurse anuometinės Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultete. Studijavau estradinės muzikos specialybę. Tuo metu pasaulis buvo pakvaišęs dėl filmo „King Kongas”, o aš nešiojau žandenas, ūsus, barzdą, turėjau daug plaukų ant galvos. Todėl mano draugai studentai nusprendė, kad esu panašus į tą gorilą King Kongą”, – „Vakarų ekspresui” pasakojo politikas.

Nuo to laiko jam ir prilipo Kongo pravardė, kurios Seimo narys teigė nesigėdijantis.

„Mane taip vadina net žymiausi ir aukščiausius postus užimantys politikai, nors Kongas gimė kaip sceninis pseudonimas”, – pasakojo V. Grubliauskas.

Kolegos – daktarai

Kone pusė Seimo narių yra daktarai – tokį įspūdį galima susidaryti pasiklausius parlamentarų Vytauto Bogušio bei Vytauto Čepo, kurie visus kolegas vadina tiesiog daktarais.

„Tą kreipinį „daktare” įvedžiau aš, o V. Čepas tik perėmė. Būna atvejų, kai lieku nesuprastas, o žmogus, į kurį aš kreipiuosi „daktare”, net įsižeidžia, radęs sąsajų su Kauno nusikaltėlių autoritetais vadinamais Daktarais”, – „Vakarų ekspresui” pasakojo V. Bogušis.

Šis parlamentaras taip pat turi pravardę – Demokratijos tėvas. „Tai buvo seniai ir netiesa”, – juokdamasis atkirto politikas pasiteiravus, kodėl jį taip vadina.

Tačiau „Vakarų ekspresui” Demokratijos tėvo kolegos atskleidė, kad šią pravardę V. Bogušis „paveldėjo” iš knygos „Dvylika kėdžių” personažo.

V. Čepas daktarais visus vadina dėl paprastos priežasties – didžiulę patirtį turinčiam politikui ne visada pavyksta atsiminti žmonių, su kuriais kartais tenka susitikti, vardus ir pavardes.

„Todėl aš į juos ir kreipiuosi „daktare”. Taip paprasčiau. Niekas neįsižeidžia, tai malonus kreipinys. Dabar daug kas Seime vienas į kitą taip kreipiasi, nors žmogus ir nėra mokslų daktaras”, – sakė V. Čepas, kuris turi mokslinį daktaro laipsnį.

Po laiško – Pulkininkas

Daktaras V. Čepas ir pats turi gausiai pravardžių – jį kolegos vadina ir Pulkininku, ir Klasiku.

Pirmoji pravardė parlamentarui prilipo prieš penketą metų, kai prezidentas Valdas Adamkus nusprendė įteikti garbingus apdovanojimus įvairiems nepriklausomybės kovų veikėjams, laisvės gynėjams.

„Jis pradėjo dalinti visokius kryžius su grandinėmis – daugiausiai tiems, kurie 1990-ųjų sausį mūru stovėjo Vilniuje. Tuomet aš parašiau prezidentui laišką, kuriame paaiškinau, kad kovos už šalies nepriklausomybę vyko ir Klaipėdoje. Šiame mieste dar didesnė rizika buvo, nes mūsų niekas nesaugojo, o gatvėmis riedėjo tankai. Uostamiestyje buvo net pagrobtas rusų armijos divizijos vadas”, – prisiminė V. Čepas.

Politikas anuomet buvo Klaipėdos gynybos komiteto vadovas, o prezidentui paaiškino, kad tai atitiko pulkininko pareigas, todėl paprašė suteikti pulkininko laipsnį.

„Žinoma, tas laiškas buvo labiau ironiškas ir tas prašymas – tik pajuokavimas, tačiau nuo tada kolegos ėmė mane vadinti Pulkininku”, – juokėsi klaipėdietis.

Seimo nariai Kęstutis Glaveckas ir Petras Auštrevičius daktarą Pulkininką vadina dar ir Klasiku.

„O todėl, kad Vytautas garsėja įvairiausių klasikų citavimu. Ima, ir pritaiko kokio nors rašytojo žodžius. Tos citatos būna labai taiklios, o ir pats Vytautas turi labai daug gyvenimiškos patirties ir yra tarsi klasikas. Be to, jis dar ir knygas kelias yra parašęs”, – „Vakarų ekspresui” kvatodamasis pasakojo P. Auštrevičius.

Ženia Šaltasis

Europarlamentarui Eugenijui Gentvilui pravardę Ženia prilipdė „Vakarų ekspresas”.

„Iš tiesų! Kai buvau meras, aš balandžio pradžioje atšaukiau mieste šildymo sezoną. „Vakarų ekspresas” į tai sureagavo, ir „Bulvare” mane praminė „Ženia cholodnij” (išvertus iš rusų kalbos – Ženia Šaltasis. – Aut past.). Be to, mano vardas skamba kaip rusiškasis Jevgenij, o rusai tokius vardus trumpina į Ženia”, – mūsų dienraščiui pasakojo E. Gentvilas.

Kad ir kaip „Vakarų ekspresas” stengėsi, dabartinio uostamiesčio mero Rimanto Taraškevičiaus pravardės nesužinojo, o gal jis jos ir neturi.

Mero kolegos tvirtino, kad R. Taraškevičius vadinamas tiesiog Rimu.

Paaiškėjo, kad miesto Taryboje pravardę turi tik vienas jos narys, kuris vadinamas Ugrium reka (išvertus iš rusų kalbos – Rūsčioji upė. – Aut. past.).

Po ilgo juoko šios pravardės savininkas Nikolajus Vorobjovas „Vakarų ekspresui” paaiškino, kad ji jam veikiausiai duota dėl rūsčių pasisakymų Tarybos posėdžių metu.

„Kai posėdyje iškyla kokių nors problemų dėl tautinių mažumų likimo, kai matyti, kad Klaipėdoje bandant įsteigti tautinių mažumų namus niekas nejuda, aš tampu rūstus. Tačiau toks būnu tik per Tarybos posėdžius, o kai mane taip pavadina – neįsižeidžiu”, – sakė politikas.

Jis priminė, kad „Ugrium reka” yra vieno seno rusų filmo apie Sibiro užkariavimą pavadinimas.

Tarybos sekretorius Artūras Šulcas tikino, kad labai artimų draugų rate jis pavadinimas Kardinolu: „Matyt, Rišeljė”, – juokavo politikas.

Pravardžių – daug

Parlamentarai yra prigalvoję įvairiausių pravardžių savo kolegoms.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas dažniausiai vadinamas Paula, premjeras Algirdas Mykolas Brazauskas – Braziumi arba AMB, prezidentas V. Adamkus – Adamsiumi.

„Tačiau aš pirmą kartą girdžiu, kad kas nors šalies vadovą taip vadintų. Mes vadiname prezidentu. Čia, matyt, kokio nors V. Adamkų puolančio žurnalisto iškraipymas”, – „Vakarų ekspresui” paaiškino V. Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Seimo nariai Česlovas Juršėnas vadinamas Čėska, Gintaras Steponavičius – Stiopka, Albertas Sereika – Sereičiku, Kazimira Prunskienė – Kazyte arba Šatrija, Gintaras Šileikis – Šilu, Julius Veselka – Vesiolka, Ramūnas Garbaravičius – Garbu, Rasa Juknevičienė – Raudonąja Rasa.

Eksparlamentarai Viktoras Uspaskichas – Carius (nuo rusiško žodžio „car” – caras. – Aut. past.), Romualdas Ozolas – Ozolinis, Egidijus Bičkauskas – Bičas, Vytautas Šustauskas – Šusteris arba Šustras.

Europarlamentaras bei buvęs Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis pavadinamas Papa arba Tėtušiu, o Vilniaus meras Artūras Zuokas – Zuopiu arba Zuokula.

Denisas Nikitenka

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.