Šios uogos – natūralus vertingas produktas. Raudonuosiuose serbentuose yra nemaža vitamino C, kalio, fosforo, o karotino daugiau nei juoduosiuose serbentuose. Šie serbentai gerina žarnyno veiklą, žadina apetitą, vartojami nuo ilgalaikio vidurių užkietėjimo, o uogų sultys skatina šlapimo rūgšties druskų pasišalinimą iš organizmo, paprastai tariant – jį valo.
Nuėmus derlių, reikia uogas gerai nuplauti ir nuskabyti nuo kekių. Jos itin tinka parūgštinti nerūgščias daržoves: moliūgus, cukinijas ir pan., o žiemą pravers ne tik raudonųjų serbentų uogienė, bet ir nekaitintų sulčių drebučiai, kuriuos nesunku paruošti. Iš nuskintų, nuplautų ir švariai perrinktų uogų išspaudžiame sultis. Į vieną litrą skaidrių sulčių (neskaidrias sultis paliekame nusistovėti arba perkošiame per keturlinką marlę) suberiame kilogramą cukraus ir maišome, kol ištirps. Tuomet supilstome į nedidelius užsukamus stiklainius ir pastatome vėsiai.
Mėsos ir žuvies patiekalams labai tiks raudonųjų serbentų užpilas. Jam paruošti reikės litro raudonųjų serbentų sulčių, pusės stiklinės cukraus, lauro lapelio, 3-4 kvepiančiųjų pipirų. Į paruoštas sultis suberti cukrų, sudėti prieskonius ir virti, kol liks trečdalis tūrio. Tuomet karštą užpilą supilstyti į stiklainius ir sandariai užsukti dangtelius.
Parengė Dalia Šalnienė