Dujų balionuose – interesų slėgis

50 litrų buitinių suskystintų dujų, pripiltų į tokios pat talpos balioną, šiuo metu kainuoja 70-80 litų. Jau po Naujųjų jo kaina gali padvigubėti – ko gero, antra tiek teks mokėti už privalomą baliono pristatymą ir prijungimą.

50 litrų suskystintų dujų balionus buityje naudojantys gyventojai nuo 2009 metų negalės jų patys nei parsivežti iš pardavimo vietos, nei prisijunti. Tai nustato šią vasarą Ūkio ministerijos patvirtintos naujos Suskystintų naftos dujų sistemų eksploatavimo taisyklės.

Gyventojai savarankiškai galės gabenti ir jungti prie viryklių tik mažesnius – 27 litrų – buitinių dujų balionus. Pagal tas pačias naujas taisykles 50 litrų ir didesnės talpos balionus gyventojams parduodančios įmonės privalės juos pristatyti pirkėjui į namus ir prijungti prie dujas naudojančio įrenginio.

Žinoma, buitinių dujų tiekėjai nežada to daryti veltui. Jie gąsdina, kad atvežimas ir prijungimas gali kainuoti tiek pat, kiek ir visas dujų balionas. Tai priklausys nuo atstumo iki pirkėjo namų. Tiekėjai siūlo gyventojams įsigyti mažesnius, dabar nepopuliarius dėl savo talpos ir brangumo, 27 litrų dujų balionus ir savarankiškai juos jungti prie viryklių. Įmonėms, kurios negalės pirkėjams pristatyti ir prijungti 50 litrų dujų balionų, nebus leidžiama jais ir prekiauti.

Lakstyti po kaimus neapsimoka

UAB Propano ir butano dujų centro vadybininkas Oskaras Stonys LŽ aiškino, kad 50 litrų buitinis dujų balionas, sveriantis 21 kilogramą, yra labai sunkus, todėl teoriškai ir praktiškai žmogui pačiam jį parsigabenti ir prisijungti gana sudėtinga.

„Reikia pereiti prie 27 litrų talpos dujų baliono – jis sveria 11 kilogramų. Tokį žmogus galės nusipirkti ir pats prijungti. Buitiniais 50 litrų balionais gyventojams taip pat bus leidžiama naudoti, bet tik su sąlyga, kad įmonės, kuri balioną parduos, darbuotojas nugabens jį pirkėjui į vietą ir prijungs. Jei įmonė neįstengs to padaryti, ji negalės prekiauti dideliais balionais”, – dėstė O.Stonys.

Pasak jo, šiuo metu populiarių 50 litrų talpos dujų balionų prekybos taškai privalės būti arba uždaryti, arba samdyti papildomus darbuotojus, kurie su kiekvienu pirkėju turės važiuoti į jo namus prijungti baliono. Paklaustas, kiek reikės mokėti už tokią paslaugą, jis neslėpė manąs, kad kaina gali siekti 50 litų ir daugiau – pagrindiniai dujų balionų pirkėjai yra kaimo žmonės.

„Ir pagal dabar galiojančias taisykles dujų baliono pirkėjas turi gauti prijungimo paslaugą. Pardavėjai skelbia, esą prijungimas kainuoja 100-200 litų, tačiau tokios brangios paslaugos niekas neperka. Ir patiems buitinių dujų balionų pardavėjams neapsimoka važinėti po tolimus kaimus pas klientus”, – aiškino O.Stonys. Jis neslėpė manąs, kad laikui bėgant 50 litrų talpos dujų balionai išnyks.

UAB „Tauragės dujos” direktorius Egidijus Ropas LŽ teigė, kad ši naujiena jiems bloga, nes visus 50 litrų buitinių dujų balionus reikės išmesti ir pasiūlyti gyventojams 27 litrų talpos, o tai reiškia, jog teks juos iš gamintojų ir nupirkti.

„Nesuvokiami dalykai, kad įmonė, norinti parduoti 50 litrų dujų balioną, turės jį ir nuvežti kur nors į kaimą, ir dar prijungti. Vadinasi, tam reikės atskirto darbuotojo. Paslauga bus per brangi ir patiems gyventojams, todėl logiška, jog dabar naudojami balionai išnyks”, – tvirtino E.Ropas.

Pasak jo, buitinių dujų pardavėjai nesiims teikti pristatymo paslaugų, todėl jau siūlo gyventojams mažesnės talpos balionus, kuriuos pagal naujas taisykles žmogui leidžiama prijungti pačiam.

Pašnekovas pripažino, kad po šiomis taisyklėmis gali slėptis ir gamintojų ar net didesnių suskystintų buitinių dujų balionuose pardavėjų interesai.

Gamintojams pristigs pajėgumo

LŽ kalbintas vienintelės Baltijos šalyse dujų balionų gamintojos „Atrama” generalinis direktorius Alvydas Švedas sakė, kad mažesnės talpos dujų balionų gamybos apimties įmonė iki šiol nedidino, nes negavo papildomų tiekėjų užsakymų.

„Vajus prasidės sausio mėnesį. Garantuoju, jog tada tiek mažesnės talpos balionų, kiek reikės, tikrai nebus. Šiuo metu šalyje yra apie 1,5 mln. buitinių 50 litrų talpos dujų balionų, kuriuos gyventojai galbūt keis į mažesnius. Žinoma, turimų didelių balionų pardavimo problema neišspręsta – jie yra gyventojų nuosavybė, tad greičiausiai bus išmesti. Į mažesnius jų niekas nekeis, verslas – ne labdaros organizacija”, – kalbėjo A.Švedas.

Įmonė „Atrama” per metus pajėgi pagaminti 100 tūkst. buitinių dujų balionų. Tačiau tai, pasak A.Švedo, dešimt kartų mažiau nei reikės. „Prognozuodami, kad mažos talpos dujų balionų paklausa gali pakilti, nuo spalio šiek tiek padidinsime gamybos apimtį, bet prigaminti daug ir laikyti juos sandėliuose būtų netikslinga”, – sakė pašnekovas.

Bloga interpretacija

Ūkio ministerijos Energetikos išteklių departamento Naftos skyriaus vedėjas Robertas Tamošiūnas LŽ pabrėžė, kad „blogos yra ne taisyklės, o jų interpretacija”.

„Ūkio ministerija šiomis taisyklėmis nenori ir niekada nenorėjo išgyvendinti 50 litrų talpos dujų balionų. Tai padaryti siekia tie, kurie turi interesų parduoti naujus balionus ir, savaip interpretuodami taisykles, klaidina gyventojus. Galiu drąsiai pasakyti, kad taip elgiasi suskystintų dujų pardavėjai. Jie kelia vėją, gąsdina žmones ir atsisako prekiauti 50 litrų talpos dujų balionais vien dėl to, jog nenori jų prijungti. Įpareigojimą prijungti dujų balioną gyventojams į prekybos taisykles įrašėme prieš dvejus metus. Seniai buvo žinoma, kad nuo 2009-ųjų pradžios tie pardavėjai, kurie parduos žmogui sunkų, 50 litrų, dujų balioną, turės jį nuvežti ir prijungti. Norime, kad pardavėjai ne tik imtų pinigus už dujas, bet ir teiktų pristatymo paslaugą bei garantuotų saugumą”, – dėstė R.Tamošiūnas.

Pasak jo, šiuo metu dujų pardavėjai neteikia jokių paslaugų – nei pristato parduodamų balionų, nei remontuoja viryklių, nei prižiūri sistemų. „Mes reikalaujame, kad pardavėjai balionus remontuotų ir testuotų. Kiekvienas balionas kas dešimt metų turi būti testuojamas. Tačiau tai daro vos viena šalies įmonė. Kitos, taupydamos pinigus, pildo juos netestuotus. Tam tikros inspekcijos, pavyzdžiui, Valstybinė energetikos inspekcija, tinkamai to nekontroliuoja. Savivaldybės, išduodančios leidimus pardavėjams, irgi nesigilina į tai”, – buitinių dujų, supiltų į balionus, tiekimo spragas vardijo pašnekovas.

R.Tamošiūnas užsiminė, kad kai kurios bendrovės jau yra nupirkusios nemažai 27 litrų talpos balionų, prekiauja jais ir gąsdina pirkėjus, neva nuo kitų metų 50 litrų balionai nebus parduodami. „Gyventojas turi žinoti, kad 50 litrų talpos balionus gali pakeisti bet kuris dujų tiekėjas. Lietuvoje yra per 700 buitinių dujų balionuose pardavėjų, kiekviename rajone – po 20-30. Jei vieni sako, kad jie tokių neturės, reikia žinoti, jog bus pas kitą. Naudotis 50 litrų balionais nebus draudžiama”, – teigė ministerijos atstovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Dujų balionuose – interesų slėgis"

  1. ~

    Sveikiname su eiliniu „pasveikinimu” lietuvių tautai 😕 prieš daugelį amžių sukūrusi Lietuvos valstybę,
    – jos teisinius pamatus grindusi Lietuvos Statutais ir Lietuvos Respublikos Konstitucijomis,
    – šimtmečiais atkakliai gynusi savo laisvę ir nepriklausomybę,
    – išsaugojusi savo dvasią, gimtąją kalbą, raštą ir papročius,
    – įkūnydama prigimtinę žmogaus ir Tautos teisę laisvai gyventi ir kurti savo tėvų ir protėvių žemėje – nepriklausomoje Lietuvos valstybėje,
    – puoselėdama Lietuvos žemėje tautinę santarvę,
    – siekdama atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės ir teisinės valstybės,
    atgimusios Lietuvos valstybės piliečių valia priima ir skelbia šią KONSTITUCIJĄ (Jei kam įdomu – gali pasivartyti 🙄 GRYN TEISYBĘ RAŠO 💡

  2. as

    debilu gauja

  3. Vardas

    Del „as” komentaro. Ar norejot pasakyti, kad šis Ūkio ministerijos „pasveikinimas” nekultūringas, žmogaus garbę ir orumą žeminantis bei Lietuvos Respublikos Konstitucijai prieštaraujantis? 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.