Universitetai pasirengę bado dietai

Jei Vyriausybė neras žadėtų kompensacijų už nesurinktas studijų įmokas, universitetai yra pasirengę išleisti dėstytojus priverstinių atostogų arba atsisakyti centrinio šildymo.

Dauguma aukštųjų mokyklų dar nerenka dalinių studijų įmokų, nors šito jiems niekas nedraudžia. Universitetai ir akademijos tiesiog laukia, kol Vyriausybė iš skrybėlės ištrauks triušį – pažadėtąsias kompensacijas.

Taupymo parengtis

Vilniaus universiteto administracijos reikalų prorektorius Aleksas Pikturna pranešė, kad ši aukštoji mokykla kol kas įmokų iš studentų nerenka. Jei atsitiks taip, kad ministrai pinigų vis dėlto neras, – universitetas per semestrą neteks 4,2 mln. litų. O negavus pinigų nei iš studentų, nei iš politikų, mažiau lėšų tektų laboratorijoms aprūpinti arba radiatoriams įkaitinti.

„Slidūs čia reikalai. Galite įsivaizduoti, kas bus, jei žadės, žadės ir nieko nepadarys iki spalio 12 dienos Seimo rinkimų, t. y paliks tai spręsti kažkam kitam? Mano galva, valstybei metų pabaigoje tokie pinigai yra gana dideli. Žodžiu, galime likti ant ledo”, – teigė A.Pikturna.

Primename, kad švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius kartu su studentų atstovybėmis yra sutarę šį rudens semestrą atleisti besimokančiuosius nuo mokesčių už mokslą. Nesurinktas įmokas ministras pažadėjo universitetams kompensuoti.

Premjeras Gediminas Kirkilas galiausiai patikino pinigų šioms kompensacijoms radęs, tačiau iš kur jų ims – neatskleidžia.

Neprašo įmokų iš savo auklėtinių ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU). Tiesa, šiandien rektoratas sprendžia: o gal vis dėlto pinigus iš jaunimo surinkti ir, gavus juos iš Vyriausybės, vėliau grąžinti? Šioje aukštojoje mokykloje įmokų suma turėtų sudaryti apie 3 mln. litų – jų stygių galime pajusti jau netrukus.

Klaipėdos universitetas irgi kol kas nesudarinėja sutarčių su 3 tūkst. savo studentų. Čia baiminamasi, kad lapkritį nebebus iš ko mokėti dėstytojams algų, tad teks juos išleisti nemokamų atostogų, o studentams leisti pailsėti nuo mokslų.

Gūdus miškas

Tuo metu Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institutas jau pasirašė sutartis su savo studentais. Tačiau instituto Studijų tarnybos vadovė Nijolė Šepetienė neslėpė susirūpinimo. „Studentams bus grąžinti pinigai, kai valstybė vieną kartą pasakys, kaip viskas turi būti. Laukiame ministro įsakymo”, – sakė N.Šepetienė.

Seimo narys, opoziciniam Liberalų sąjūdžiui priklausantis Eligijus Masiulis pastebi, kad Vyriausybės nariai, darydami nuolaidas studentams, taip viską sujaukė, kad net sunku susigaudyti.

„Man šitas reikalas primena gūdų mišką. Regis, premjeras nebežino, ką daro jo kairė ranka, o ką – dešinė”, – gūžčiojo pečiais parlamentaras. Jo supratimu, G.Kirkilas neturi galios pats peržiūrėti biudžeto, vadinasi, neturi ir pinigų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Universitetai pasirengę bado dietai"

  1. ji

    mes,studentai, galim gi ir nesildomose patalpose dirbti. svarbu musu politikeliai ir toliau turetu sazines mus isnaudoti 🙂 juokinga? mums nelabai…

  2. jis

    Reikalingas Dailininkas mokantis piesti ant LRS sienu. 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.