Neprotinga savigyda kenkia

Turėtume žinoti, kad neprotingai vartodami vaistus, o ypač – nuo skausmo ar peršalimo, galime sau ne padėti, o pakenkti.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos specialistai (VVKT) pastebėjo, kad vis dažnesni atvejai, kai vaistinėse yra platinami reklaminiai lankstinukai, kuriuose vykstantiesiems atostogauti siūloma įsigyti ne tik pleistrų, kremų, tvarsčių ir kitų priemonių bei nereceptinių vaistų, bet ir receptinių preparatų. VVKT paragino reklamos davėjus, tarp jų ir vaistines, laikytis reikalavimų ir nebereklamuoti receptinių vaistinių preparatų. „Tokią vaistinių praktiką reikėtų vertinti kaip ydingą, neatitinkančią vieno svarbiausių farmacinės rūpybos tikslo – siekti, kad pacientai vaistus vartotų saugiai ir racionaliai”, – perspėjo ir Nacionalinės vaistų prekybos asociacijos direktorė Jūratė Kulberkienė. Tokia ribas peržengiančia vaistų ir papildų reklama piktinasi dažnas medikas. Paradoksas, pernelyg savigyda įtikėję pacientai perka gausybę nereikalingų preparatų, nors farmacijos verslo atstovai ar vaistininkai prisipažįsta, kad patys vartoja tik pačius būtiniausius vaistus.

Skausmo priežastis neišnyksta

VVKT atstovų teigimu, viena aktualiausių – nepagrįsto vaistų nuo skausmo vartojimo problema. Be recepto Lietuvoje jų parduodama nemažai. Populiariausias šių vaistų – paracetamolis, kuris yra maždaug 50 pavadinimų vaistų pagrindinė veiklioji medžiaga. Skausmą malšina ir įprastas aspirinas. Be recepto parduodami vaistai yra geriausiai ištirti, bet tai dar nereiškia, kad jie nesukelia jokio nepageidaujamo poveikio. Populiarusis paracetamolis, jeigu juo piktnaudžiaujama, gali pakenkti kepenims.

Skausmą malšinančių vaistų nuo uždegimo, pavyzdžiui, ibuprofeno, be recepto galima įsigyti tik 10 tablečių. Didesnės pakuotės parduodamos tik pateikus receptą. Ibuprofeno vartojimas didelėmis dozėmis, klinikinių tyrimų duomenimis, gali būti susijęs su trombozės rizika. Tačiau nėra duomenų, kad vartojant mažomis dozėmis šis vaistas didintų miokardo infarkto ar insulto riziką.

VVKT pataria atkreipti dėmesį į specialų įspėjimą visų skausmą malšinančių vaistų reklamoje: „Jeigu skausmas nepraeina, dėl tolesnio gydymo pasitarkite su gydytoju.” Savigyda vaistais nuo skausmo kelia pavojų sveikatai. Skausmas yra signalas, kad organizme kas nors negerai. Užslopinus tą signalą vaistais, skausmo priežastis neišnyksta. Ilgai delsdami ir nesikreipdami į gydytoją, galite pavėluoti.

Atsargiai vartokite ir žoles

Ypač pavojingi pilvo skausmai. Juos slopinant galima sulaukti, kol trūks apendiksas ir komplikuosis į pavojingą peritonitą. Pilvo skausmais besiskundžiančiam ligoniui net greitosios medicinos pagalbos medikai neleidžia skausmą malšinančių vaistų, kol jo neapžiūri chirurgas.

Drąsiau vaistų nuo skausmo galima vartoti peršalus, kai dėl slogos pradeda kamuoti galvos skausmas. Tačiau jei per porą dienų skausmas nepraeina, būtina kreiptis į gydytoją, – galvos skausmus gali sukelti ne tik sloga.

Net ir žoliniai preparatai, įvairios vaistažolių arbatos, netinkamai vartojami, gali padaryti žalos sveikatai, todėl rekomenduojama tos pačios rūšies vaistinę arbatą vartoti ne ilgiau kaip 14 dienų.

Atlikus tyrimus aptinkama, kad nuodingi gali būti net ir tradiciniai seniai vartojami preparatai. Pavyzdžiui, nustačius, jog šalpusnis gali sukelti toksinį kepenų pažeidimą, jį vartoti jau uždrausta.

Skatina atsparumą

Atvėsus orams aktualesnė tampa antibiotikų vartojimo problema. Anot Nacionalinės vaistų prekybos asociacijos atstovų, vaistininkas ne tik nieku gyvu neturėtų be recepto parduoti pacientui antibiotikų, bet perkančiajam galėtų dar priminti, kad juos vartoti reikia tik taip, kaip paskyrė gydytojas, nes netinkamas antimikrobinių vaistų vartojimas didina mikroorganizmų atsparumą šiems preparatams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.