Motina pralaimi kovą už dukrą

Aukščiausiasis Teismas (AT) vakar paskelbė, kad Inga Rinau privalo grąžinti mažametę dukrą Vokietijoje gyvenančiam jos tėvui. Tokia yra beveik dvejus metus trukusios kovos už teisę auginti trejų dukrą Luisą atomazga.

Klaipėdietei nepadėjo nei politikų raginimai apginti mūsų šalies pilietę, nei įvairios palaikymo akcijos, nei visuomeninių organizacijų protestai. Jau šiandien į I.Rinau duris gali pasibelsti antstolis. Kai kurių teisininkų manymu, apginti vaiko interesus dar būtų galima abiem tėvams taikiai susitarus dėl vaiko globos.

Tačiau Lietuva privalo vykdyti Vokietijos teismo sprendimą, kuriuo auginti Luisą patikėta Michaeliui Rinau. Be to, AT nusprendė negalintis atnaujinti proceso pagal I.Rinau ir generalinio prokuroro Algimanto Valantino prašymus. Taigi klaipėdietė neturi teisės auginti Luisos Lietuvoje, todėl privalės grąžinti ją tėvui į Bergfeldą.

Griežtas sprendimas.
AT Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija paliko galioti Apeliacinio teismo teisėjų kolegijos pernai rugsėjo 14 dieną priimtą nutartį civilinėje byloje pagal I.Rinau prašymą nepripažinti Vokietijos Oranienburgo teismo sprendimo. Šiuo sprendimu Luisos tėvui buvo priskirtos globos teisės, o motina buvo įpareigota grąžinti vaiką tėvui.

AT konstatavo, kad Lietuva negalėjo nepripažinti Vokietijos teismo sprendimo. Tai pažymėjo ir Europos Bendrijų Teisingumo Teismas. AT nutartis yra galutinė ir neskundžiama, todėl I.Rinau privalės ją vykdyti. Galimybę kreiptis į Vokietijos teismą ir prašyti pakeisti Luisos globėją klaipėdietė turėtų tik grąžinusi dukrelę tėvui.

Nusivylusi, bet nepalaužta

Sužinojusi apie vakarykštę AT nutartį I.Rinau pareiškė esanti nusivylusi Lietuvos, kuri esą negina savo piliečių, teisine sistema. „Man be galo skaudu, kai daromi reveransai ir pataikaujama didesnei valstybei dėl to, kad būtų paaukotas savas pilietis, – apgailestavo I.Rinau. – Iš manęs, Lietuvos pilietės, atimta teisė auginti savo vaiką, kuriam prieš dvi savaites buvo suteikta Lietuvos pilietybė.”

Klaipėdietė teigė suprantanti, jog AT tik konstatavo, kad Vokietijos teismo sprendimas yra vykdytinas. „Tačiau net vykdant teismo sprendimą esama procedūrų, kurių reikia laikytis, – apie tolesnius planus kalbėjo I.Rinau. – Remsimės Europos Žmogaus Teisių Teismo patirtimi, kuris yra išaiškinęs, kad net ir esant šiai stadijai vaiko grąžinimo bylose būtina atsižvelgti į pasikeitusią situacija. Juk kalbame apie vaiką, įpratusį gyventi kartu su motina ir broliu. Kaip reikės grąžinti mergaitę į svetimą aplinką jos netraumuojant? Juk ji beveik nekalba vokiškai.” Moteris tikisi ir aktyvesnės Lietuvos vaiko teisių apsaugos tarnybos pagalbos. Juolab kad Luisa – jau Lietuvos pilietė.

Trumpalaikė laimė

Už Vokietijos piliečio M.Rinau Inga ištekėjo 2003 metų liepą. Ji kartu su sūnumi iš pirmosios santuokos įsikūrė pas vyrą miestelyje šalia Berlyno. Tada moteriai buvo 33-eji. 2005 metų sausį gimė poros dukra Luisa. Praėjus keliems mėnesiams po vestuvių šeimoje prasidėjo nesutarimai. Dažniausiai – dėl pinigų.

2005 kovą vokietis žmoną paliko. Vasarą Inga pranešė vyrui, kad ketina su vaikais grįžti gyventi į Lietuvą. Tačiau šis pareiškė, kad draudžia pasiimti Luisą į Lietuvą. Tačiau vasarą I.Rinau grįžo į tėvynę. Jai pavyko gauti ir M.Rinau leidimą dviem savaitėms išsivežti Luisą. Jau viešėdama Klaipėdoje I.Rinau dėl sunkios sūnaus iš pirmosios santuokos ligos nusprendė čia pasilikti. Tada ji kreipėsi į teismą.

Teismai buvo vieningi

2006-ųjų rugpjūtį Vokietijos Oranienburgo teismas nusprendė globos teises laikinai suteikti tik Luisos tėvui, o bendrą su motina globą panaikinti. Teismas savo sprendimą motyvavo atsižvelgęs „į vaiko motinos elgesį, kuris vertintinas kaip itin sunkus vaiko interesų pažeidimas”.

Panašios nuomonės laikosi ir mūsų šalies teismai. Kaip skelbiama Apeliacinio teismo nutartyje, I.Rinau turėjo M.Rinau sutikimą dviem savaitėms išvežti mergaitę į Lietuvą, tačiau laikyti mergaitę Lietuvoje be tėvo sutikimo ir pasibaigus nustatytam terminui yra neteisėta.

Apeliacinis teismas tada irgi konstatavo globos teisių pažeidimą, nes vaikas neteko asmens globos, kurią turėjo savo nuolatinėje nustatytoje gyvenamojoje vietoje – Vokietijoje. Be to, mergaitės mamai esą nebuvo užkirstas kelias ir toliau bendrauti su dukra Vokietijoje.

M.Rinau per tuos dvejus metus dažnai atvykdavo į Lietuvą. Tačiau tik kartą jam buvo suteikta galimybė pasimatyti su dukra. Po daugiau nei metų pertraukos tėvas su Luisa buvo susitikęs šių metų sausį. Tai įvyko vaiko teisių kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės biure.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Motina pralaimi kovą už dukrą"

  1. Daivuuvc

    Nu baisu kas darosi 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.