Europos centras Lietuvai per brangus

Nors Lietuva pasaulyje reklamuojasi kaip šalis, kurioje mokslininkai nustatė esant Europos geografinį centrą, šis faktas Vilniaus apskričiai pasirodė besąs pernelyg brangus ir keblus malonumas. Praėjus ketveriems metams nuo tos dienos, kai Lietuvai stojant į Europos Sąjungą Girijos kaime buvo įrengtas informacinis centras ir pastatytas paminklas, skirtas įamžinti svarbią datą ir geografinį centrą, valstybė nebesidomi Europos centru.

Tinklalapis neveikia.
Interneto tinklalapis, teikęs informaciją apie Europos geografinį centrą, laikinai uždarytas. Neveikia ir kitas tinklalapis, turintis suteikti informacijos apie Europos centrą, – Vilniaus apskrities turizmo informacijos centro (VATIC). Vilniaus apskritis teigia neturinti lėšų šioms interneto svetainėms, nors kur kas mažesnė ir kuklesnė Telšių apskritis išlaiko ir tinklalapį, ir turizmo centrą. Vilniaus apskričiai pritrūko lėšų įsigyti ir visų Europos valstybių vėliavas, tad ant Europos centru vadinamos kalvos plevėsuoja tik Europos Sąjungos narių vėliavos. Tiesa, per ketverius metus greta kuklios informacinio centro trobelės išaugo dar vienas, dukart didesnis medinis pastatas, kuris neabejotinai kainavo kelis kartus daugiau, nei būtų sumokėta už vėliavas. Matyt, turėta ir tikslų, kaip jį panaudoti, tačiau dabar jis stovi tuščias.

VATIC direktorius Vytautas Palionis tikina, kad dviejų aukštų pastate intensyviai vyksta renginiai, bet tuo sunku patikėti vien todėl, kad pastate tėra kelios sovietmetį menančios kėdės ir beveik jokių baldų. Nors tuštumą siekiama užmaskuoti ant sienų sukabinus lengviausiai prieinamus ir nieko nekainuojančius moksleivių piešinius bei skautų nuotraukas, abejotina, kad namas statytas šiems darbams eksponuoti. O dažnokai į dviaukštį užsukantys turistai čia ieško ne moksleivių darbelių, o tualetų. Pastarieji, ko gero, ir yra vienintelė reali šio pastato funkcija.

Ne ta vieta

2004 metais ant kalvos Girijos kaime pompastiškai įrengus informacinį centrą bei pastačius stojimui į Europos Sąjungą skirtą balto granito koloną, Prancūzų nacionalinio geografijos instituto mokslininkai sekundės tikslumu nustatė Europos centro koordinates. Po patikslinimo Europos centras buvo nukeltas penkis kilometrus į pietus, prie Pašilių kaimo, esančio tame pačiame Vilniaus rajone.

Tuometinei A.M.Brazausko socialdemokratų vyriausybei, įkišusiai kelis šimtus tūkstančių litų į paprastos Lietuvos kalvos betonavimą ir informacinio centro statybas, naujos mokslininkų išvados nepatiko. Jau buvo įsukta mašina, turėjusi reikiamiems žmonėms duoti pelno iš Europos centro, tarp jų – ir golfo klubui, pasivadinusiam Europos centro vardu. Kraštovaizdžio draustinyje įrengti golfo laukai nepataisomai sugadino kraštovaizdį, kurio didžiausia puošmena – vienas seniausių Lietuvoje Bernotų piliakalnis. O Lietuvos valdžia pastaruosius ketverius metus deda nemažai pastangų, kad nutylėtų, jog tikrasis Europos centras – ne ten, kur stovi paminklas ir žaidžiamas golfas.

Privatizuotas Europos centras

„Beveik prieš du dešimtmečius Europos geografinio centro vietą nustatę Prancūzijos mokslininkai padarė tai minutės tikslumu, su galima 800 metrų paklaida, – paaiškino profesorius Paulius Kavaliauskas. – 2004 metais Europos centro vieta nustatyta sekundės tikslumu, todėl galima tik 20 metrų paklaida. Taigi dabar geografinis Europos centras yra tiksliai žinomas. Tačiau tai siekiama visais įmanomais būdais nuslėpti nuo visuomenės, nes centras trukdo verslo interesams.”

LŽ duomenimis, trys verslo įmonės planuoja įrengti žvyro karjerą kaip tik toje vietoje, kur tiksliai nustatytas Europos geografinis centras. Viena jų susijusi su socialdemokratų vyriausybe. Spėjama, kad žvyro karjeras – tik priedanga būsimoms gyvenamųjų namų statyboms, nes žvyro šioje vietoje nėra daug. Baigus jį kasti būtų lengviau jau suniokotoje teritorijoje gauti leidimą statyti privačius namus. Jei viskas klostysis taip, kaip planuoja verslininkai, Europos centras gali atsidurti kieno nors privačioje valdoje. Privatus Europos geografinis centras – tokio akibrokšto Europa tikriausiai dar neregėjo?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.