Degalų kainų pasiutpolkė rimsta?

Ilgą laiką šalies degalinėse kilusios benzino ir dyzelino kainos jau antra savaitė mažėja. Dėstydami optimistiškai nuteikiančius argumentus, specialistai vis dar nedrįsta prognozuoti ilgalaikių perspektyvų, tačiau tikina, kad kainos dar kris.

Vairuotojų naudai persivertusias pasaulines naftos rinkos tendencijas patys vairuotojai vertina ramiai, manydami, kad tai tik lengvas atodūsis. LŽ kalbinta degalinės darbuotoja stebėjosi, kad bent pora centų pabrangus degalams priekaištus išsakydavo kone kas antras vairuotojas, tačiau paskutinėmis dienomis kainoms krintant vairuotojai už įsipiltus degalus sumoka nekomentuodami. O toje pačioje degalinėje užkalbintas degalus į automobilio baką besipilantis vairuotojas nustebo sužinojęs, kad degalai išties atpigo: „Negali būti. Esant tokioms nenormalioms kainoms, jau pripratau nebežiūrėti, kiek kainuoja degalai, nors ir girdėjau apie atpigusią naftą. Lietuvoje gi greičiau pabrangina nei atpigina.”

Kainų burbulo nėra.
„Lietuva Statoil” Pardavimų ir tiekimo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas LŽ sakė, kad veiksniai, lemiantys šiuo metu naftos žaliavos bei produktų kainų mažėjimą, yra daugiau ilgalaikiai nei trumpalaikiai. „Kainos kritimą didžiąja dalimi lėmė lėtėjanti pasaulio ekonomika, o ypač pokyčiai JAV. Dėl sumažėjusio vidinio vartojimo JAV gerokai išaugo benzino ir dyzelino bei žaliavinės naftos atsargos. O nukritus naftos žaliavos kainoms buvo didinamas JAV ir kitų šalių gamyklų pajėgumas. Tai yra labai geras ženklas Europos rinkai. Didesnis JAV dyzelino gamybos pajėgumas reiškia padidėjusį eksportą į užsienio rinkas, tarp jų ir Europą”, – dėstė S.Mačiukas. Tačiau, pasak jo, naftos rinka yra inertiška ir tokių sprendimų kaip investicijų didinimas, subsidijų mažinimas Azijos šalyse, gavybos ir perdirbimo efektyvumo didinimas dar didesnį poveikį pajaus tik po kurio laiko. Juk ir naftos produktų kainos kilimo priežastys buvo susiformavusios kur kas anksčiau nei šiemet ar net pernai.

Paklaustas, gal jau atėjo degalų kainų burbulo sprogimo laikas, S.Mačiukas pažymėjo: kad tai įvyktų, kainos turėjo būti sukeltos dirbtinai. „Tačiau naftos produktų bei žaliavos kainos kilo dėl daugelio priežasčių ir tai buvo reali situacija rinkoje. Kainų stabilumas gali atsirasti tik susibalansavus paklausai bei pasiūlai, o kada tai bus, pasakyti sudėtinga. Dar sunkiau numatyti, kokio lygio tuo metu bus degalų kainos”, – sakė jis.

Degalinės pelno nepakėlė

Didelės naftos produktų kainos kelia susirūpinimą ne tik vartotojams, bet ir pačioms degalinėms, kurių šalyje yra daugiau negu 800. Mindaugas Palijanskas, Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas, LŽ pažymėjo, jog šalies degalinės ir pačios yra suinteresuotos, kad degalų kaina nekiltų, nes į pernelyg dideles aukštumas iššokusios kainos esą kelia nemažai finansinių sunkumų. „Pastaruoju metu degalines valdančios įmonės priverstos ieškoti didesnių apyvartinių lėšų, o daliai jų net pradeda trūkti finansinių išteklių degalams įsigyti. Nuo vieno parduoto degalų litro degalinės uždirba nuo 20 iki 30 centų. Ši marža nesikeitė nuo tų laikų, kai degalai kainavo perpus mažiau nei dabar. Todėl šiuo metu reikia turėti ir dvigubai daugiau apyvartinių lėšų”, – dėstė pašnekovas. Pasak jo, didėjančios naftos produktų kainos degalinėms kelia tokią pačią grėsmę kaip ir kitoms įmonėms. Optimistinės nuotaikos pasaulinėje naftos rinkoje, pasak pašnekovo, yra realios ir tikėtina, kad naftos kainas sugrąžins prie labiau protu suvokiamų.

Faktai

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, praeitą savaitę šviesiosios naftos kaina Niujorko biržoje sumažėjo 3,1 proc. ir po nedidelių svyravimų savaitės pabaigoje buvo 126,19 JAV dolerių už barelį. AB „Mažeikių nafta” terminale praeitą savaitę A-95 markės benzino kaina sumažėjo 3,9 proc., dyzelino – 3,5 proc., dyzelino žemės ūkiui – 5,2 proc., krosnių kuro – 4,8 procento.

Didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilnius, Kaunas, Klaipėda ir Šiauliai) degalinėse A-98 markės benzinas praeitą savaitę kainavo 4,09, A-95 markės – 4,02, dyzelinas – 4,31 lito už litrą.

UAB „Mažeikių nafta” duomenimis, penktadienį Mažeikių terminale degalinių įmonės už 1000 litrų A-95 markės benzino mokėjo 3432,61, pirmadienį – 3438,26, vakar – 3430,13 lito. Atitinkamas kiekis dyzelino penktadienį degalinėms kainavo 3798,28, pirmadienį – 3785,16, vakar – 3779,13 lito.

Vakar sostinėje populiarusis A-95 markės benzinas skirtingose degalinėse kainavo 3,89-4,02 lito už litrą, litrą dyzelino vairuotojai pylėsi už – 4,18-4,28 lito.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.