Rekordinis skenduolių savaitgalis

Ugniagesiai gelbėtojai sako nepamenantys atvejo, kad per savaitgalį būtų nuskendę mažiausiai 15 žmonių. Tokiu liūdnu rekordu paženklintas praėjęs savaitgalis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, nuo metų pradžios iš vandens telkinių ištraukta 114 žmonių, iš jų 5 nepilnamečiai. Nors pernai per tą patį laikotarpį bendras žuvusiųjų skaičius vandens telkiniuose buvo didesnis (žuvo 128 žmonės, iš jų 10 nepilnamečių), neatmetama, kad šiemet gali būti pasiektas naujas rekordas. Liepos pabaigoje įsivyravę karšti orai vis daugiau žmonių atgena prie vandens.

Skenduolių rekordas.
Ugniagesiai gelbėtojai suskaičiavo, kad praėjusį savaitgalį šalies vandens telkiniuose nuskendo mažiausiai 13 žmonių. Bent jau į tiek iškvietimų vyko šios tarnybos atstovai. Be to, nustatyta atvejų, kai į gelbėtojus pagalbos nesikreipta. Skaičiuojama, kad vienas žmogus nuskendo penktadienį, 7 žmonių kūnai iš vandens ištraukti šeštadienį, dar keturi sekmadienį. Dar viena daug ką pasakanti statistika: visi paskendusieji – vyrai.

Sekmadienis

Spėjama, kad sekmadienį Jurbarke, kaip įtariama, Nemuno upėje nuskendo 8-erių vaikas. Jo palaikų ieškota vakar visą dieną, tačiau nesėkmingai. Manoma, kad upės srovė kūną galėjo nunešti toli nuo nelaimės vietos.

Dar vienam žmogui maudynės galėjo baigtis tragiškai, jeigu nebūtų atskubėję gelbėtojai. Sekmadienio rytą Utenos gelbėtojų pagalbos paprašė policija. Pareigūnai teigė, kad Sudeikių miestelyje esančiame Alaušo ežere plaukia vyras, kuris gali nuskęsti. Gelbėtojai iš ežero už 400 metrų nuo kranto ištraukė plūduriavusį vyriškį. Jis buvo perduotas policijai tapatybei nustatyti.

Tą pačią dieną Alytaus rajone, Nemunaičio seniūnijos, Kastriškių kaimo tvenkinyje 2 metrų gylyje aptiktas 71-erių vyro lavonas. Po pietų iš Šiaulių rajone esančio Bubių tvenkinio ištrauktas 3 metrų gylyje paniręs 65-erių vyro kūnas. Beveik tuo pat metu iš Zarasų rajono Antalieptės tvenkinio narai ištraukė 4 metrų gylyje surastą 53-ejų vyro kūną.

Klaipėdos policija pranešė, kad sekmadienio pavakarę į Smiltynės paplūdimį jūra išmetė kol kas nenustatytos asmenybės, maudymosi kelnaites mūvėjusio apie 30 metų vyro kūną. Spėjama, kad jis nuskendo, nes išorinių smurto žymių nepastebėta.

Šeštadienis

Šeštadienio rytą Šiaulių rajone, Gruzdžių seniūnijoje, Valdomų kaime už 15 metrų nuo kranto rastas nuskendęs 44-erių šiaulietis. Po vidurdienio Vilniaus ugniagesiai gelbėtojai gavo pranešimą, kad Zujūnų seniūnijoje, Buivydiškių kaime esančiame tvenkinyje paskendo žmogus. Skambinusysis pranešė, kad žmogus nuskendo prieš tris minutes. Atvykę gelbėtojai skenduolį rado už 20 metrų nuo kranto, pusantro metro gylyje. Manoma, kad paskendo maždaug 40 metų vyras. Dar vieną skenduolio kūną Vilniaus gelbėtojai šeštadienį ištraukė iš Neries upės prie Gariūnų tilto. Vėliau Lizdeikos gatvėje iš 6-7 metrų gylio šulinio jiems teko traukti žuvusio 23-ejų jaunuolio kūną.

Kelmės rajono policija pavakarę gelbėtojams pranešė, kad Tytuvėnuose, Bridvaišio ežere nuskendo žmogus. Iki atvyko gelbėtojai skenduolį surado ir į krantą iškėlė žmonės. Tą pačią dieną Plungės rajone, Nausodžio seniūnijoje, Varkalių kaime esančiame šulinyje nuskendo žmogus. Atvykę gelbėtojai kūną iškėlė virve. Vakare Vilkaviškio rajone, iš Pilviškių miestelyje tekančios Šešupės upės narai ištraukė 20-mečio jaunuolio kūną.

Penktadienio vakarą pro Marijampolės savivaldybės teritoriją tekančioje Šešupės upėje buvo aptiktas skenduolis. Atvykę ugniagesiai gelbėtojai ištraukė 73-ejų vyro kūną.

Patariama

PAGD specialistai neramiai stebi žūvančiųjų vandens telkiniuose skaičiaus didėjimą. Ugniagesiai gelbėtojai ragina nepalikti prie vandens be priežiūros mažamečių vaikų, nestovėti ir nežaisti ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį. Be to, patariama nesimaudyti nežinomose, nuošaliose vietose, o rinktis vietą, kur yra daug žmonių ir budintys gelbėtojai. Taip pat reikalaujama nešokinėti į vandenį nežinomoje vietoje, nes galima susižaloti atsitrenkus į dugne esančius daiktus. Žinoma, į vandenį lįsti tik esant blaiviam. Gelbėtojai taip pat rekomenduoja – neplaukiokite ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų ar savadarbių plaustų. Jeigu pradėjote skęsti, gelbėtojai pataria pasistengti įkvėpti kuo daugiau oro, o dėmesį į save atkreipti mojuojant rankomis. Anot PAGD specialistų, jei būtų laikomasi bent šių elementarių reikalavimų, skęstančių šalies gyventojų sumažėtų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.