Apie dažiklių žalą perspės etiketė

Europos Parlamentas balsavo už pakeitimus dėl maisto priedų, fermentų bei kvapiųjų medžiagų naudojimo. Pranešama, kad netrukus daugeliui raudonų ar geltonų saldėsių teks parūpinti lipdukus su informacija, kad juose yra maistinių dažiklių, galinčių sukelti vaikų elgesio pakitimų.

„Vartotojai turi teisę žinoti, ką jie valgo”, – remdamiesi tokiu devizu balsavo europarlamentarai. Maisto priedų nebus leidžiama dėti į šviežius neapdorotus produktus (pavyzdžiui, žalią mėsą). Saldiklių ir dažiklių nebus galima naudoti kūdikiams ir mažiems vaikams skirtuose gaminiuose. Taip pat bus nustatytas didžiausias leistinas kai kurių kvapiųjų medžiagų kiekis maisto produktuose, su kai kuriomis išimtimis tradiciniams patiekalams bei prieskoniams.

Gaiviųjų gėrimų, kuriuose yra azoto pagrindu pagamintų dažiklių, etiketėse turės būti įspėjama, jog jie gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį. Fermentus naudoti maiste bus leidžiama tik tada, kai jie nesuteiks vartotojui klaidingo įspūdžio apie produkto šviežumą ar natūralumą.

Nekomentavo

Estų žiniasklaida informavo, kad produktų, kuriuose yra 6 rūšių geltonos ir raudonos spalvos maisto dažiklių, etiketėse šie dažikliai bus ne tik išvardyti, bet ir turės įspėjamąjį užrašą: „Gali sukelti neigiamas pasekmes vaikų elgesiui ir dėmesiui.” Manoma, kad įspėjamieji užrašai greičiausiai atsiras maždaug po metų. Beje, Estijos vartotojų gynėjai mano, kad šios priemonės nepakankamos – dažiklius esą išvis reikėtų uždrausti. Lietuvos atsakingų institucijų komentarų apie naujoves nepavyko gauti. Respublikiniame mitybos centre aiškino, kad komentuos, kai naujovės bus paskelbtos specialiuose leidiniuose. Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje išgirdome, kad nuomonę išsakys, kai iš Mitybos centro gaus parengtą medžiagą.

Tampa pernelyg aktyvūs

Maisto dažiklių tema sulaukė daug dėmesio pernai paskelbus Sauthemptono universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkų tyrimų rezultatus. Vartodami maistinius dažiklius kartu su konservantu E211 (natrio benzoatas) net ir mažesniais nei leistina kiekiais, tiriamieji 3 ir 8-9 metų vaikai tapdavo pernelyg aktyvūs, o jų sugebėjimas susikaupti sumažėdavo.

Specialistai pabrėžia, kad kenksminga būtent tai, jog labai didelis aktyvumas pasireiškia visiškai sveikiems vaikams: jie nebesugeba baigti nė vieno žaidimo ir negali susikaupti mokykloje.

Buvo siūlymų išvis uždrausti pavojingų maistinių dažiklių vartojimą, tačiau Europos maisto produktų saugumo tarnyba pageidavo, kad jų poveikis būtų ištirtas atskirai – be konservantų įtakos.

Dozė gali būti viršyta

Dažikliai – sintetinės, cheminės, svetimos organizmui medžiagos. Vartotojai dažniausiai supranta, kad ryškūs, nenatūralių spalvų maisto produktai greičiausiai nudažyti maisto dažikliais. Tačiau tik nedaugelis žino, kad kartais dažomi ir natūraliai atrodantys maisto produktai, tokie kaip apelsinai ar lašiša.

Dažiklių sukeliamas labai didelis aktyvumas gali būti vienkartinis arba nuolatinis, – tai priklauso nuo žmogaus ir jo įprastos mitybos. Neigiamam maistinių dažiklių poveikiui priskiriama ir alergijų rizika. Iš tiesų galimas pasekmes nuspėti sunku: žalingos medžiagos gali kauptis organizme arba sukelti ląstelių pokyčius. Šiam poveikiui jautriausios greitai atsinaujinančios ląstelės ir augančio organizmo ląstelės. Būtent todėl teigiama, kad pirmiausia maistinius dažiklius reikėtų pašalinti iš vaikų mitybos. Aišku, kiekviename parduodamame produkte yra leidžiamas tam tikras dažiklių kiekis, tačiau suvalgius keletą produktų ši dozė gali būti viršyta.

Geriau duoti vaisių

Maisto dažikliai paprastai dedami į konditerijos gaminius, gėrimus ir saldainius, kuriuos kaip tik mėgsta vaikai. Todėl jie gauna priedų iš skirtingų šaltinių. Tam, kad būtų patenkintas vaikų poreikis saldumynams, mitybos specialistai pataria daugiau duoti medaus ir vaisių. Jie taip pat saldūs, tačiau spalvą jiems suteikia natūralūs dažikliai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Apie dažiklių žalą perspės etiketė"

  1. Šundaktariai

    😡 Koks daktaras gali man įrodyti, kad vaikas nenorės ledų, saldainių, nes aš jam duodu medaus ir vaisių 😯 ? Ar jie iš medžio nukritę ? 😕 O gal vaikų neturi ? Gal geriau uždrausti tuos dažiklius, o ne versti kaltę tėvams, kad perka tuos produktus ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.