Seimas linkęs surengti konsultacinį referendumą dėl Ignalinos jėgainės likimo

Seimo Europos reikalų komitetas (ERK) nutarė, kad referendumas dėl Ignalinos jėgainės veiklos pratęsimo galėtų būti konsultacinis, o ne privalomas.
Tokį sprendimą komitetas uždarame posėdyje priėmė penktadienį, apsvarstęs valdančiųjų liberalcentristų parengtą Seimo nutarimo „Dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo” projektą.

Seimas minėtą projektą turėtų svarstyti jau kitą savaitę. Tikimasi, kad galutinis parlamento sprendimas dėl konsultacinio referendumo rengimo bus priimtas iki pratęstos Seimo sesijos pabaigos, t.y. iki liepos vidurio.

Jeigu Seimas tokiam projektui pritars ir bus skelbiamas referendumas, jame šalies gyventojai turės atsakyti į klausymą, ar jie pritartų, kad Ignalinos atominės elektrinės darbas būtų pratęstas iki techniškai saugių terminų, bet ne ilgiau kol bus pastatyta nauja atominė elektrinė.

Per referendumą šalies gyventojai turėtų atsakyti tik „taip” arba „ne”.

Referendumą siūloma rengti kartu su Seimo rinkimais rudenį.

Konsultacinis referendumas dėl Ignalinos jėgainės likimo, jeigu jo rengimui pritartų Seimas, būtų paskutinis šansas šalies gyventojams pareikšti savo nuomonę dėl jėgainės veiklos pratęsimo.

Birželio viduryje referendumo dėl Ignalinos atominės elektrinės veiklos pratęsimo iniciatyvinė grupė surinko vos šeštadalį piliečių parašų, reikalingų, kad būtų surengtas referendumas dėl Ignalinos jėgainės veiklos pratęsimo po 2010-ųjų.

Ir privalomasis, ir konsultacinis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Tačiau sėkmingu privalomasis referendumas būtų laikomas, jeigu už elektrinės veiklos pratęsimą pasisakytų bent ne mažiau kaip trečdalis rinkimų teisę turinčių šalies gyventojų – 800-900 tūkst. žmonių.

Dabar rinkimuose savo valią gali pareikšti apie 2,7 mln. gyventojų.

Tuo atveju, kai konsultaciniame referendume dalyvauja daugiau kaip pusė rinkimų teisę turinčių šalies gyventojų ir konkretaus sprendimo priėmimui pritaria ne mažiau kaip pusė jame dalyvavusiųjų, referendumas laikomas sėkmingai įvykusiu – sprendimas laikomas priimtu ir klausimas dėl šio referendumo sprendimo įgyvendinimo ne vėliau kaip per mėnesį nuo jo paskelbimo turi būti svarstomas Seime.

Lietuva norėtų pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą, nes naują jėgainę ketina pasistatyti tik maždaug po dešimtmečio, tuo tarpu Ignalinos jėgainę planuojama visiškai sustabdyti 2009 -ųjų pabaigoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.