Infliacija sulėtins pasaulio ekonomiką

Nors kol kas pesimistiškiausios prognozės, numatančios pasaulinę recesiją, dar nepasitvirtino, analitikai įsitikinę, kad ateinantys keleri metai visoms pasaulio rinkoms bus sudėtingi.

Specialistų teigimu, augančios energijos ir maisto kainos šiuo metu yra didžiausia grėsmė pasaulio ekonomikai, o ir kylanti infliacija neleidžia įsižiebti labiau optimistiniams lūkesčiams. Tad artimiausius dvejus metus svarbiausių pasaulio rinkų laukia du iššūkiai – infliacijos valdymas ir ekonomikos gaivinimas.

„Rinkose išryškėjo dvi ilgalaikės – energijos išteklių, visų pirma naftos, ir maisto kainų augimo – tendencijos. Tai reiškia, kad ir vyriausybėms, ir verslui teks taikytis prie naujų rinkos sąlygų ir ieškoti naujų efektyvesnės veiklos būdų”, – įsitikinusi „Hansabanko” analitikė Jurgita Jurgutytė.

Naftos kaina doleriais per metus išaugo 93 proc. Anot J.Jurgutytės, jos augimą lėmė silpstantis JAV doleris, nuogąstavimai dėl nestabilaus naftos tiekimo, paklausos augimas besivystančiose šalyse bei spekuliacijos žaliavų rinkoje. Subliūškus nekilnojamojo turto burbului JAV, besitęsiant kredito ir likvidumo krizei, smarkiai svyruojant akcijų kursams, nafta tapo viena pagrindinių investavimo priemonių, stengiantis apsisaugoti nuo silpnėjančio JAV dolerio ir kylančios infliacijos.

Remiantis „The Economist” indeksu, maisto produktų kainos, skaičiuojant JAV doleriais, per metus pakilo 55 proc., eurais – 34 proc. „Maisto brangimo tendencijos vyrauja visame pasaulyje, o taip stipriai brangstant žaliavų kainoms, galima prognozuoti ir tolesnį kainų augimą”, – patikino J.Jurgutytė.

Pasak analitikės, aukšta infliacija neišvengiamai atsilieps įvairių pasaulio šalių ekonomikos augimo tempams.

Prognozuojama, kad JAV ekonomika augs 1,2 proc. 2008 metais ir 1,5 proc. 2009 metais, kiek daugiau ekonomika augs Europos Sąjungos valstybėse, tačiau ir jos plėtros tempas šiais metais nesieks 2 proc.

Besivystančiose rinkose ekonomikos augimas taip pat lėtės, nors išliks sąlyginai aukštas – Rusijoje analitikai numato 7,2 proc. BVP augimą šiemet ir 6,4 proc. kitąmet, Kinijoje – atitinkamai 9,8 ir 9 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.