Jos Didenybės dėmesys muziejui

Nyderlandų karalienė Beatričė, tris dienas viešėjusi Lietuvoje, rado laiko aplankyti ir Chiune Sugihara (Čejunės Sugiharos) muziejų Kaune, kur ypač domėjosi savo tėvynainio Jano Zwartendijko atminimui skirta ekspozicija.

Aštuonerius metus veikiančiame muziejuje karalienė ilgiau stabtelėjo prie ekspozicijos, skirtos Nyderlandų konsulo J.Zwartendijko atminimui. „Esame įrengę atskirą konsulo asmeninių daiktų, nuotraukų, laiškų parodą pagrindiniame muziejaus kambaryje”, – sakė „Sugiharos namų” direktorius Simonas Dovidavičius.

Vertingų eksponatų šiam muziejui yra padovanojusi Užsienio reikalų ministerija, išeivijoje gyvenantys lietuviai, J.Zwartendijko artimieji. Šių metų pabaigoje muziejus ketina išleisti Ch.Sugiharos ir J.Zwartendijk veiklai skirtą knygą.

„Jei Ch.Sugihara yra žinomas pasaulyje, tai apie Nyderlandų konsulą kalbama retai. O juk jie dirbo kartu vienas kito niekuomet net nematę! Abu buvo diplomatai, išdavę tranzitines vizas ir nuo genocido išgelbėję tūkstančius žydų tautybės žmogų”, – pasakojo S.Dovidavičius. Jo tvirtinimu, Japonijos ir Nyderlandų konsulai, masiškai išduodami vizas žydams, rizikavo savo karjera bei gyvybe. Ypač jų veikla suaktyvėjo naciams nusprendus uždaryti visų šalių konsulatus Lietuvoje. Tuomet vizas, pasak S.Dovidavičiaus, Ch.Sugihara ir J.Zwartendijkas į prašiusiųjų jas išduoti pasus dėjo kasdien iki vėlyvo vakaro. „Konsulai skubėjo, nutuokdami kas gali laukti žydų tautos. Iš viso jie savo veiklai teturėjo mėnesį – 1940-ųjų liepą ir kelias pirmas rugpjūčio dienas. Žinoma, kad Ch.Sugihara ir J.Zwartendijk dažnai kalbėdavosi telefonu”, – teigė „Sugiharos namų” direktorius.

Pasak „Sugiharos namų” steigėjo Ramūno Garbaravičiaus, karalienė Beatričė muziejumi veikiausiai susidomėjo dėl jame esančios ekspozicijos, skirtos Nyderlandų konsului. „Tačiau tai yra tik mano mintys. Nenoriu pigiai spekuliuoti aukštindamas muziejų, nes tikrai nežinau, ką galvoja Jos Didenybė”, – pridūrė R.Garbaravičius. Jo tvirtinimu, tokių žmonių kaip Ch.Sugihara ir J.Zwartendijkas buvo nedaug. Jie lyginami su garsiausiais pasaulio teisuoliais.

Anot R.Garbaravičiaus, įėjimas į muziejų yra nemokamas, tačiau norintieji savo auką gali palikti specialioje dėžutėje. Kasmet „Sugiharos namus” Kaune aplanko 5-7 tūkst. japonų turistų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.