G.Kirkilas supainiojo viešuosius ir privačius interesus

Premjeras Gediminas Kirkilas nevykdė įstatymų reikalavimų, turėdamas bendrovės „Lietuvos dujos” akcijų ir nenusišalindamas nuo Gamtinių dujų įstatymo pataisų svarstymo Vyriausybėje.
Taip nusprendė ketvirtadienį posėdžiavusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

„G.Kirkilas neįvykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 3 straipsnio 2 punkte nustatytos prievolės vengti interesų konflikto, kadangi 2006 metais dalyvavo sprendžiant klausimus, susijusius su Lietuvos dujų bendrovių veikla ir interesais, kurių akcijų tuo metu turėjo jo šeima”, – teigiama VTEK sprendime.

VTEK pradėti tyrimą nusprendė gegužės 10-ąją paaiškėjus, kad G.Kirkilas 2006 metais, kai jo šeima galimai dar tebebuvo įmonių „Lietuvos dujos”, „Suskystintos dujos” ir „Dujiniai įrengimai” akcininkė, dalyvavo Vyriausybėje svarstant Gamtinių dujų įstatymo pataisas.

Premjeras dėl galimo viešųjų ir privačių interesų konflikto VTEK akiratyje atsidūrė jau ne pirmą kartą. „Tvarkos ir teisingumo” partijos narys Valentinas Mazuronis šių metų pradžioje kreipėsi į komisiją dėl galimo G.Kirkilo interesų konflikto, susijusio su Gamtinių dujų įstatymo bei Atominės elektrinės įstatymo projektų svarstymu praėjusiais metais Seime.

V.Mazuronis prašė ištirti, ar G.Kirkilas, turėdamas bendrovių „Krekenavos agrofirma”, „Kauno audiniai” bei „Lietuvos dujos” akcijų bei dalyvaudamas svarstant klausimus, tiesiogiai ar netiesiogiai susijusius su šiomis bendrovėmis, nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo.

Atlikusi tyrimą VTEK tuomet nustatė, kad ministras pirmininkas interesų nesupainiojo, o tik netinkamai vykdė akcijų deklaravimo prievolę. Anot VTEK, bendrovių „Kauno audiniai”, „Krekenavos agrofirma”, „Metalų konstrukcija”, „Suskystintos dujos”, „Ekranas”, „Vilniaus vingis”, „Anykščių vynas”, „Grigiškės”, „Lietuvos dujos”, „Dujiniai įrengimai”, „Liteksas” akcijų turėjo premjero sutuoktinė. 2006 metų gruodį jos buvo parduotos ar padovanotos, o pajamos už jas siekė 2934 litus.

G.Kirkilas Seimui svarstant naujas Gamtinių dujų įstatymo pataisas, aršiai kritikavo siūlymus apriboti dujas importuojančių įmonių – „Lietuvos dujų” ir „Dujotekanos” – pelno maržą. Premjeras daug kartų bandė įtikinti Seimą, kad šis neribotų dujininkų pelnų, motyvuodamas Vyriausybės įsipareigojimais „Gazprom” nereguliuoti dujų kainų didiesiems vartotojams.

Nepaisant Vyriausybės priešinimosi, Seimas apribojo dujų įmonių pelno maržą. Nuo šių metų „Gazprom” smarkiai padidino dujų kainą Lietuvai – dabar šalies dujų importuotojai moka beveik tokią pat kainą, kaip ir Vokietija.

Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas nurodo, kad asmeniui „dirbančiam valstybinėje tarnyboje, draudžiama dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip paveikti sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą” ir kad toks asmuo privalo pranešti apie interesų konfliktą ir nusišalinti nuo minėtų klausimų svarstymo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "G.Kirkilas supainiojo viešuosius ir privačius interesus"

  1. Įdomiau

    būtų sužinoti kas tuos „interesus” nesupainioja. Čia Lietuva – čia politrukams rojus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.