Seimas pritarė, kad A.Matulevičių NSGK pirmininko poste pakeistų A.Sadeckas

Seimas palaimino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko „pilietininko” Algimanto Matulevičiaus atstatydinimą ir pakeitimą jį socialliberalu Alvydu Sadecku.

58 parlamentarams pritarus 8 NSGK narių sprendimui už akių pašalinti A.Matulevičių iš pirmininko posto, 24 balsavus prieš ir 10-čiai susilaikius, sprendimas buvo priimtas, nors prieš tai Seimo posėdžių salėje virė ypač aštrios diskusijos.

Praėjusią savaitę valdančiajai socialdemokratų, socialliberalų, valstiečių liaudininkų ir liberalcentristų daugumai pasitelkus opozicinius darbiečius, pavyko iš posto nuversti NSGK pirmininką A.Matulevičių.

Už šio politiko atstatydinimą tąkart balsavo visi 8 į neeilinį posėdį susirinkę Seimo nariai, posėdyje nedalyvavo nei pats A.Matulevičius, kuris sirgo, nei jo pavaduotojas liberalsąjūdietis Algis Kašėta, nors prieš tai balsavo dėl įstatymų priėmimo.

Naujuoju komiteto pirmininku išrinktas socialliberalas A.Sadeckas. Už jo kandidatūrą balsavo 7 komiteto nariai, pats A.Sadeckas balsuodamas susilaikė. Šią rokiruotę dar turėjo patvirtinti Seimas. A.Sadeckas šios kadencijos Seime prieš kelerius metus jau buvo NSGK vadovu.

Tuo metu kai kurie parlamentarai suabejojo, ar vieno pirmininko atstatydinimas bei kito išrinkimas buvo teisėtas – esą apie neeilinį posėdį nebuvo informuoti visi komiteto nariai. Tačiau Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė, jog procedūrinių pažeidimų nėra, nes apie posėdį nebuvo informuota tik konservatorė Rasa Juknevičienė, kuri buvo išvykusi į komandiruotę.

Pati R.Juknevičienė ketvirtadienį posėdyje svarstė, jog A.Matulevičiaus pašalinimas bei darbiečių parama šiam sprendimui gali būti mainų objektas su Darbo partija, kuriai iškeltas ieškinys dėl finansinių machinacijų.

Kaip žinia, kitas teismo posėdis, kuriame bus nagrinėjama Darbo partijos ir jos lyderio Viktoro Uspaskicho byla, vyks spalio 13 dieną – tai yra iškart po pirmojo Seimo rinkimų turo.

R.Juknevičienė neatmetė galimybės, jog teismo posėdžio data (po Seimo rinkimų) gali būti susijusi su A.Matulevičiaus atstatydinimu.

„Kai būdama NATO Parlamentinės Asamblėjos komandiruotėje sužinojau apie sprendimą keisti pirmininką, pirma mintis buvo, kokia tikroji NSGK pirmininko posto kaina? Tai yra – ką už A.Matulevičiaus galvą gaus Viktoras Uspaskichas? (…) Gal V.Uspaskicho teismo posėdis tik po Seimo rinkimų yra tas užmokestis?”, – svarstė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narė.

„Tvarkiečio” Petro Gražulio nuomone, Lietuvoje veikia mafijos tipo struktūra „Cosa Nostra”, kuriai esą vadovauja buvęs premjeras ir socialdemokratų patriarchas Algirdas Brazauskas bei naujasis NSGK pirmininkas, socialliberalas A.Sadeckas.

„Darbiečiai, jūsų rankomis bus atstatydintas A.Matulevičius. Jums garantuoja, kad byla bus po Seimo rinkimų ir jis bus išteisintas. Netikėkit, pasodins Viktorą, kam jis dabar reikalingas? Čia kaip „Cosa Nostroj”. Būkit išmintingi!”, – iš tribūnos šaukė P.Gražulis.

„Gerbiamas kolega, arba atsiprašysite Darbo partijos narių, arba mes visi rašysime skundą Etikos ir procedūrų komisijai”, – į P.Gražulio svarstymus sureagavo darbietė Loreta Graužinienė.

Konservatorė R.Juknevičienė, be kita ko, A.Matulevičiaus atstatydinimą susiejo ir su platesniais procesais. Pasak jos, tai gali būti Rusijos dujų monopolininkės „Gazprom” interesas. Esą tai liudija ankstesni procesai Lietuvoje – V.Uspaskicho bei „Lietuvos energijos” vadovo Rymanto Juozaičio dvikova „dėl otkatų”

„Dėl to griuvo Artūras Paulauskas (buvęs Seimo pirmininkas – BNS), A.Brazauskas, keitėsi vyriausybės, vyko perturbacijos Seime. (…) Komitetas atiduodamas tikrųjų šeimininkų įtakoje esantiems asmenims. Mūsų Statutas galioja tiek, kiek neprieštarauja „Gazpromo” interesams Lietuvoje . Taigi, kolegos, „vsio zakonno” (rus. k. viskas teisėta – BNS)”, – sakė Seimo narė.

Socialliberalams NSGK pirmininko kėdė pažadėta Naujajai sąjungai šių metų pradžioje nusprendus prisijungti prie valdančiosios daugumos.

A.Matulevičius priklauso mišriai Seimo narių grupei ir yra išrinktas Pilietinės demokratijos partijos vadovu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.