Gujami rūkaliai surūko daugiau

Nors tabako akcizas kasmet didėja, o rūkaliams lieka vis mažiau vietų, kuriose jie galėtų prisidegti cigaretę, Lietuvoje cigarečių surūkoma ir tabako gaminių parduodama vis daugiau.

Viešojo maitinimo įstaigų lankytojai per beveik pusantrų metų jau spėjo pamiršti, ką reiškia cigarečių dūmai kavinėje ar restorane. Šiuo metu laukiama dar vieno sprendimo apriboti rūkymo vietas: šią savaitę į Tabako kontrolės įstatymą įrašyta dar viena nuostata – neleisti rūkyti ir lauko kavinėse. Kad pataisos įsigaliotų, reikia galutinio balsavimo dėl Tabako kontrolės įstatymo pataisų.

Statistiniai duomenys rodo, kad nei rūkalų brangimas, nei apribotos jų vartojimo vietos Lietuvos gyventojų neverčia cigarečių pirkti mažiau – jų surūkoma kasmet vis daugiau.

Kaip žinoma, pernai buvo uždrausta rūkyti viešojo maitinimo įstaigose ir padidėjo tabako akcizas, dėl to vienas cigarečių pakelis pabrango keliasdešimčia centų.

Tačiau išankstiniai Statistikos departamento duomenys rodo, kad pernai vienam gyventojui teko 1 cigarečių pakeliu daugiau nei užpernai. Statistikos departamentas skelbia, kad vienam Lietuvos gyventojui pernai per metus teko vidutiniškai 61 pakelis cigarečių, o vienam 15 metų ir vyresniam gyventojui – 73 pakeliai. 2006 metais šie skaičiai buvo mažesni – atitinkamai 60 ir 72.

Šalyje mažmenininkų tabako gaminių pardavimas 2007 metais, palyginti su 2006 metais, išaugo 29,6 proc., iki 772,1 mln. litų. Atsižvelgus į tai, kad nuo kovo 1 dienos didėjo tabako akcizas, pardavimo augimas būtų mažesnis. Tabako gaminių mažmeninės kainos per metus pakilo daugiau nei 5 procentais.

Preliminariais duomenimis, pernai tabako gaminių į Lietuvą importuota 7,1 tūkst. tonų, eksportuota 11,7 tūkst. tonų. Į šalį pernai buvo įvežta 1,8 tūkst. tonų daugiau rūkalų, o išvežta 7,5 tūkst. tonų mažiau nei 2006 metais.

Statistikos departamentas skelbia, kad tabako suvartojimas Lietuvoje kasmet auga nuo 2004 metų – kiekvienais metais vienam šalies gyventojui tenka vidutiniškai vienu cigarečių pakeliu daugiau nei ankstesniais metais.

Faktai

Pagal Lietuvos Respublikos Tabako kontrolės įstatymą, nuo praėjusių metų pradžios rūkyti neleidžiama restoranuose, kavinėse, baruose, klubuose, diskotekose ir kitose viešojo maitinimo įstaigose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ar pypkių klubus.

Rūkyti neleidžiama švietimo įstaigose, sveikatos priežiūros įstaigose, interneto kavinėse, patalpose, kuriose vyksta sporto renginiai, darbo vietose, esančiose uždarose patalpose (tačiau leidžiama įrengti specialias rūkymo patalpas); bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais. Prisidegti cigaretės taip pat negalima viešajame transporte (išskyrus tolimojo susisiekimo traukinius ir orlaivius su įrengtomis specialiomis vietomis).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Gujami rūkaliai surūko daugiau"

  1. kam drausti

    💡 😯 ta rukyma?tegul nuodijasi,jei zmogelis tures proto,tai pats supras kas geriau:rukyti ar ne?bjauru ziureti kad 11,12 metu apsisnargleje piemenys eina su cigarete dantyse,gal jiems atrodo,kad yra labai ,,kruti,,?IDIOTAI

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.