Papildoma pensija: ką pasirinkti?

Jau nusprendėte pasinaudoti galimybe gauti papildomą, vadinamą antrosios pakopos, pensiją ir sudaryti sutartį su viena iš pensijų fondų bendrovių, tik dar nežinote, kurį iš siūlomų fondų pasirinkti?

Į klausimą, kaip išsirinkti antrosios pakopos pensijų fondą atsako Dovilė Urbakonienė, bendrovės „Aviva Lietuva” specialistė.

-Patogiausia būtų pasitarti su finansines paslaugas teikiančios bendrovės specialistais, pavyzdžiui, su bendrovės „Aviva Lietuva” finansų konsultantais, kurie dirba visoje Lietuvoje ir galėtų susitikti su jumis patogiu laiku, jums patogioje vietoje.

Nenustebkite, kad iš pradžių finansų konsultantas paklaus, kiek jums metų. Juk ši paslauga skirta sukaupti papildomą pensiją, kuri užtikrintų dar bent 20 proc. didesnes pajamas senatvėje, taigi reikia apskaičiuoti, kiek dar liko metų iki pensijos. Į antrosios pakopos pensijų fondus lėšos pervedamos kiekvienais metais iš „Sodrai” sumokėtų jūsų mokesčių dalies. Tad kuo daugiau metų prabėgs – tuo daugiau lėšų atkeliaus į jūsų asmeninę pensijų fondų sąskaitą.

Pensijų fonduose kaupiamos lėšos yra investuojamos, tad jeigu dar nemažai laiko likę iki senatvės, galima rinktis rizikingesnius fondus ir pabandyti „uždirbti” didesnės grąžos iš fonduose kaupiamų lėšų. Jeigu iki pensijos likę 7 ar mažiau metų – rizikuoti nepatartina, reikėtų lėšas perkelti į saugesnius, konservatyvios investavimo strategijos fondus, tokius kaip bendrovės „Aviva Lietuva” fondas „Europensija”.

Kaip atskirti, kuris fondas kiek rizikingas? Nors paprastai fondų rizika apibūdinama fondų aprašymuose, jūs ir patys lengvai galite įvertinti riziką, pasidomėję, kokia akcijų, o kokia obligacijų dalis yra tame fonde. Akcijos paprastai yra daug rizikingesnės, negu obligacijos, tačiau susijusios ir su gerokai didesniu tikėtinu pelningumu.

Taip pat gana svarbi riziką lemianti ypatybė yra geografinis paskirstymas. Kuo daugiau skirtingų šalių ir regionų yra sutelkta tame fonde, tuo jis stabilesnis ir saugesnis. Žinoma, fondų pelningumui įtakos turi ir juos valdančios bendrovės patirtis. „Aviva Lietuva”, vienintelė tokias paslaugas teikiančių bendrovių mūsų šalyje, valdydama lėšas gali remtis net 300 metų siekiančia tarptautine „Aviva” grupės patirtimi, išbandyta daugiau negu 27 šalyse visame pasaulyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.