Piniginėse – slėptuvės, kyšiai ir talismanai

Kiek pinigų yra jūsų piniginėje? Atrodo, kad šiais elektroninių pinigų klestėjimo laikais piniginėje galima neturėti nė lito grynųjų, tik banko korteles. Bet iš tiesų žmonės grynųjų neatsisako dėl įvairių motyvų.

Sostinėje vidutinio sluoksnio žmonės piniginėse kasdien nešiojasi vidutiniškai apie 70 litų ir turi bent po dvi banko korteles, tokias išvadas LŽ padarė po surengtos nedidelės apklausos. Nors elektroniniais pinigais jau galima atsiskaityti beveik visur, daugelis LŽ pašnekovų neatsisako įpročio piniginėje turėti grynųjų, o visų jų pateikti argumentai už grynuosius piešia įdomų grynųjų litų panaudojimo kelių žemėlapį.

Stebi išlaidas

„Visada piniginėje turiu apie 100 litų, nors dažniausiai atsiskaitau kortele. Ir jei tik yra galimybė ja atsiskaityti – pirmenybę suteikiu jai, nes taip galiu lengviau administruoti savo išlaidas, stebėdama sąskaitą internete”, – LŽ pasakojo sostinės studentė.

Kaip sakė pašnekovė, grynuosius pinigus ji skiria atsiskaityti ten, kur kitaip neįmanoma – universiteto valgykloje, prekybos kioskuose.

Jos draugė LŽ prisipažino, kad, priešingai, visada atsiskaito tik grynaisiais, nes kortelėje sukaupusi nemažą sumą pinigų bijo ją nešiotis ir paprastai pasiima iš kortelės sąskaitos tiek pinigų, kiek jai tuo metu reikia.

„Jeigu atsiskaityčiau kortele, manau, išleisčiau kur kas daugiau pinigų. Todėl jos net nesinešioju. Žinoma, kartais supykstu ant savęs, kai noriu įsigyti pirkinį, o neturiu pasiėmusi tiek pinigų, kiek reikia. Tačiau po kiek laiko pasidžiaugiu sutaupiusi”, – apie savo atrastą būdą taupyti pasakojo ši mergina.

Slepia pinigus

Kita pakalbinta moteris LŽ prisipažino nuo savęs pinigus slepianti, bet ne kur kitur, o toje pačioje piniginėje. „Tyčia įsigijau didelę, daug skyrelių turinčią piniginę, kad viename jų galėčiau užkišti ir „pamiršti” šiek tiek pinigų. Kai netikėtai pritrūkstu – tada ieškau visuose skyreliuose, o jeigu dažnai neprireikia, net pamirštu, kiek turiu „pasislėpusi”. Todėl, kiek šiuo metu turiu grynųjų, net negaliu pasakyti”, – juokdamasi kalbėjo ji.

„Slepiančių” nuo savęs pinigus piniginėje žmonių pavyko sutikti ir daugiau. Tiesa, vienas LŽ pašnekovų prisipažino, kad šitaip slepia pinigus ne nuo savęs, bet nuo žmonos.

Dievina grynuosius

Keli LŽ pakalbinti žmonės sakė, kad laikyti kortelėse pinigus jiems atrodo nesaugu, todėl gavę atlyginimus jie iškart iš sąskaitos paima ne vieną tūkstantį litų ir laiko juos namuose.

„Matydamas grynuosius jaučiuosi išties juos uždirbęs. Bankomato ekrane rodomi nuliukai nieko nereiškia, o kai laikai pinigus rankoje – jauti ir jų vertę”, – LŽ dėstė vienas vaikinas.

Pasak jo, turėjimas grynų pinigų jam suteikia visavertiškumo jausmą, o kortelė esą tik plastmasės gabalas, kartais pridaranti papildomų rūpesčių.

Mergina LŽ teigė mananti, kad bankas stebi jos išlaidas, todėl ji mieliau slepia nuo bankininkų šią statistiką: pasiima didelę pinigų sumą iš kortelės sąskaitos ir perka už grynuosius ką tik nori, bankui „nematant”.

Bijo stringančių kasų

Dauguma LŽ kalbintų žmonių sakė grynuosius pinigus nešiojantys dėl to, kad kitados yra patyrę nemalonumų atsiskaitydami banko kortele.

„Stringantys kasos aparatai, nenuskaitoma kortelė – nieko negali būti blogiau. Todėl eidama į parduotuvę pasitikrinu, ar turiu ir grynųjų, nesvarbu, kad ketinu atsiskaityti kortele”, – LŽ pasakojo dar viena moteris.

„Vieną kartą rimtai buvau įkliuvusi degalinėje. Dirbo tik viena kasa, ir ši dėl mano banko kortelės užstrigo beveik pusvalandį. Tada patyriau dar vieną bėdą: dėl neįgudusio kasininko žioplumo už pirkinius priskaičiuota suma nuo mano sąskaitos buvo nuskaityta net keturis kartus. Vėliau sugaišau daugybę laiko, kol išsiaiškinau ir susigrąžinau pinigus”, – karčią patirtį dėstė kita pašnekovė.

Atidėta baudoms

„Piniginėje neturiu nė lito, bet automobilio dokumentų dėkle guli dešimt kupiūrų po 10 litų ir tai jau beveik suplanuotos išlaidos – pinigai, skirti policijai, jeigu sustabdytų ir pareikalautų mokėti baudą! Galiu neturėti grynųjų pinigų maistui, bet „išsipirkti” iš kelių policijos visada esu pasiruošęs”, – įpročių gundyti pareigūnus neslėpė LŽ kalbintas vaikinas.

Jis pasakojo, kad taip verčia elgtis patirtis: policininkai jam baudomis gana dažnai grasina už neleistinai tamsintus priekinius jo automobilio stiklus. Beje, smulkios kupiūros piniginėje, pasak vaikino, padėtos todėl, kad kaskart nežinai, kiek pavyks suderėti su pareigūnais.

Sėkmės pinigai

„Nuo senų laikų nešiojuosi beveik suplyšusį dolerį. Kadaise man jį davė mano senelis ir pasakė, kad šis stabilus pinigas garantuos ir mano piniginės stabilumą. Nors ši valiuta šiuo metu nusirito žemyn, bet aš tikiu to banknoto sėkme, ir kol kas pinigų mano piniginėje netrūksta”, – savo talismano istoriją LŽ pasakojo jauna vilnietė.

Ji sakė pažįstanti žmonių, kurie piniginėse dar ir dabar nešiojasi senųjų sovietinių rublių ar buvusių „vagnorėlių” ir net 1925 metais pagamintų litų – žmonės tiki, kad būtent šie jų turimi banknotai jiems neša finansinę sėkmę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Piniginėse – slėptuvės, kyšiai ir talismanai"

  1. Mina

    2 kupiuros doleris nesa pinigus!

  2. Valdas

    Jei viską darai per banką, esi permatomas kaip stiklas. Papasakokite bankui kaip Jums sekasi gyventi, kuo Jūs kvėpuojate, koks Jūsų skonis, įpročiai ir panašiai…… durniukai. Cha , išlaidas lengviau administruot-debiliukės samprotavimai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.