R.Turčinsko kėdė pradėjo braškėti

Dvi opozicinės partijos siekia sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko atsistatydinimo. Šiam vakar pareiškus, kad savo noru iš posto nesitrauks, neatmetama interpeliacijos galimybė.

Virš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovo R.Turčinsko galvos tvenkiasi nepasitenkinimo debesys. Vakar jo atsistatydinimo pareikalavo Tėvynės sąjunga-Krikščionys demokratai (TS-KD) ir Seimo Darbo partijos (DP) frakcija. R.Turčinskui nesutinkant atsisakyti ministro portfelio, atšaukti jį iš pareigų raginami valdantieji socialdemokratai.

Daug nuodėmių

Opozicija vieną po kitos vardija R.Turčinsko klaidas ir į viešumą iškilusius galbūt korupcinius skandalus sveikatos apsaugos srityje. Konservatoriams ir „darbiečiams” užkliuvo galbūt neskaidrus greitosios medicinos pagalbos automobilių pirkimas didesnėmis nei rinkos kainomis. R.Turčinskui garbės esą nedaro ir tai, kad jo paskirtai Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) viršininkei Aurelijai Kulčickienei-Gutienei neseniai buvo pareikšti įtarimai korupcija ir piktnaudžiavimu tarnyba.

Be to, opozicinių partijų atstovai nesupranta, kodėl ministras į privačias rankas perdavė Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos skyrių. Vėliau šio įsakymo galiojimą sustabdė teismas, o dar vėliau reikalaujant Seimo Sveikatos reikalų komitetui, teisėsaugos institucijoms ir visuomenei dokumentas buvo atšauktas. Piktinamasi, kad nuo pat R.Turčinsko veiklos ministro poste pradžios nepasiūlytas ir nepriimtas nė vienas strateginis sprendimas, kuriuo būtų galima sustabdyti sveikatos paslaugų prieinamumo blogėjimą, korupciją, medikų emigraciją.

Skandalų virtinė

Nurodęs ministro darbo klaidas TS-KD pirmininkas Andrius Kubilius pareikalavo, kad R.Turčinskas atsistatydintų. Vakar dėl to jis kreipėsi į prezidentą Valdą Adamkų ir premjerą Gediminą Kirkilą. Vyriausybės vadovą A.Kubilius paragino reaguoti į sveikatos apsaugos srityje susidariusią padėtį ir reikalauti iš R.Turčinsko politinės atsakomybės. V.Adamkaus TS-KD lyderis prašė išsakyti nuomonę dėl ministro darbo.

Seimo DP frakcija, susitikusi su R.Turčinsku, paragino jį trauktis iš posto. „Darbiečiai”, SAM vadovui pateikę daugybę klausimų, teigė neišgirdę įtikinamų atsakymų. „Civilizuotoje demokratinėje šalyje ministras mąstytų apie atsistatydinimą jau kilus pirmajam skandalui. R.Turčinsko atveju turime virtinę skandalų, tačiau jis ne tik nesvarsto galimybės trauktis, bet ir arogantiškai vengia atsakomybės už jam pavaldžių įstaigų darbą”, – įsitikinusi Seimo DP frakcijos seniūnė Virginija Baltraitienė.

Parlamentarė negailėjo kritikos ir į sveikatos apsaugos problemas pro pirštus esą žiūrinčiai valdančiajai koalicijai, ypač – socialdemokratams. V.Baltraitienės teigimu, užuot ieškoję išeities iš susiklosčiusios padėties, valdantieji tik stebi ją iš šalies.

Teks aiškintis premjerui

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė tikino, kad opozicijos mėginimai iš posto išversti R.Turčinską yra tik prasidėjusios rinkimų kampanijos dalis. Kad ir kaip būtų, socialdemokratai žada kviesti SAM vadovą ant kilimėlio. Aiškintis frakcijos kolegoms R.Turčinskas turėtų jau šiandien. I.Šiaulienė vakar pabrėžė, kad vėliau su sveikatos ministru kalbėsis ir premjeras G.Kirkilas. „Grįžęs iš komandiruotės Vyriausybės vadovas būtinai išklausys R.Turčinską, tada situacija bus aiškesnė”, – LŽ sakė parlamentarė.

Atsakomybės neprisiima

Tuo metu pats ministras suskubo pareikšti liekantis poste. „Akivaizdu, kad prasidėjo rinkimų laikotarpis. Suprantu, jog kai kurie SAM priimami sprendimai kai kam galbūt nepatinka”, – per trumpą spaudos konferenciją sakė jis. R.Turčinskas pabrėžė esąs pasirengęs atsakyti į visus Seimo frakcijų ir atskirų partijų klausimus. Tačiau jau vakar jis patikino neprisiimsiąs atsakomybės dėl E.Kulčickienės-Gutienės, kol vyksta ikiteisminis tyrimas.

Be to, ministras atmetė kaltinimus dėl esą permokėtų milijonų už greitosios medicinos pagalbos automobilius, esą SAM skelbtą konkursą tikrino Viešųjų pirkimų tarnyba ir pažeidimų nerado.

Pokalbiai nepadės

Ministrą nuversti užsimojusios opozicinės jėgos netiki, kad R.Turčinsko pokalbiai su premjeru ar partijos kolegomis galėtų pakeisti padėtį. „Interpeliacijos galimybės kol kas nesvarstėme, iki Seimo sesijos pabaigos likus nedaug laiko to imtis nesinorėtų. Tačiau jei socialdemokratai nesiims jokių veiksmų ir sulauksime kitų parlamento frakcijų palaikymo, nepasitikėjimo procedūra galima”, – sakė V.Baltraitienė.

Tuo metu A.Kubilius tikino, kad jo vadovaujama partija pirmiausia nori sulaukti V.Adamkaus ir G.Kirkilo atsakymų į TS-KD kreipimąsi. „Jei prezidentas ir premjeras pareikš, kad ministro darbas juos tenkina, labai nustebsime. Tačiau jei bus įžvelgta problemų, R.Turčinskas turės pats pasitraukti”, – aiškino jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.