STT sugriovė politiko magistrantūrą

Šiandien Vilniaus pedagoginio universiteto Socialinės pedagogikos katedros magistrantai ginasi savo darbus. Buvo skelbta, kad magistro laipsnį ginsis ir sostinės savivaldybės tarybos narys Audrius Butkevičius, tačiau jis savo darbo pateikti laiku nespėjo.

Kliudo „nemalonumai”

„Žinau, kur lenkiate, kieno tai užsakymas”, – veik isteriškai pradėjo rėkti A.Butkevičius, kai LŽ pasiteiravo, kokios kliūtys sutrukdė laiku pateikti magistrinį darbą. Gana greitai susitvardęs, jis pripažino, kad pagrindinė kliūtis – „nemalonumai iš teisėsaugos institucijų pusės”. Tiksliau – Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vykdomas ikiteisminis tyrimas, kurio subjektu tapo ir pats A.Butkevičius.

Pasak A.Butkevičiaus, jo darbo tema ir pavadinimas dar yra tikslinami, tačiau pagrindinis dėmesys jame skiriamas nesmurtinei valstybės gynimo koncepcijai. Šia tema jis jau yra skelbęs straipsnių, išleidęs, pasak jo paties, „dvi knygutes”, tačiau nei jų pavadinimų, nei leidimo metų neatskleidė. Galima buvo susiprasti, kad tokius „fundamentalius veikalus” turėtų žinoti kiekvienas praprusęs pilietis. Tačiau nuorodų į minėtas „knygutes” neduoda jokios interneto paieškos sistemos.

Prie nevykėlių

A.Butkevičiaus darbo vadovas prof. Renaldas Gudauskas, vertindamas savo magistrantą, taip pat buvo taupus žodžių. „Tai yra atsitiktinumas, kad jis nesigina. Tiesiog dėl visiems žinomų priežasčių nespėjo laiku pateikti darbo. Jo nagrinėta valstybės gynimo strategijos tema buvo įdomi ir perspektyvi – jis juk yra tų dalykų ekspertas, – tvirtino R.Gudauskas. – Žmogus jis buvo reiklus ir sau, ir savo darbui, o dar turint galvoje tai, kad pats dalyvavo politikoje, kuri atimdavo daug laiko…”

Socialinės pedagogikos katedros vedėja docentė dr. Valdonė Indrašienė pradėjo juoktis vien išgirdusi A.Butkevičiaus pavardę. „Tas jaunuolis vieno posėdžio metu buvo išdidžiai pareiškęs, kad studijuos eksternu, jam buvo sudarytas individualus studijų lapas. Nežinau, kaip ten kitos jo studijos, bet mano dėstomą dalyką – metodologiją – jis nelabai išmanė, tačiau užskaičiau, – pasakojo V.Indrašienė. – Mes puikiai suprantame, kad jam ne studijos dabar galvoje, kai taikomas namų areštas.”

V.Indrašienė taip pat paaiškino, kodėl A.Butkevičius priskirtas prie vadinamosios Daugų (Alytaus r.) grupės. Reikalas tas, kad Alytaus raj., vykdant ES struktūrinį projektą, buvo sudaryta maždaug dvidešimties magistrantų grupė iš šio rajono. „Visi normalūs neakivaizdininkai savo darbus gynėsi gegužės 22-23 dienomis, o tie, kurie nelabai vykę, buvo prikabinti prie Daugų grupės. Toks vėluojantis, nors išdidžiai aiškinęs, kad spės parašyti ir apsiginti, buvo ir A.Butkevičius”, – tvirtino katedros vedėja.

Pareikšti įtarimai

Priminsime, kad gegužės 15 d. Vilniaus apygardos teismas paskelbė nutartį, pagal kurią į kyšininkavimo skandalą įsivėlusiam Vilniaus savivaldybės tarybos nariui, „tvarkiečiui” A.Butkevičiui neleista vadovauti Sveikatos ir aplinkos apsaugos komitetui ir eiti bet kokias aukštas pareigas savivaldybės komisijose. A.Butkevičius nuo visų einamų pareigų laikinai nušalintas siekiant užkirsti jam kelią daryti kitas nusikaltamas veikas arba kliudyti tirti bylą, veikti liudytojus. A.Butkevičių Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas nuo pareigų yra nušalinęs iki liepos 25 dienos Vilniaus apygardos teismo nutartis atmesti jo skundą yra galutinė ir neskundžiama.

A.Butkevičius yra įtariamas kitam sostinės tarybos nariui, konservatoriui Vidui Urbonavičiui praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje savo kabinete savivaldybės pastate davęs 5 tūkst. litų kyšį už tai, kad šis balsavo už „tvarkiečio”, perbėgusio į Nepriklausomą frakciją, Olego Gluchovo paskyrimą Sutarties su UAB „Vilniaus pramogų parkas” vykdymo priežiūros komisijos pirmininku. Tai yra užfiksavusi STT. A.Butkevičiui skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

LŽ primena, kad pirmasis krašto apsaugos vadovas, buvęs Seimo narys A.Butkevičius 1986 m. baigė medicinos studijas Kauno medicinos institute, įgijo gydytojo specialybę. 1993 m. stažavosi Kingo koledžo karo studijų departamente Londone, 1994 m. gilino žinias Alberto Einsteino institute Kembridže. 1997 m. spalio 28 dieną jis buvo apkaltintas pasikėsinimu sukčiauti. 1998 m. lapkričio 18 dieną Vilniaus apygardos teismas tuometinį parlamentarą A.Butkevičių pripažino pasikėsinus sukčiauti dideliu mastu ir nuteisė jį kalėti pusšeštų metų sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.